Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Poslanici Dveri, Zavetnika, Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove kraljevine Srbije danas su poslali pismo zvaničnicima Evropske unije i ambasadama država EU koje ne priznaju Kosovo u kojem su naveli da je predlog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije ništavan i ne može proizvesti pravno dejstvo u međunarodnim odnosima.

Kako se navodi u saopštenju Dveri, oni su uputili pisama visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu Borelu, specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, poslanicima Evropskog parlamenta i ambasadama Španije, Rumunije, Grčke, Kipra i Slovačke.

Oni su pismo poslali zbog najave da će se na samitu lidera EU u Briselu izjašnjavati o predloženom sporazumu i naveli da je predlog protivan pozitivnopravnim propisima Srbije i većem broju izvora međunarodnog prava.

„Imajući u vidu navedeni pravni okvir obaveštavamo vas, da su svi akti, radnje i realizacija navedenog predloga sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije protivni normama međunarodnog prava i pravnom poretku Srbije“, navodi se u saopštenju.

U pismu se ističe da će bilo koja Skupština Srbije ili Vlada Srbije poništiti takav političko-pravni akt i posledice koje budu proistekle iz njega.

„Predlažemo vam da uzmete u obzir navode iz ovog pisma, kao i relevantne izvore međunarodnog prava i pravne propise Srbije, koji mogu da predstavljaju sasvim adekvatan putokaz za sagledavanje navedenog Predloga. O svemu navedenom svedoči jurisprudencija međunarodnog prava, kao i praksa međunarodnih i nacionalnih sudova“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Održan protest desnih partija protiv plana za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar