Marko Blagojević Foto: N1, Vesna Lalić/Nova.rs

Dugogodišnji direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević predložen je za ministra za javna ulaganja u novoj Vladi Srbije. Predlog novog saziva kabineta Ane Brnabić biće predstavljen danas u Skupštini Srbije, a poslanicima su predstavljene i biografije budućih ministara. Što se Blagojevića tiče, on je javnosti u Srbiji dobro poznat, još iz vremena studentskih protesta 1996. i 1997. godine, a zatim i kao osnivač CeSid.

Kako se navodi u njegovoj biografiji u Predlogu odluke o izboru Vlade, Blagojević je društveno-politički angažovan od 1993. godine. Tokom studentskih protesta 1996. i 1997. godine bio je član Gavnog odbora i Pravnog odbora Studentskog protesta. Sledeće, 1997. godine bio je jedan od osnivača i portparol prvog Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu. Iste godine s grupom kolega i profesora osniva Centar za slobodne izbore i demokratiju, prvu domaću organizaciju za posmatranje izbora, a 2005. godine s grupom kolega osniva CeSid d.o.o jednu od vodećih domaćih agencija za istraživanje javnog mnjenja i analitiku. Kao programski i izvršni direktor tokom perioda od 1997. do 2014. sarađuje sa brojnim domaćim, stranim i međunarodnim organizacijama i medijima na realizaciji brojnih projekata.

U periodu od 2003. do 2008. bio je član Upravnog odbora Fonda za otvoreno društvo. Od 2007. do 2011. bio je angažovan kao predavač na katedri za politički marketing Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

U periodu od 2003. do 2014. bio je konsultant brojnih stranih i međunarodnih klijenata i bio je angažovan na projektima u Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Gruziji, Rusiji, Maleziji…

Imenovan je za direktora novoosnovane Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja 2014. godine, kojoj je Vlada Srbije poverila posao upravljanja obnovom nakon poplava u maju te godine. Zatim 2015. godine biva postavljen na čelo Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kojoj je Vlade Srbije poverila obnavu infrastrukture u zdravstvu, prosveti, socijalnoj zaštiti, sportu i kulturi.

BONUS VIDEO: Zorana Mihajlović se obratila javnosti posle odluke Vučića da ne bude u Vladi – Nisam pristala da budem pion

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare