Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavno je izjavila da verovatno neće biti vremena da se održe sednice o Kosovu i Metohiji i litijumu, i za to je okrivila predstavnike opozicije koji "odugovlače za rebalansom budžeta i zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom". Ipak, kako poslanik Narodnog pokreta Srbije i advokat Aleksandar Ivanović kaže za Nova.rs, nije ovo prvi put da se izbegava zakazivanje ovakvih sednica, jer bi se tada čula "i ona strana istine koja ne odgovara SNS i njihovom biračkom telu".

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla da je „vrla, amaterska“ opozicija predložila da se održe vanredne sednice o litijumu i o Kosovu, iako se vanredna sednica koja je u toku, završava u ponedeljak u ponoć, pa je pitanje „koliko zaista žele da se o tome raspravlja“.

„Od 1. oktobra, po zakonu, Skupština ulazi u redovno zasedanje. Tako da oni odugovlače za rebalansom budžeta i zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Ko zna da li ćemo mi stići da održimo te dve sednice“, rekla je Brnabić.

Dodala je i da “Srpska napredna stranka na svoj uštrb štedi vreme, da bismo stigli da razgovaramo o svemu tome, ali oni uvek imaju politiku ‘e drž me da ga ne stignemo“.

Tako je praktično na mala vrata u etar ubačena priča kako nema vremena za raspravu o zabrani litijuma i situaciji na KiM, i to zato što opozicija tako želi.

Međutim, prema mišljenju poslanika Narodnog pokreta Srbije i advokata Aleksandra Ivanovića za Nova.rs, poštovanje bilo kakvog pravnog okvira „u njihovom slučaju je stvarnmo izlišno“.

Ivanović: Nema tih sednica jer bi tada javnost saznala istinu

Na pitanje kako komentariše izjavu Brnabić o održavanju ovih sednica, Ivanović je rekao da nije prvi put da Srpska napredna stranka pokušava da izbegne zakazivanje ovakvih zasedanja.

„Oni su za svih ovih 12 godina koliko su na vlasti potpuno privatizovali državu i rade onako kako oni misle da je to potrebno. Kada se malo razmisli, takvih sednica nije bilo jako dugo, i to iz vrlo razumljivih razloga – jer bi se na tim sednicama onda čula i ona strana istine koja njima i njihovom biračkom telu apsolutno ne odgovara“, rekao je Ivanović.

Šta je to što ne odgovara SNS da javnost čuje? Kako on kaže, vlast ne želi da se sazna koje su „naše crvene linije i na osnovu kojih ovlašćenja predsednik države ili bilo koji član Vlade potpisuje na tajnim sastancima, i u čije ime zapravo pregovara“.

„Ono što vidimo na terenu jeste da se Srbija maksimalno povukla, da je Srbe na Kosovu i Metohiji ostavila na milost i nemilost Aljbinu Kurtiju, i pokušava na sve načine da to nekim medijskim rijalitijem prikrije. Iz tog razloga videli smo kako Vučić priprema palačinke, i onda smo čekali 72 sata na oštru reakciju koja je zapravo pokazala sav besmisao njihove politike. Na kraju, ne čudi taj ton predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić kada je izjavila ko zna kada će biti te sednice“, rekao je Aleksandar Ivanović za Nova.rs.

Podsetimo, istog dana kada je uklonjen grb Republike Srbije i logo njenog Privremenog organa za Kosovsku Mitrovicu, a umesto njih postavljeni kosovski simboli, Aleksandar Vučić je boravio u vojnoj kasarni u Loznici i pravio palačinke vojnicima. Nakon toga javno se obratio građanima Srbije, i predstavio mere koje će Srbija preduzeti povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji.

„U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti da vršimo pritisak i da insistiramo na jednoj temi, jer je to za nas itekako važno – pitanje Kosova i Metohije i rudarenje litijuma“, rekao je poslanik NPS.

“Pred našim očima raspao se plan Ane Brnabić”

Kada je reč o izbegavanju sednica Skupštine Srbije, nedavno je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić za Nova.rs rekla da nema nikakve šanse da se ne održi sednica o litijumu.

„Njen manevar ide u pravcu da počinje “redovno zasedanje Skupštine 1. oktobra” i da nema vremena za vanrednu sednicu o litijumu. To je budalaština. Ona nema pojma o procedurama. Ili joj neko radi o glavi ili ima loše savetnike. Nema pojma da sednica o litijumu može da se zakaže i u redovnom zasedanju, da baš ona bude prva sednica u redovnom zasedanju“, kazala je ona.

Sa njom je saglasan i poslanik DS Srđan Milivojević, i dodao za Nova.rs da se iza čitave priče krije strah režima.

“Sasvim je očigledna namera Aleksandra Vučića, vođe Rio Tinto koalicije, koji je obuzet paničnim strahom da će ostati bez litijumske provizije, naredio Ani Brnabić da ne sme da zakaže sednicu o zabrani iskopavanja litijuma i bora na zahtev opozicije. Četiri dana svedočimo besomučnim tiradama ministara iz redova Rio Tinto kolicije. Posebno su se istakle udarnici ove koalicije Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, Aleksandar Vulin ministar na odvikavanju od funkcije i Milica Đurđević Stamenkovski koji ni sama ne zna čega je ministar ona, a čega Tanja Macura”, navodi Milivojević.

Podsetimo, cele nedelje na sednicama Skupštine Srbije raspravljalo se o rebalansu budžeta Republike Srbije, kojim su u odnosu na inicijalni plan s početka godine predviđeni prihodi veći za 133 milijarde dinara, a rashodi za 193 milijarde.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar