Foto:Dragan Kujundzic Tanjug; Nova.rs; Ivan Dinić/NovaS

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić uveliko se priprema za izbore sledeće godine, pa najavljuje isplatu finansijske pomoći svim građanima, deljenje vitaminskih paketa penzionerima, put do Crne Gore za dva sata i 15 minuta… Za to vreme u javnosti ne prestaju oštri sukobi opozicionara, koji i dalje ne znaju sa kojom će platformom i pregovaračima izaći na međustranački dijalog.

Aleksandar Vučić ništa ne prepušta slučaju, pa je već započeo pripreme za vanredne parlamentarne, redovne predsedničke i beogradske izbore koji će biti održani početkom sledeće godine. Iako bi poznavaoci prilika rekli da je predsednik države i najveće stranke u konstantnoj kampanji, kako se izbori približavaju konkretnih obećanja je sve više. Ovo su samo neka od onih koje je dao u poslednja dva meseca.

Tako je predsednik države obećao da će svi građani dobiti tokom ove godine pomoć od najmanje 60 evra, a penzioneri, najvernije biračko telo, 50 evra više,  bez obzira na njihovo materijalno stanje. Prema njegovim najavama, prva “rata” od 30 evra bi trebalo da bude uplaćena u maju mesecu, a druga u novembru, nekoliko meseci pre izbora.

Tada bi penzionerima trebalo da bude isplaćeno i dodatnih 50 evra, a prethodno će im biti podeljeni i paketi sa vitaminima, koji su nabavljeni u pregovaračkom postupku zbog “hitnosti”.

“Dragi penzioneri ovo je prvi uzorak kese sa sadržajem onoga što treba da dobijete. Kada dobijete poklon od vaše države, to je zato što ste mnogo toga uradili, izgradili, što smo mi nasledili. U toj kesi su mineral-cink, vitamin D3, C vitamin. Svi dobri vitamini i minerali za jačanje imuniteta i organizma”, objasnio je Aleksandar Vučić u video poruci, koja je objavljena na njegovom Instagram nalogu.

Reč je o vitaminima koji će biti plaćeni 9,4 miliona evra iz budžeta Srbije. Nabavka je sprovedena po hitnom postupku, što znači da je država direktno dogovarala posao sa odabranim firmama.

Predsednik SNS uveliko obilazi i gradilišta, najavljuje izgradnju novih autoputeva, a nedavno je obećao i da će se izgradnjom autoputa od Požege do Boljara za dva sata i 15 minuta stizati do granice sa Crnom Gorom.

“To niko nije mogao ranije da zamisli, to su tektonske promene”, naveo je on.

Aleksandar Vučić poklon penzioneri
Aleksandar Vučić. Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je prethodno pojasnio da će u maju biti potpisan ugovor za izgradnju te deonice, što bi trebalo da znači da će u vreme izbora radovi uveliko biti u toku.

Činjenica je da je Srbija odlično reagovala kada je reč o nabavci vakcina i organizaciji vakcinisanja, a Vučić i njegovi saradnici ni tu ne propuštaju priliku da gotovo prilikom svake izjave za medije govore kako smo u tome među najboljima na svetu.

Koristeći i više nego dovoljnu opskrbljenost gotovo svim cepivima koje postoje na tržištu, Vučić manje količine nosi i u susedne zemlje ili otvara granice za njihove državljane kako bi se vakcinisali u Srbiji. Solidarnost svakako, ali i dobar marketinški potez uz troškove koji plaćaju svi građani Srbije.

Poređenje sa Hitlerom i ko je prolupao

Opozicija sa druge strane i dalje pokušava da se dogovori ili da raskine ionako labave veze koje postoje među pojedinim opozicionim liderima. Među strankama takozvane “bojkot opozicije” prvo je bio problem ko piše platformu o izbornim uslovima i zašto u tome učestvuju stranke koje su izašle na izbore. Kada je to (jedva nekako) prevaziđeno, problem je nastao oko toga ko će biti pregovarači u međustranačkom dijalogu koji samo što nije počeo.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Deo opozicije predvođen liderom SSP Draganom Đilasom o tim problemima odbijao je da govori, dok je Vuk Jeremić, lider NS, o tome pričao vrlo otvoreno. Poslednji put se to desilo posle sastanka tog dela opozicije koji je zbog neslaganja napustila SSP.  Kako je pisala Nova.rs na tom sastanku je došlo do sukoba Jeremića i Đilasa. Nakon toga usledilo je i gostovanje Jeremića na N1.

“Ajde da budemo otvoreni i prestanemo da se igramo mačke i miša. Na potezu je SSP… Zašto ne možemo da se dogovorimo oko dvoje ljudi koji bi nas tamo predstavljali, evo mi ne moramo uopšte da predlažemo. To je jedina tačka oko koje se sporimo. SSP i Dragan Đilas su jedini koji se s tim ne slažu od svih relevantnih političkih aktera. I nemoj da glume da oni predstavljaju većinu opozicije, ja sam slušao malopre gospodina Đilasa, on priča da se tu nekih šest stranaka ujedinilo, od tog bre posla nema ništa”, govorio je Jeremić.

Kako ni posle ove njegove izjave, na jednom od narednih sastanaka, nije bilo dogovora, usledila je još jedna Jeremićeva problematična izjava. On je rekao da su “DS i ostali iz Đilasove grupacije izašli na izbore u Zaječaru”, a da njegova stranka nije jer oni ne mogu “šibicariti sa građanima”.

“Ukoliko Đilas nastavi da insistira da tamo bude ‘gulaš’ raznoraznih predstavnika stranaka i ukoliko se ne dogovorimo oko jedinstvenog i elegantnog nastupa, tada ćemo da prepolovimo naše šanse da uspemo u tom procesu”, rekao je lider NS.

Zoran Lutovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ni ove navode Đilas nije želeo da komentariše, ali jesu lideri stranaka okupljeni oko njegove. Tako je Zoran Lutovac, predsednik DS, rekao da su u Jeremićevu stranku ušli neki bivši članovi SNS, dok je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, bio oštriji i za Nova.rs izjavio da neće ćutati na “agresiju i prostakluk Jeremića”.

Janko Veselinović Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

“Čovek koji je bio na čelu Skupštine UN to sebi ne bi smeo da dozvoli. Ne znam o kakvim problemima je reč i zašto je agresivan. Poručujem mu da me ne stavlja u nikakve gulaše… Nisam ja davao Vučiću kvorum u Skupštini Srbije, već on… Ja neću ćutati kao što ćute neki drugi u opoziciji. Tu mislim na Dragana Đilasa… Dok ga Vučić čereči na komade Jeremić ga napada s leđa – jadno… Vuk Jeremić je jednostavno prolupao, što bi mladi rekli i sad ne zna gde udara”, rekao je Veselinović.

Nakon ovakvih izjava udarci su ponovo došli iz Narodne stranke. Oštre reči na račun Đilasa napisao je Bogdan Stojanović, član Predsedništva Jeremićeve Narodne stranke.

“Šta očekivati od čoveka kome je prva knjiga na polici ‘Mein Kampf’? Šta očekivati od čoveka koji sve činio da bi ostao vlast, a nakon što je odbačen, tobože prelazi u opoziciju? Šta očekivati od čoveka koji je držao monopol na televizijske sekunde, a sada kritikuje neslobodu medija? Najveća greška opozicije bio je vetar u leđa takvom čoveku na gradskim izborima 2018. godine. Sada kada je dovoljno unazadio opoziciono delovanje, ima samo jedan motiv, a to je da sačuva stečeni kapital. Jer, sada je njegovo hapšenje politički progon, a ne privođenje pravdi lica koje je zloupotrebivši službeni položaj protivpravno steklo imovinsku korist. Tvrdim da kada bi u nekoj bajci Dragan osvojio vlast, ponašao bi se kao čovek iz gorepomenute knjige”, napisao je Bogdan Stojanović na društvenim mrežama.

Posle ovakvih reči, nameće se zaključak da su sukobi prešli sve granice, te da je dogovor u opoziciji nemoguć. Pa, ipak, Đilas i Jeremić koji su u istom danu posetili Kragujevac negirali su svađu među njima i istakli da sukob među njima fabrikuju mediji.

Na uvredljiv komentar člana svog predsedništva, koji je Đilasa uporedio sa Hitlerom, Jeremić je rekao da je to bio “lični stav”, a ne stav stranke, te da kao demokratski orijentisani političari, neguju slobodu govora i mišljenja svojih članova.

Poređenje sa Hitlerom i sloboda govora, lični stavovi… Malo je verovatno da ovaj i svi prethodni sukobi koriste kampanji. Možda jedino Vučićevoj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare