Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije najkasnije mora da se održi do 4. avgusta, ali će ona najverovatnije biti krajem jula. Predsednik parlamenta u tehničkom mandatu, Ivica Dačić, naredne nedelje bi trebao da saopšti termin prvog okupljanja narodnih poslanika.

Iako se spekulisalo da će novi saziv parlamenta zasedati 26. jula, to, međutim, nije definitivno potvrđeno.

Ipak, realno je, kako navode izvori našeg portala, da se poslanici okupe pre kraja meseca, a konačan termin prve sednice saopštiće početkom naredne nedelje, predsednik Skupštine u tehničkom mandatu, Ivica Dačić.

Pročitajte još...

Podsetimo, on je, gostujući na TV Hepi, najavio da će naredne nedelje objaviti kad se održava prva sednica parlamaenta. Tom prilikom, Dačić je rekao da očekuje da će novi saziv Skupštine Srbije biti konstituisan do kraja jula, a da će zatim relativno brzo biti formirana i nova Vlada Srbije.

“Verujem da ću posle isteka roka za žalbe RIK od deset dana dobiti ta uverenja tokom sledeće nedelje, i onda se može zakazati konstitutivna sednica parlameta“, rekao je Dačić u jutarnjem programu TV Hepi.

Prema zakonu, imajući u vidu da su konačni rezultati objavljeni 5. jula 2022, konstituisanje Skupštine Srbije i verifikacija mandata moraju biti završeni najkasnije do 4. avgusta. Nakon toga teče rok od 90 dana za formiranje Vlade Srbije.

To znači da bi, zakonski, ona morala najkasnije da bude formirana početkom novembra.

Za razliku od prethodnog sastava parlamenta, ovaj će biti značajno drugačiji, imajući u vidu da će sada i opozicioni predstavnici biti u poslaničkim klupama. Jedan od njih, Vladeta Janković, kandidat sa liste koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, trebalo bi da predsedava konstitutivnom sednicom parlamenta kao najstariji poslanik, međutim, on je u razgovoru za dnevni list “Danas” istakao da još nije doneo odluku da li će to prihvatiti.

BONUS VIDEO: Skupština ne radi od februara, a šta rade poslanici?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram