Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da Fakultet društvenih nauka (FDN) u Beogradu, koji se nalazi u sastavu privatnog univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada, nema uverenje o akreditaciji ustanove i studijskog programa, što je potvrđeno od strane Nacionalnog akreditacionog tela.

„Na osnovu Zakona o visokom obrazovanju fakultet koji nema uverenje o akreditaciji ne može upisivati studente i izvoditi nastavu. Suprotno zakonu, FDN je oglasio upis na svojoj internet prezentaciji i prošle i ove godine, a reklamira se i na brojnim drugim režimskim sajtovima“, rekao je Obradović.

Dodao je da se postavlja pitanje „kako to da Univerzitet iz Novog Sada u čijem je sastavu predmetni novi beogradski privatni fakultet nije reagovao, jer to je nezakonitost koja nije mogla biti neprimećena i koja svakako ruši reputaciju ovog privatnog univerziteta?“

„Još je neverovatnije da državni organ koji je nadležan za proveru ovakvih stvari ćuti. Naime, prosvetna inspekcija dužna je preduzme mere da spreči protivzakonit upis studenata, kao i da poništi upis ako ga je bilo, ali to u ovom slučaju ne čini. Izostaje i reakcija kompletnog Ministarstva prosvete, računajući i Komisiju za kontrolu kvaliteta u visokom obrazovanju. Vlast očito toleriše ovo kršenje zakona, na taj način štiteći svoje partijske drugove iz Srpske napredne stranke koji stoje iza novog privatnog fakulteta“, naveo je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar