Božo Prelević Foto: Ivan Dinić/Nova

Advokat Božo Prelević izjavio je da je u slučaju presuda uhapšenim aktivistima koji su učestvovali na velikom protestu "Rudnika neće biti", kazna zatvora potpuno neprimerena i da ima za cilj više represiju nego sankciju, kao i da u ovom slučaju jedino vlast može biti ta koja krši zakon.

On je za Danas rekao da je suđenje moglo biti fer i nepristrasno samo onoliko koliko je sudija nezavisan i nepristrasan.

„Nažalost, jedan broj sudija nije izabran da bude fer i nepristrasan, već da brani režim od naroda“, smatra Prelević.

Kaže da nije bio očevidac događaja zbog kojeg su uhapšeni Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije-Julijan Dimitrijević, ali da iz video snimaka koji su kružili društvenim mrežama i medijima zaključuje da je njihovo hapšenje deo opšteg hapšenja drugih aktivista, pa i advokata iz Valjeva, Užica i drugih mesta.

„Suvereno pravo građana po našem Ustavu je pravo koje se ostvaruje kroz izbore i izabranu vlast. Građani, dakle, brane svoje ustavno pravo na zdravu životnu sredinu. A to brane na zakonit način, protestima, pravom na svoj glas i slobodnim mišljenjem“, ističe Prelević.

Dodaje i da se učesnici protesta brane od vlasti koja ima veoma sporan legitimitet, brane se i od, kako kaže, trovanja sopstvene populacije.

„U kakvoj su sprezi vlast i Rio Tinto? Očito u kriminalno-korupcionaškoj koja ima za cilj da od Srbije napravi prljavu koloniju“, smatra Prelević.

Prema njegovom mišljenju, u ovom slučaju jedino vlast može biti ta koja krši zakon.

„Cilj vlasti je usmeren protiv zdravlja svih građana i prirode, čija su prava zaštićena zakonom, kao i pravo na javni skup“, navodi Prelević.

Dodaje i da je svaka borba u ustavnim okvirima protiv takve vlasti legitimna.

„Hapšenje demonstranata u takvoj borbi je uzurpacija vlasti, a svaki uticaj na sud je kršenje vladavine prava“, kaže Prelević.

On smatra da bi policija i tužilac, sprovodeći zakon, trebalo da procesuiraju predstavnike vlasti koji, kako navodi, temeljno ugrožavaju nezavisnost zemlje i zdravlje ljudi, a ne one koji se upravo protiv toga bune.

„Na ovim nazovi izborima manjinski deo Srbije je glasao za koaliciju SNS-a, za zagađenje, Rio Tinto, represiju policije i hapšenje sopstvene dece, medijsku laž i nepoštene sudske odluke. Ko to nije razumeo, gore po njega. Ako mnogi to nisu razumeli, onda gore po zemlju. Ako su razumeli, a za to glasali zbog povećanja penzija, onda su glasali protiv svoje dece i unuka, i to za pare, a od toga nema leka,“ zaključuje Prelević.

Podsećamo, aktivisti Ivan Bjelić, Jevđenije-Julijan Dimitrijević i Nikola Ristić osuđeni su na zatvorske kazne zbog prekršaja iz člana 8 Zakona o javnom redu i miru.

Optuženi su za drsko i bezobzirno ponašanje, koje se ogleda u tome što su Dimitrijević i Ristić vikali, dok je Bjelić mahao sendvičem, ispred novinarke Informera.

Kako je saopštio njihov advokat Aleksandar Petrović, Bjelić je osuđen na 40 dana zatvora, a Dimitrijević i Ristić na po 30 dana.

***

BONUS VIDEO – Štimac o protestima i hapšenju aktivista: Sa nekima od ljudi na vlasti mi je žao što delim ovu zemlju, oni lobiraju protiv svog naroda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar