Foto: Arhiva

Šanse da opozicija okupljena oko Narodne stranke Vuka Jeremića i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa zajednički nastupi na predstojećem međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije su u ovom trenutku, kako stoje stvari, minimalne. Kako saznaje Nova.rs, na sastanku tog dela opozicije, koji je održan u petak, došlo je do sukoba Jeremića i Đilasa baš na tu temu, nakon čega su usledile i međusobne javne optužbe u tom delu opozicije.

Razmimoilaženja oko učestvovanja na međustranačkom dijalogu između grupa stranaka okupljenih oko Dragana Đilasa i Vuka Jeremića postoje od početka.

I to nije tajna.

Ispostavilo se nakon više razgovora i sastanaka da većeg spora oko zajedničke platforme nije bilo, ali se kao najveći problem nametnuo broj pregovarača koji bi taj deo opozicije trebalo da zastupa na međustranačkom dijalogu.

Zbog toga je, prema saznanjima Nova.rs, i nastao sukob na sastanku u petak. Ni jedna ni druga strana nije htela da popusti.

Jeremić nije odustao od prvobitnog uslova da ih u tim pregovorima sa vlašću predstavljaju samo dva pregovarača.

S druge strane, kako navodi naš izvor, grupacija partija oko Đilasa prihvatila je da ih po svakoj tački pregovora predstavlja po dvoje ljudi koji su stručni za tu oblast, ali i dalje insistiraju da na tom plenumskom delu dijaloga u Skupštini, prisustvuju i predstavnici stranaka.

“Jeremić se protivi da osim tih dvoje pregovarača tu bude bilo ko. Njegov argument je da tamo ne treba sedeti jer će se sve pretvoriti u cirkus. A upitan da li će oni kao stranka tamo prisustvovati, ako se ne dogovore o zajedničkom nastupu, rekao je da hoće”, kaže dobro obavešteni sagovornik portala Nova.rs.

Kako su obojica odlučili da ne odustanu od svojih zahteva, sastanak je završen bez ikakvog dogovora.

„Čopor šiljokurana i gulaš raznoraznih predstavnika stranaka“

Pet dana nakon sastanka, lider Narodne stranke je javno progovorio o neslaganjima.

Jeremić je u izjavi za N1 optužio DS i “druge stranke iz Đilasove grupacije” da su izašli na izbore u Zaječaru pod drugim brendovima i naveo da njegova stranka nije prihvatila da bude na toj listi pošto su “obećali da će bojkotovati izbore“.

“Ne možemo šibicariti sa građanima, mi smo obećali da ćemo bojkotovati izbore”, rekao je Jeremić za televiziju N1.

Foto printscreen N1

On je kao najveći problem pred predstojeće razgovore naveo pregovarački sastav koji treba da izađe pred predstavnike vlasti i pomenuo “gulaš raznoraznih predstavnika partija”.

“Ukoliko Đilas nastavi da insistira da tamo bude ‘gulaš’ raznoraznih predstavnika stranaka i ukoliko se ne dogovorimo oko jedinstvenog i elegantnog nastupa, tada ćemo da prepolovimo naše šanse da uspemo u tom procesu” , rekao je Jeremić.

Lutovac: Ulazak bivših članova SNS u Jeremićevu stranku

Ove njegove navode Dragan Đilas nije želeo da komentariše, ali jeste Zoran Lutovac, predsednik DS, koji je naveo za naš portal da su u Jeremićevu stranku došli neki bivši članovi SNS.

Zoran Lutovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“To što su neki članovi DS podržali grupu građana, ne znači da je Demokratska stranka izašla na izbore, baš kao što dolazak nekih bivših članova SNS u Narodnu stranku ne znači da je ona postala utočište za naprednjake”, naveo je Lutovac, dodajući da postoje mnogo važnije teme od dokazivanja ko je “politički čistunac”.

Veselinović: Jeremić je jednostavno prolupao

U međuvremenu se oglasio i Janko Veselinović, predsednik PZP, koja je zajedno sa DS u grupaciji stranaka okupljenih oko Đilasa. On je naveo da neće ćutati na agresiju i prostakluk Jeremića.

Janko Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Čovek koji je bio na čelu Skupštine UN to sebi ne bi smeo da dozvoli. Ne znam o kakvim problemima je reč i zašto je agresivan. Poručujem mu da me ne stavlja u nikakve gulaše”, rekao je Veselinović.

On je potom naveo da neće ćutati kao neki drugi u opoziciji i rekao da tu misli na Dragana Đilasa.

“Dok ga Vučić čereči na komade Jeremić ga napada s leđa – jadno. Mi smo prihvatili sve što je išlo ka jedinstvu opozicije… Vuk Jeremić je jednostavno prolupao, što bi mladi rekli i sad ne zna gde udara. Ostao je sam”, izjavio je lider PzP.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare