Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ugovori koji se potpisuju u privremenim organima očigledno da su privremeni, ali svakako daju finansijsku olakšicu građanima koji su bili zaposleni u kosovskim institucijama u kojima su podneli neopozive ostavke, kaže lider Građanske inicijative “Srpski opstanak” iz Kosovske Mitrovice Aleksandar Arsenijević povodom potpisivanja ugovora.

Potpisivanje ugovora je započeto 17. novembra sa institucijama Srbije u okviru, za kosovski sistem, paralelnih institucija – privremenih organa četiri opštine na Severu Kosova. Srbi su institucije na Severu Kosova napustili u subotu 5. novembra, kako je rečeno zbog odluke zvanične Prištine da sprovode u delo odluku o preregistraciji vozila sa tablica MUP-a Srbije koje imaju oznake gradova sa KiM na one koje su koriste na ostatku Kosova, a ko je imaju oznaku „RKS – Republika Kosovo“.

Potpisivanje ugovora potvrdila je Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije.

S druge strane Arsenijević ukazuje da će se tek videti kakve će posledice ostaviti socijalna politika Srpske liste proteklih 10 godina, koju ocenjuje kao lošu, s obzirom i na pojavu “izbornih turista” – onih koji tvrde u centralnoj Srbiji, a koji, tvrdi, dolaze na Kosovo samo kad su izbori da bi glasali za Srpsku listu.

„Pitanje je da li će i oni čije kolevke odavno nisu na Kosovu, a koji su zaposleni tu, dobiti satisfakciju za ovaj izlazak iz institucija. Mi se kao inicijativa zalažemo da se umresto njih zaposle ljudi sa stvarnim prebivalištem na Kosovu i Metohiji“, rekao je on.

Arsenijević smatra da ta podudarnost nije slučajna, te da se ovim ugovorima kupuje socijalni mir, odnosno da ugovori služe zamaskirivanju povratka u Skupštinu.

„Ugovori su privremeni, ali ja ne mogu da prejudiricam hoće li se oni vratiti u kosovske institucije. Oni koji su bili zaposleni u kosovskim institucija imali su stalni radni odnos, što sa onima koji sada dobijaju ugovore u privremenim organima to nije slučaj. Ali lekari koji su sada dobili ugovore imaju manju platu nego lekari u centralnoj Srbiji, daje im se ista novčana dobit koju su imali u kosovskom sistemu“, kaže on.

Napominje da je za sugrađanim razgovarao, te da su mu je na objavu na društvenim mrežama u kojoj je pitao zašto Srpska lista se vraća u Skupštinu stigao veliki broj odgovor građana koji su zbunjeni i pitaju da li sada da pakuju kofere. Kaže da su ti komentari su mu stizali u internu komunikaciju sa tim građanima.

„Glavno ono što nas pitaju je to da li da pakuju kofere, a mi ne znamo na to pitanje kako da im odgovorimo“, kaže Arsenijević.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Povratak Srpske liste u parlament Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare