Foto: Arhiva, TANJUG / RADE PRELIC

Na nedavno održanom sastanku opozicije, koji je inicirao lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, između ostalo se diskutovalo i o načinu kako će opozicionari ubuduće otvarati afere vlasti. Ova, sad već ustaljena praksa da političari obavljaju posao istraživačkih novinara, nije svojstvena samo ovdašnjim političarima, ali se sa nedostatkom adekvatne političke debate i sučeljavanja mišljenja u javnom prostoru najdublje ukorenila među srpskim političarima.

U Srbiji već godinama ne postoji diskusija između političkih protivnika, bar ne na nivou koji je preporučljiv u društvima koja pretenduju da ponesu epitet “demokratskog”.

Bojkot izbora, koji je, kako tvrde njegovi zagovornici, sproveden upravo zbog nedostatka pristojne debate, samo je produbio jaz između vlasti i opozicije, čime su razgovori između dve suprotstavljene strane svedeni na to ko će šta „izvući iz fioke“.

Pročitajte još...

Interesantno, ovakav vid političke komunikacije među prvima je počeo da koristi nekadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić, prepoznat u delu javnosti kao „majstor za obaranje vlada“. Upravo je ovaj “majstor” oborio vladu Zorana Živkovića, tako što je leta 2003. godine na konferenciji za medije novinarima podelio dokumenta mađarske Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala koji je dostavljen MUP-u Srbije, a gde se za koruptivne radnje opužuju Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta premijera Srbije Zorana Đinđića i Zoran Janjušević, bivši savetnik u vladi Srbije. Od afere „Janjušević-Kolesar“ do danas, u Srbiji su brojni politički akteri bili učesnici velikog broja skandala, te je tako otvaranje afera kao vid političke borbe postao uobičajen i ukorenjen u javnom diskusru naše zemlje.

Marinika Tepić – Telekom u raljama Kurira

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, u javnosti je već prepoznata kao političarka koja često govorio o aferama vlasti, a najnovija, verovatno i najveća afera koju je otvorila, tiče se poslovanja državne kompanije Telekom i njene povezanosti sa vlasnikom dnevnog lista Kurir Markom Žeželjem.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tepić je u nekoliko navrata ispred ove državne kompanije, na konferencijama za novinare, govorila o sprezi vlasti, dnevnog lista Kurir i državne firme Telekom, kao i o načinima kako je novac svih građana Srbije završavao na privatne račune. I dok čekamo epilog njenih navoda, podsetimo se nekih od ranijih izjava potpredsednice SSP o ovom slučaju.

“Aleksandar Vučić momentalno da prestane da vrši pritisak na tužilaštvo i da brani kriminal i korupciju u Telekomu. Time što na ovaj način zapravo brani svoju stranačku kasicu, Vučić već drugi dan za redom javno utiče na tužilaštvo da ne postupa po zakonu, umesto da sačeka presude i posle toga brani koga god hoće. Nemuštim saopštenjem je uprava Telekoma sama priznala saradnju sa Igorom Žeželjem, vlasnikom “Kurira” i više firmi (Wireless Media, ćerke firme Mondo Inc, Firefly productions…) tvrdeći kako su transparentni, dok međusobne transakcije kriju kao zmija noge”, navela je u jednoj od svojih izjava Marinika Tepić.

Napominjući da je njen cilj da sačuva državnu imovinu, Tepić je u nekoliko navrata tražila objašnjenje od nadležnih u Telekomu, predsednika Srbije, vlasnika Kurira, da objave koliko vrede njihovi međusobno sklopljeni ugovori.

“Koliko vrede ugovori Telekoma sa Žeželjem za distribuciju kanala Dox TV i Klasik TV, koji su Žeželju poslužili kao zaloga za zaduženje od skoro tri miliona evra kod AIK Banke? Ne govorimo o Ligi šampiona ili Igri prestola, već o dva potpuno nepoznata kanala preko kojih se muze Telekom i izvlače ogromne pare građana Srbije. Istovremeno, kada pitam Telekom zašto arči novac građana za partiju i bratiju, mene optuže da sam plaćenik i izdajnik”, isticala je ranije Tepić.

Miroslav Aleksić i kako se gajila marihuna na imanju “Jovanjica”

Još jedan političar koji se morao suočavati sa optužbama da podriva stabilnost države jeste i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Naime, još dok je bojkot rada Skupštine bio uveliko u toku, on je kao narodni poslanik u holu parlamenta, umesto MUP-a, obaveštavao javnost o policijskoj akciji tokom koje je zatečeno oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa. O najvećoj plantaži marihune u Evropi, njenom vlasniku Predragu Kuluviji, koji je do tada dobijao državnu pomoć kao proizvođač organske hrane, mediji su više saznali u holu Skupštine, nego što su mogli od MUP-a Srbije, inače sklonom da se hvali i kad zapleni jedan kilogram droge. Pomenuti Aleksić prvi je u javnost naveo da su policijski službenici umešani u ovu aferu, ističući da svoj udeo u celoj priči ima i brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Andrej.

Miroslav Aleksic
Miroslav Aleksić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

„Imam pouzdane informacije iz policije da je Koluvija zvao Andreja Vučića. Zašto je baš njega zvao? Pozivam tužilaštvo da se oglasi o ovom saznanju. Odgovori o umešanosti države u ovaj posao kriju se u Koluvijinom telefonu. On je često kontaktirao i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Možda se Stefanović zbog toga ne oglašava“, rekao je Aleksić na jednoj od svojih konferencija za novinare u Skupštini Srbije.

Pročitajte još...

Zbog navoda da je umešan u aferu “Jovanjica”, Andrej Vučić je tužio Aleksića, a sudski postupak je još uvek u toku.

Balša Božović otkrio „profesorske kvalitete“ Orlića i Martinovića

Pre tri godine Visoka medicinska škola u Ćupriji je postala predmet velikog interesovanja medija, ne toliko zbog svog dobrog rada, koliko zbog činjenice da su otpustili grupu dugogodišnjih profesorki kako bi na njihova mesta zaseli poslanici iz redova SNS Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić. Kako bi priča došla do većeg broja medija, odgovornost na sebe je preuzeo nekadašnji poslanik DS Balša Božović, koji je svakodnevno obaveštavao novinare o tome kako žive profesorke koje su ostale bez posla zbog naprednjaka, a čak je i jednom prilikom otišao i na predavanje Aleksandra Martinovića.

Epilog ove neprijatne priče posle tri godine je bio povratak na posao nastavnica, a Božović je za Nova.rs najavio da će pokrenuti postupak protiv Orlića i Martinovića, kako bi se ustanovilo na koji su način dobili pomenuta radna mesta VMŠ Ćuprija.

Foto: TANJUG / RADE PRELIC

“Lično ću pokrenuti postupak kako bi se utvrdio način na koji način su on i Aleksandar Martinović dobili izborno  zvanje, s obizrom da su pod veoma sumnjivim okolnostima zapošljavani na ta mesta”, istakao je Božović, podsećajući da su pomenute profesorke zbog njih dobile otkaze.

“Njih dvojica će morati da dokažu svoje obrazovanje. Pokazaćemo Srbiji kako su se njih dvojica ponašali u pandemiji koja je za nama, kao i kako su se ponašale profesorke koje su kvalifikovane kao predavači u toj školi. Neke od njih su, u međuvremenu, radile najteže moguće poslove, dok su pojedine kao medicinske sestre volontirale i radile tokom krize izazvane koronavirusom”, rekao je Božović za naš portal.

I Obradović pokrenuo pitanje obrazovanja naprednjaka

Lider Dveri Boško Obradović u nekoliko navrata je otvarao teme obrazovanja SNS kadrova, tvrdeći da su upitne diplome koje su stekli. Tako je u junu 2019. godine objavio da aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović, ne samo da nije stekao na pošten način titulu doktora nauka, već nije završio ni fakultet. Obradović je naveo da, prema informacijama koje, fakultet Megatrend u Velikoj Britaniji, za koji se spekuliše da je završio potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ne postoji, te da zapravo reč o firmi koja je registrovana kao privredno društvo.

Boško Obradović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Onda je i diploma te firme nevažeća. Sam Megatrend je priznao da je 1.054 ljudi na isti način steklo fakultetsku diplomu na fantomskom fakultetu u Centru Sava (u Beogradu) i mi tražimo informacije koji su to ljudi, i da li se neko od njih nalazi na rukovodećim mestima“, poručivao je Obradović, koji je i nedavno otvorio pitanje školovanja SNS kadrova na Fakultetu društvenih nauka FDN.

Podsetimo, kasnije je priča o diplomi stečenoj na Megatrendu (ispostava Sava centar), dobila i svoju ekranizaciju u vidu  dokumentarne emisija N1 televizije, pod nazivom “Mega diplomac”, koja se takođe bavila načinom na koji je Stefanović došao do fakultetske diplome i njegovim studiranjem u Sava centru.

Srbija prati svetske trendove – Zaev i Navaljni su primeri

Da Srbija nije usamljena kad je u pitanju ovakav vid političke borbe, pokazuju i primeri iz okruženja. Aktuelni premijer Makedonije Zoran Zaev, nekada opozicionar obavestio je tamošnju javnost još 2015. godine, kako je vlast, odnosno predsednik vlade Nikola Gruevski odgovoran za prisluškivanje 20 hiljada građana. On je u nekoliko navrata isticao da je reč o aferi većoj  i od poznate amerčke afere “Votergejt”, koja je dovela do ostavke američkog predsednika Ričarda Niksona.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zaev je govorio da se među materijalima koje poseduje nalazi 100 hiljada strana transkripta prisluškivanih razgovora, više od 18 hiljada SMS poruka u transkriptima i više od 12 hiljada različitih telefonskih brojeva. Dve godine kasnije, 2017. Godine, afera “Prisluškivanje” koštala je Nikolu Greuvskog vlasti. Naime, on je izgubio parlamentarne izbore, a nekoliko meseci kasnije je pobegao u Mađarsku.

Aleksej Navaljni, koji se nedavno probudio iz kome uzrokovane trovanjem pod nerazjašnjenim okolnostima, takođe je među političarima čiji se posao graniči sa istraživačkim novinarstvom. U njegovom fokusu su pronevere, zloupotreba položaja i korupcija iza koje stoji vlasti iz Moskve, zbog čega je označen kao najveći protivnik predsednika  Rusije Vladimira Putina. Zbog toga je i njegovo trovanje nervnim agensom tumačeno i kao pokušaj režima da ga ućutka zbog straha da ne otvori neku od novih afera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare