Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, po treći put je pisao RTS-u, analizirajući glavnu informativnu emisiju, odnosno Dnevnik 2 emitovan 26, 27. i 28 januara, ukazujući urednicima Javnog servisa na ono što smatra propustima.

Pismo je adresirano na direktora RTS-a Dragana Bujoševića, urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića, i urednicima dnevnika Milici Nedić, Mirjani Brajković, Bojani Mlađenović i Dušanu Uboviću.

Kako je naveo, analizom tri Dnevnika 2 u periodu 26.-28. januara utvrđen je čitav niz informacija koje su sakrivene od građana Srbije, prenosi Danas. 

Đilasova analiza Dnevnika 2 od 26. januara:

Od onog šta RTS danas nije objavio, mnogo je važnije kako je građane Srbije obavestio kako je izgledao protest opozicije isped Ustavnog suda u Beogradu, kao i protest isped RTS i šta je tamo rečeno.

Pročitana je vest u trajanju od 28 sekundi da su se pristalice koalicije Srbija protiv nasilja okupile isped Ustavnog suda i da su podnošenjem zahteva za poništavanjem beogradskih i republičkih izbora, zaokružili žalbeni proces pred domaćim sudovima.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Zatim je puštena izjava sa govornice Jelene Jerinić, profesorke Ustavnog prava koja je to isto ponovila, ali bez njenih primera kako je u brojnim dosadašnjim situacijama Ustavni sud reagovao, odnosno nije reagovao.

Konačno, o protestu ispred RTS je rečeno da okupljeni građani zahtevaju da RTS izveštava o, kako kažu, dokazano izbornoj krađi. Vest je trajala 18 sekundi. Dakle, RTS nije poslao svog izveštača na ovaj događaj da sa lica mesta izvesti o protestu opozicije, a u toku trajanja Dnevnika okupljeni građani su bili ispred RTS, što se nije moglo zaključiti iz vesti koja je objavljena, kao i koje su sve primedbe izneli na izveštavanje Javnog servisa.

– Primetna je zabrinjavajuća tendencija da se u snimku prikazuju rubni delovi okupljenih građana i sa krupnim kadrovima, bez šire slike gde će se videti broj okupljenih, pa bilo njih stotinu ili deset hiljada. Taj manir je primenjivao Miloševićev RTS devedesetih godina.

Đilas je potom analizirao Dnevnik 2 od 27. januara

– Nije objavljeno, niti su novinari RTS proverili da li je Agencija za borbu protiv korupcije formirala predmet o „Zavisnom položaju poslanika SNS u odnosu na predsednika Republike“ a na osnovu prijave koju je podneo BIRODI.

– Nije objavljeno da su Proglas i CRTA najavili video dokument u kojem će biti sabrani video materijali kao prilog dokumentovanju izborne krađe u Srbiji. Novinari RTS nisu od Proglasa i CRTE tražili da ekskluzivno objave ove materijale.

– Iako su u Dnevniku posvetili više od 12 minuta školskim proslavama Svetog Save, RTS nije smatrao da je baš na ovaj dan važno napraviti pregled stanja srpskih škola i na kom je nivou obrazovni sistem u Srbiji. Takođe, propušteno je podsetiti na stravičan zločin u školi Vladislav Ribnikar.

– Na Dan sećanja na žrtve holokausta, novinari RTS su propustili da obaveste građane šta je sa srpskim paviljonom u Aušvicu i dokle se odmaklo sa njegovim formiranjem jer je prethodni jugoslovenski paviljon ukinut nakon raspada Jugoslavije. Nije objavljena vest o polaganju venaca žrtvama holokausta na Starom sajmištu, dok je vest svedena na tvit predsednika Vučića.

Analiza Dnevnik 2 emitovanog u nedelju 28. januara

– Nije objavljena vest da je Aleksandar Vulin, doskorašnji direktor BIA odlikovan od strane direktora ruske službe bezbednosti, FSB, ordenom za izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji ruske i srpske ruske službe.

– Objavljujući da je formirana nova tehnička Vlada Severne Makedonije, na čelu sa premijerom iz redova albanskih političkih predstavnika, novinari RTS-a nisu ponovo posvetili dužnu novinarsku pažnju ovoj vesti i objasnili čemu služi tehnička Vlada 100 dana pre izbora u Severnoj Makedoniji.

– Nije objavljena vest o porodici Krstić iz Male Krsne kod Smedereva kojoj je isključena struja zbog duga koji je jedanaestočlana porodica raseljena sa Kosova i koja živi od socijalne pomoći, nije mogla da plati. Prema rečima oca porodice, buduća gradonačelnica Smedereva iz SNS mu je rekla: „Kako ste glasali, tako ste i dobili“, odbijajući da pomogne ovoj porodici, iako kako kažu, nisu izašli na izbore.

“I dalje Dnevnik 2 RTS-a ne objavljuje nijednu vest o fantomskim biračima u Srbiji i pored gotovo svakodnevnih dokaza i video materijala Stranke slobode i pravde”, zaključio je Đilas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare