Entoni Blinken
Entoni Blinken Foto:EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken čestitao je danas, u ime naroda SAD, narodu Srbije Dan državnosti, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije Aleksandar Vučića.

„Sjedinjene Države cene strateško partnerstvo sa Srbijom. Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa i negovanju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti srpskog i američkog naroda. Posvećeni smo pružanju podrške vašem cilju članstva u Evropskoj uniji i radujemo se saradnji sa novom vladom Srbije i našim evropskim partnerima kako bismo pomogli Srbiji u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU“, poručio je Blinken.

On je istakao da Sjedinjene Države „ohrabruju Srbiju da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje putem dijaloga pod pokroviteljstvom EU, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Kosovom“.

„Sjedinjene Države se raduju daljoj ekonomskoj, saradnji u oblasti energetske bezbednosti i odbrambenoj saradnji sa Srbijom. Duboko cenimo vašu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, dok nastavlja da pruža otpor agresorskom ratu Rusije“, naveo je Blinken.

Američki državni sekretar je ocenio da „učešće Srbije u mirovnim misijama UN i EU uz snage SAD u multinacionalnoj misiji Međunarodnih snaga i posmatrača na Sinaju, predstavlja primer neprocenjive uloge koju Srbija ima u jačanju mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou“.

„Na kraju, iskreno vam čestitam na uspešnoj kandidaturi Srbije za domaćina EXPO27 u Beogradu i želim vam uspeh u pripremama za ovaj izuzetan događaj. Narodu Srbije želim miran i prosperitetan Dan državnosti i godinu pred nama“, navodi se u čestitki američkog državnog sekretara Entonija Blinkena građanima Srbije.

***

BONUS VIDEO – Problemi se nižu, a rešenja ne naziru: Srbi zabrinuti za primanja, Kurti ne odustaje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar