Marko Blagojević Foto: N1, Vesna Lalić/Nova.rs

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, na čijem čelu je godinama Marko Blagojević, prerašće u ministarstvo. Naime, izmenama Zakona o ministarstvima predviđeno je osnivanje ministarstva za javna ulaganja, koje ime gotovo istovetne nadležnosti kao i postojeća Kancelarija.

Osnivač Cesida Marko Blagojević u maju 2014. izabran je za direktora Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, a godinu dana kasnije to telo preraslo je u Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

Međutim, izmene Zakona o ministarstvima, koje se nalaze na dnevnom redu Skupštine, predviđaju osnivanje ministarstva za javna ulaganja. U obrazloženju tog zakona navodi se da njegovim stupanjem na snagu Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima nastavlja rad kao ministarstvo.

Namera vlasti da formira ovo ministarstvo donekle je iznenađenje za javnost, budući da niko iz vrha SNS do sada nije najavio da bismo u novoj vladi mogli da dobijemo i taj resor. Shodno tome, nije se licitiralo ni imenom budućeg ministra i u ovom trenutku se ne zna ko će doći na čelu novoformiranog ministarstva – da li će to biti Marko Blagojević ili neko iz stranaka na vlasti.

Ni sam Blagojević nije mogao da nam odgovori na to pitanje.

“Odluka o tome još nije doneta. Kad bude doneta biće objavljeno”, kaže on.

Blagojević navodi da je bilo potpuno logično da Kancelarija u jednom trenutku preraste u ministarstvo, jer je “prerasla sama sebe”.

“Nadležnosti Kancelarije, obim posla, obim sredstava kojima Kancelarija raspolaže… su odavno takvi da ne pripadaju nečemu što se zove služba vlade”, istič naš sagovornik.

Kako se navodi u Predlogu izmena Zakona, ministarstvo za javna ulaganja biće zaduženo za koordinaciju realizacije projekata obnove i unapređenja objekata javne namene u smislu prikupljanja podataka o postojećim i planiranim projektima i potrebama obnove javnih objekata, zatim koordinaciju postupaka javnih nabavki, izvršenja ugovornih obaveza i plaćanja.

Takođe, zadatak novog resora biće i stvaranje uslova za pristup i realizaciju projekata koji se finansiraju iz sredstava pretpristupnih fondova EU i donacija…

BONUS VIDEO Ovo je spisak svih ministarstava u novoj vladi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar