Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija privržena poštovanju međunarodnog prava kojim se garantuje pravo na nepovredivost granica Ukrajine, ali je dodao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji vodeći se našim nacionalnim interesima.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare izjavio da „Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope“ i dodao da naša zemlja i Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima.

„Srbija je privržena teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti država i pruža punu podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine“, rekao je Vučić i dodao da smatra pogrešnim kršenje ovog principa.

Vučić je naveo da naša zemlja poštuje norme međunarodnog javnog prava i dodao da je to najbolji način da zaštiti sebe i svoje interese, ali i da poštuje tradicionalna prijateljstva.

Vučić je naveo da trenutni interes Srbije nije da uvede sankcije Rusiji i dodao da će se naša zemlja prilikom razmatranja zahteva o sankcijama Rusiji voditi isključivo svojim interesima.

„Naš vitalni interes trenutno nije da se uvode sankcije bilo kojoj državi“, izjavio je Vučić.

Dodao je i da Rusija Srbiji nije uvodila sankcije tokom devedesetih.

Očuvanje mira i stabilnosti su od ključnog značaja za Srbiju, poručio je predsednik Srbije.

„Iza nas su, ali i cele Evrope, teški dani. Za nas u Srbiji posebno su teški dani iz mnogo razloga i pred nama nisu nimalo lakši dani. Imajući sve to u vidu u prethodnih dana smo pokušavali i uspeli da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini“, dodao je predsednik Srbije.

Obraćanje Aleksandra Vučića povodom Ukrajine Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija će pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini, Vučić: Preduzećemo sve da sačuvamo naše državljane

Predsednik Srbije je na konferenciji naveo i da će naše Ministarstvo spoljnih poslova, zajedno sa drugim organima, preduzeti sve mere da zaštiti bezbednost naših državljana u Ukrajini.

„Polazeći od principa naše vojne neutralnosti, potrebno je da se sve aktivnosti vojske i MUP sa stranim partnerima odmah prekinu“, pročitao je zaključke nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je na konferenciji pozvao sve naše građane da se suzdržavaju od mešanja u sukobe na istoku Evrope i dodao da će naša zemlja sprečiti učešće srpskih građana u sukobima u Ukrajini.

Svi „dobrovoljci“ koji se uključe u taj sukob biće sankcionisani, poručio je predsednik Srbije.

On je naveo i da će naša zemlja pružiti humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu.

Obraćanje Aleksandra Vučića povodom Ukrajine Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dodao je i da će naši organi preduzeti sve mere da obezbede dovoljne količine energrenta i hrane.

Predsednik Srbije je naveo i da je razgovarao sa srpskim patrijarhom Porfirijem i dodao da Porfirije razume potrebe i probleme Srbije u političkom smislu.

Inače, predsednik Vučić je još naveo da je Srbija prethodnih dana bila pod velikim pritiscima.

Ivica Dačić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pdosetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost izneti stav Srbije po pitanju rata u Ukrajini, a pojedini beogradski mediji su ranije danas preneli da samo Belorusija i Srbija nisu osudile rusku agresiju.

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova nemačkih Zelenih Viola fon Kramon napisala je ranije danas da je krajnje vreme da Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić javno osude rusku invaziju na Ukrajinu. Kako je navela ona u svojoj objavi na društvenoj mreži Tviter, „vreme sedenja na dve stolice je završeno“.

„Nesvrstavanje sa Evropskom unijom po ovom pitanju će dovesti Srbiju u samoizolaciju„, naglasila je ona.

Obraćanje Aleksandra Vučića povodom Ukrajine Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsećamo, po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina vojska te zemlje u četvrtak rano ujutru započela je napad na Ukrajinu. Putin je to nazvao „specijalnom vojnom operacijom“, a za samo 24 sata ruske trupe uspele su da zauzmu Černobiljsku elektranu i priđu na samo 30 kilometara od Kijeva.

Drugi dan ruske agresije na Ukrajinu obeležile se borbe u okolini Kijeva i ofanziva na Harkov, grad na istoku zemlje. Takođe, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage zauzele grad Černihiv na severu zemlje, ali i aerodrom Gostomelj u predgrađu Kijeva.

Bonus video – Devojčica Vlada – najtužnija priča iz jenog ukrajinskog skloništa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare