Foto: Nova.rs

Višednevne tenzije na relaciji dvojice najistaknutijih opozicionih lidera Dragana Đilasa (SSP) i Vuka Jeremića (Narodna stranka), danas su prebačene na teren medija. Ovi političari negirali su da između njih postoji sukob i istakli da mediji fabrikuju navodne svađe, i nazvali taj sukob "vrednosnim razmimoilaženjima". Predsednici obe stranke danas su, u gotovo isto vreme, imali konferencije za novinare u Kragujevcu, a novinarima su tom prilikom kazali da je "slučajnost što su baš istog dana u istom gradu" uz objašnjenje da nisu znali za događaj druge stranke i da su za to saznali od novinara.

Da li je slučajnost ili ne, tek obe stranke su u razmaku od pola sata zakazale obraćanje novinarima u centralnom gradu Šumadije. Lokalne teme ostale su po strani, a opozicioni lideri su, za razliku od prethodnih dana, mirnijm tonom uveravali novinare da između SSP-a i Narodne stranke – nema nikakvih sukoba.

Da li je zakopavanjem ratnih sekira, kojih prema njihovim rečima „nije ni bilo“, na snazi nova taktika za smirivanje opozicione javnosti i negiranje glasnih uvreda sa obe strane, Đilas i Jeremić nisu želeli da komentarišu, ali je očigledno da ne mogu da poreknu uvrede koje su odjeknule u javnosti.

Vuk Jeremić je ranije izjavio da na pregovore oko izbornih uslova ne treba da ide „buljuk“ ljudi, koji će da prave „opozicioni gulaš“, a od člana Predsedništva Narodne stranke čulo se i poređenje Đilasa sa Hitlerom. Međutim, Jeremić danas odgovara da „nema nikakve svađe“, da su u pitanju vrednosna razmimoilaženja koja su iskoristili tabloidni mediji i kako kaže „podigli prašinu oko neke svađe u opoziciji“.

Vuk Jeremic
Vuk Jeremić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na uvredljiv komentar člana svog predsedništva, koji je Đilasa uporedio sa Hitlerom, Jeremić je rekao da je to bio „lični stav“, a ne stav stranke, te da kao demokratski orijentisani političari, neguju slobodu govora i mišljenja svojih članova.

„Naravno da ja ne mislim da je Đilas Hitler. Narodna stranka nije preduzeće, ja nisam direktor preduzeća, iako se možda neke druge stranke tako ponašaju. Naši članovi su jaki i ostvareni ljudi, koji imaju pravo na svoje mišljenje, a stranačke odluke donosimo u skladu sa statutom“, pojasnio je Jeremić.

Đilas: Nećemo odgovarati na teške reči, cilj nam je da promenimo režim

Negiranje svađe došlo je i iz redova Stranke Slobode i pravde. Dragan Đilas nije želeo da komentariše oštre reči upućene na račun stavova SSP-a, objašnjavajući da ta stranka nije u sukobu ni sa jednom opozicionom organizacijom. Kaže da su dobrodošli svi koji jasno kažu da nikada neće sarađivati sa ovim režimom.

Dragan Djilas
Dragan Đilas Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„U ovom trenutku je najvažnija promena sistema. Biće vremena kasnije da svaka politička organizacija iznese svoje stavove i na nekim narednim izborima dobije podršku građana“, istakao je Đilas, dodajući da ne želi da odgovara na „teške reči i uvrede“.

Đilas je rekao da „ne postoje dve strane u opoziciji“ i da u zemlji u kojoj vlada jednoumlje 10 godina, „nije rat, niti sukob“, ako stranke, koje se zalažu za promenu sistema nemaju isto mišljenje. Ipak u odnosima između dve najistaknutije opozicione stranke, ne možemo da zažmurimo na činjenicu da se spotiču oko broja članova pregovaračkog tima. Jeremić je za dva pregovarača, a Đilas zagovara teoriju da plenumskim sastancima treba da prisustvuju predstavnici opozicionih stranaka.

Sukobi unutar opozicije mogu da revoltiraju glasače

Neslaganje oko ključne stvari za pregovore o izbornim uslovima, a to je broj pregovarača iz redova opozicije, mogao bi da utiče i na celokupnu javnost, koja je, najblaže rečeno, sluđena najnovijim dešavanjima na relaciji Jeremić Đilas.

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević za Nova.rs pojašnjava da celokupna situacija zbunjuje birače, kao i da političke stranke troše mnogo energije na uzajmne razmirice i pokušaje da dođu do dogovora. On smatra da među opozicionim liderima nema sukoba u smislu da su sada protivnici jedni drugima, ali ističe i da nema neke naročite saradnje.

„Očigledno je da izostaje ta saradnja, čak i na tehničkom nivou i u tom kontekstu mislim da je insitiranje na tom jedinstvu kontraproduktivno. Ne mora se po svaku cenu biti jedinstven. Tamo gde je moguća saradnja, moguća je, a tamo gde nije – neka svako ide svojim putem. Mislim da upravo to stvara te tenzije koje se proizvode i prave opstrukciju u delovanju same opozicije“, kaže profesor Pavićević.

On smatra da su ovakve pojave „normalan politički razvoj“, kao i da bi u nekim drugim okolnostima bile prihvatljive i normalne, ali dodaje da je u trenutnoj situaciji u Srbiji, zbog karaktera vlasti koju imamo, veliki pritisak na jedinstvu opozicije. Pavićević je zaključio i da su pred opoziciju postavljena „velika očekivanja“ i navodi da ukoliko saradnja između najistaknutijih stranaka ne bude išla na način koji se od njih očekuje, onda bi to insistiranje na jedinstvu moglo da „koči dalje delovanje opozicije“.

Foto: Medija centar Beograd

Bojan Pajtić: Nesuglasice rešavati među četiri zida

Bivši lider Demokratske stranke, Bojan Pajtić, bio je „viđen“ kao jedan od kandidata za pregovarača. Njega je predložila Narodna stranka, ali je je on odbio ponuđeno.

Danas, oko najnovijih dešavanja na vrućoj liniji između opozicionih lidera, Pajtić kaže, da bi oni svoje nesuglasice trebalo da rešavaju „među četiri zida“. To objašnjava činjenicom da se svako njihovo „neslaganje“ u javnosti predimenzionirano predstavlja, te da svaka nesuglasica ili disonantnost između njih, biračima zvuči kao „nesolidnost unutar opozicije“.

Foto: Vesna Lalić

„Ne treba očekivati da ove stranke u potpunosti budu usaglašene oko svih pitanja i tema. To su stranke koje se razlikuju i programski i po senzibilitetu svojih predsednika. Normalno je da postoje razlike“, ocenjuje Pajtić. On je istakao i da bez obzira što mu je programski „udaljenija stranka Vuka Jeremića“, podržava stav da bi na pregovore trebalo izaći sa dva ili maksimalno tri pregovarača, kako predlaže predsednik Narodne stranke.

„Mislim da je to dobra startna osnova na koju treba da se ugledaju i ostale stranke. Narodna stranka mi je programski dalja od Đilasove SSP-a ili neke druge stranke iz njegovog bloka. Međutim, oni treba da se ugledaju na pristup Narodne stranke, da pred režim treba da se izađe usaglašeno i da se izađe sa dva ili tri pregovarača. Jeremić je pokazao širinu predlažući da pregovarači budu ljudi koji nemaju nikakve veze sa njegovom strankom i mislim da je to generalno dobar potez. Ukoliko opozicija od toga pravi nesporazum, plašim se da će i oko svega ostalog postojati veliki problem da se dogovore“, zaključio je Bojan Pajtić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare