Foto:ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Evropska unija očekuje od zvaničnog Beograda da se usaglasi sa odlukama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. To je za Radio slobodnu Evropu (RSE) poručila portparolka Evropske komisije zadužena za proširenje Ana Pisonero.

“Od zemalja kandidata, kao što je Srbija, se očekuje da se usaglasi sa odlukom i stavom EU o spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima”, rekla je Pisonero za RSE, a prenosi portal European Western Balkans.

Ona je podsetila na izjavu Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja da “EU mora da pogleda šta se dešava sa stavovima usklađivanja balkanskih zemalja, kandidata za EU” sa spoljnom politikom Unije.

Pročitajte još...

Kako piše RSE, i glavni portparol Evropske komisije Erik Mamer potvrdio je da EU očekuje od svih zemalja kandidata da budu uskleđene sa politikom sankcija prema Rusiji.

Od 22. februara EU je počela da uvodi sankcije Rusiji u tri paketa, i još tada poručila da se od Srbije očekuje da se uskladi sa spoljnom politikom EU. Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sednice Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić porčio je da “Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu”, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

BONUS VIDEO Izvestilac EP za Rusiju: Prisluškivanje ruske opozicije je loša poruka iz Srbije i ugrožava njene EU integracije 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare