Žozep Borelj Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

Šef Evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je večeras da su stranama u Briselu predstavljena njihova jasna očekivanja - Kosovu da odmah suspenduje policijske operacije u okolini zgrada opština na severu Kosova i da četiri gradonačlenika privremeno obavljaju svoje dužnosti van tih zgrada, a da Srbija obezbedi da se demonstranti povuku iz zgrada opštine zajedno sa povlačenjem kosovske policije.

„Za obe strane zahtev je da se raspišu prevremni izbori u sve četiri opštine sa učešćem kosovskih Srba. Tu je koren problema, pa i rešenja. Novi izbori što je pre moguće sa punim učešćem i posle kad se situacija normalizuje da se nastavi sa radom na normlizaciji kroz dijalog kojim posreduje EU“, rekao je Borelj.

Od Vučića tražio hitno oslobađanje kosovskih policajaca

Borelj je na konferenciji rekao da je zamolio Vučića da oslobodi trojicu kosovskih policajaca koje su uhapšeni.

„Naglasio sam predsedniku Vučiću da trojica policajaca koji se drže u Srbiji moraju odmah i bezuslovno da budu pušteni na slobodu“, rekao je Borelj.

Borelj je zatražio deeskalaciju situacije, rekavši da su Kurti i Vučić toga svesni, ali da imaju suprotne stavove.

O uhapšenim Srbima na severu Kosova 

Govoreći o hapšenjima pojedinih Srba nakon protesta na severu Kosova, Borell je naveo da „princip nekažnjivosti ne može da važi za „počinioce nasilja“ i dodao da je „proizvoljno i nepravedno hapšenje ili zlostavljanje zatvorenika potpuno neprihvatljivo“.

Propao plan za susret Vučića i Kurtija 

Evropski lideri su pokušali da organizuju zajednički sastanak sa Vučićem i Kurtijem, ali ti pokušaji su propali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar