Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Suđenje u krivičnom postupku protiv roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja 2023. godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet svojih vršnjaka i čuvara škole zakazano je za 29. januar 2024, potvrđeno je za N1 u Višem sudu u Beogradu.

Glavni pretres biće otvoren odmah 29. januara, bez održavanja pripremnog ročišta, a zakazan je i još jedan termin za ročište – 30. januar 2024.

Optužnica koju je Više javno tužilaštvo podiglo 10. oktobra 2023, tereti oca i majku maloletnog K.K, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba Partizan u koji je prema navodima optužnice Vladimir Kecmanović odvodio svog sina da vežba pucanje na pokretnim metama.

Optužnica je postala pravosnažna 27. decembra 2023, kada ju je potvrdio Apelacioni sud u Beogradu.

Otac dečaka Vladimir Kecmanović je optužen za teško delo protiv opšte sigurnsti pošto je godinu dana pre masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“ obučavao svog sina da rukuje vatrenim i vazdušnim oružjem.

Majka dečaka Miljana Kecmanović optužena je za nedozvoljenu proizvodnju, nošenje, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Tužilaštvo za oca traži maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, dok za majku traži 2,5 godine zatvora.

Predsednik streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ i instruktor u tom klubu optuženi su zbog davanja lažnog iskaza, za njih tužilaštvo traži tri godine zatvora.

U slučaju „Ribnikar“ u toku su i dva parnična postupka u kojima oštećene porodice tuže porodicu Kecmanović (maloletnog dečaka i njegove roditelje), školu „Vladislav Ribnikar“, kao i državu. Porodice traže naknadu nematerijalne štete na ime pretrpljene duševne boli zbog smrti bliske osobe.

Ta dva parnična postupka su jedini u kojima je tužen maloletni K.K, s obzirom na to da nije obuhvaćen krivičnim postupkom u ovom slučaju, jer je po zakonu krivično neodgovoran pošto je imao 13 godina u trenutku kada je počinio masakr.

BONUS VIDEO: Podignuta optužnica protiv roditelja ubice iz „Ribnikara“: Šta je ono što će posle ovoga uslediti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar