Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na sastanku opozicije koji je održan prethodnog dana, a koji je inicirao lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, pored dogovora o izlasku na izbore u nekoliko kolona, razgovaralo se i o zajedničkom predsedničkom kandidatu, o sporazumu o međusobnom nenapdanju, a napomenuto je kako bi afere vlasti morale da se otvaraju koordinisano. Nova.rs eksluzivno otkriva o čemu su još predstavnici opozicije razgovarali iza zatvorenih vrata.

Podsetimo, u sredu 16. septembra predstavnici opozicije su dogovorili pravljenje nove strategije opozicionog delovanje, a načelno je postignut sporazum o o međusobnom nenapadanju i pisanju dokumenta o zajedničkom delovanju. Pomenuti sastanak, prema rečima lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, predstavlja prvu rundu razgovora , a naredni razgovor predstavnika stranaka je zakazan za narednu nedelju.

Pročitajte još...

Predstavnici opozicije koji su prisustvali sastanku o pravljenju nove strategije opozicionog delovanja postigli su dogovor o međusobnom nenapadanju i pisanju dokumenta o zajedničkom delovanju, rekao je Boris Tadić, lider SDS i inicijator sastanka. On je naveo da će biti razmotreno u koliko će kolona izaći na nekim budućim izborima i dodao da bi sledeće nedelje trebalo da bude održan novi sastanak.

Više kolona

Sastanak iza zatvorenih vrata, kako navode izvori Nova.rs, otvorio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, koji je na početku naglasio da je najvažnije izaći na izbore i nasupiti u više kolona.

“Tadić je rekao da jedini kriterijum za formiranje kolona mora da bude ideologija. On nam je rekao da opozicija trenutno nema jakog lidera i da je svaki pokušaj da se neko nametne kao takav samo pravi štetu opoziciji”, novodi naš izvor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

Može i više predsedničkih kandidata

Naš sagovornik navodi da je Tadić ocenio da niko od njih nije u stanju da dođe do 2 miliona glasova, te da se nada da će se dogovoriti o zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore.

“Rekao je da se nada da ćemo imati zajedničkog predsedničkog kandidata, ali ne da ne mora da bude loše i ako bude drugačije”, navodi naš izvor.

Dogovor o nenapadanju i otvaranje afera

Tadić je, kako saznajemo, savetovao kolege iz opozicije da se dogovore ko će da pokreće afere, jer nije dobro da se istovremeno otvaraju različite teme. On je poručio kolegama i da treba da uče na primeru Crne Gore, a da najmanje što opozicija u ovom trenutku može jeste da se dogovori o međusobnom nenapdanju.

“On smatra da treba da se fokusiramo na Vučića, a ne da napadamo jedni druge. Tadić je rekao i da ne otvaramo istovremeno različite afere. Na primer, da jednu aferu otvori Miloš Jovanović iz DSS, a drugu Pavle Grbović iz PSG, treću Janko Veselinović iz Udružene opozcije. Veruje

Tadićev životni cilj

Na sastanku je, kako saznaje Nova.rs, bivši predsednik bio i ličan, istakvaši da je njegov životni cilj da sruši režim koji predstavlja Aleksandar Vučić.

“Interesantna stvar se dogodila i kad je Tadić definisao ideologije stranaka. Na primer, rekao je da je DSS stranka desnog centra, a da su Dveri desnije od desnog centra, ali da veruje da postoji prostor za njihovu saradnju. U jednom trenutku je čak pitao ljude iz PSG jesu li oni liberalna ili socijalna opcija, a nakon što su mu oni rekli da su liberali, Tadić je zaključio da su ideološki bliski Čedomiru Jovanoviću”, navodi naš sagovornik.

Izvor Nova.rs ističe da je Tadić tokom sastanka rekao da ne odstuje od suštinski važnih pitanja, te da nikada ne bi potpisao Briselski sporazum i da ne bi dozvolio da se “u miru izgubi ono što nismo izgubili u ratu”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Razjašnjen i sukob Veselinovića i Tadića

Insterasantan momenat se dogodio kad su Janku Veselinović, predstavniku Udružene opozicije Srbije zamerili što je bio grub prema Tadiću u nekim svojim ranijim izjavama.

“On je rekao da je bio izazvan, a da inače iz poštovanja nikada ne bi koristio grube reči za kolege iz opozicije. Rekao je da ga je izazvala Tadićeva izjava o Udruženoj opoziciji gde je naveo da ne zna ni šta je to”, objašnjava izvor našeg portala i dodaje da je UOS nastupio sa stavom da je važnije pronaći način kako da se izbore za fer i poštene izbore i da tek nakon toga mogu da razgovaraju o izlasku u različitim kolonama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare