Firma “Energotehnika Južna Bačka”, koja je u većinskom vlasništvu Dragoljuba Zbiljića, dobila je posao u okviru projekta gradnje nacionalnog stadiona u Surčinu u vrednosti od 18 milijardi dinara (152 miliona evra). Ovaj posao dobila je zajedno sa čak 38 podizvođača, među kojima je najpoznatija firma "Jadran" o kojoj je Nova u više navrata pisala. Zbiljić je inače poznat i kao biznismen koji je garantovao kredit za SNS 2012. godine, a od nedavno je predsednik Zajednice klubova Superlige Srbije u fudbalu.

Javno komunalno preduzeće “Beogradske elektrane” dodelilo je veoma unosan posao firmi “Energotehnika Južna Bačka” u okviru projekta gradnje nacionalnog stadiona.

Kako je objavljeno na Portalu javnih nabavki, posao izgradnje trigenerativnog postrojenja za snabdevanje toplotnom, rashladnom i električnom energijom objekata u okviru Nacionalnog fudbalskog stadiona pripao je biznismenu Dragoljubu Zbiljiću.

Foto:Jelena Bulajić/Nova.rs

Procenjena vrednost projekta je 18 milijardi dinara (bez PDV), odnosno više od 152 miliona evra (bez PDV).

“Energotehnika Južna Bačka” je jedina poslala ponudu za posao, ali je ona bila u grupi zajedno sa 38 podizvođača radova. Među njima nalazi se i firme Jadran, Feromont ili Konvar doo koje na tenderima dobijaju brojne unosne poslove od države.

Prvog maja, simbolično na Međunarodni dan rada, zvanično su, u prisustvu brojnih zvanica započeti radovi na gradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Foto:Jelena Bulajić/Nova.rs

Nacionalni stadion će, prema poslednjim informacijama koštati više od 600 miliona evra, a investitor ovog skupog poduhvata je Ministarstvo finansija.

Prema zacrtanim rokova, izgradnja Nacionalnog stadiona trebalo bi da bude završena do kraja 2026. godine. Očekuju se brojni infrastrukturni projekti, a jedna od većih akvizicija je ova koju je dobila Zbiljićeva firma u kombinaciji za 38 podizvođača.

Foto: Printscreen

Cena njegove izgradnje rasla je kako su prolazile godine. Prilikom prve najave, 2015, procenjena vrednost radova iznosila je 150 miliona evra, a samo tri godine kasnije cena je skočila na 250 miliona. Budžetom za ovu godinu predviđeno je više od 600 miliona evra – za stadion, prateću infrastrukturu i prateće sadržaje.

Zbiljić, veze sa SNS i put do vrha

Dragoljub Zbiljić, vlasnik društva sa ograničenom odgovornošću „Maneks“, a koja je vlasnik “Enerhotehnike Južne Bačke”, javnosti je poznat kao jemac za kredit koji je tada opoziciona Srpska napredna stranke uzela kod Univerzal banke za potrebe izborne kampanje 2012. godine.

Zbiljić tvrdi da nema člansku kartu vladajuće SNS, ali da je „iskreni poštovalac onoga što radi Aleksandar Vučić“. Matično preduzeće „Maneks“ osnovao je 2004, ali njegova poslovna imperija počinje da se uvećava od 2013, kada je kupio najpre manjinski paket „Energotehnike Južna Bačka“, a tri godine kasnije „Maneks“ je postao jedini vlasnik kapitala u ovom preduzeću.

Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

Kako je Nova u više navrata objavljivala, upravo je on bio čovek čija firma je bila garant za kredit koji je SNS podigao za potrebe izborne kampanje 2012. godine. U pitanju je bio kredit od 55 miliona dinara, koji je SNS podigao u Univerzal banci.

PROČITAJTE JOŠ:

Firma Dragoljuba Zbiljića „Južna Bačka“ praktično je preko noći postala jedna od najvećih na tržištu Srbije u energetskom sektoru. Njihov uspon počeo je sa dolaskom SNS na vlast 2012. a jedan od većih poslova koje je pod spornim okolnostima firma Zbiljića dobila je bilo ispumpavanje vode iz basena Kolubara posle poplava.

Kako je Nova ranije pisala, vlasnik „Energotehnike-Južna Bačka“ 2017. godine kupio je hotel u Vrnjačkoj banji takođe ispod cene, za oko milion evra.

Zdanje ima više od 9.000 kvadrata, što znači da je kvadrat plaćao oko 110 evra. Vrlo brzo, već u martu sledeće godine, Vlada na čelu sa Anom Brnabić je promenila Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava tako što je omogućeno da se novac od države dobije i za dogradnju i rekonstukciju hotela u banjskim područjima.

BONUS VIDEO: Pavlović: Novac za EXPO 27 i nacionalni stadion ide korporativnom sektoru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare