Foto: Vesna Lalić/Goran Srdanov/ Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Za Radojem Zvicerom, navodnim vođom kavačkog klana poternicu su raspisale i Crna Gora i Srbija, ali je on i dalje nedostupan i uspešno izbegava hapšenje. Pitanje koje zanima ne samo sve balkanske, već i evropske policije je gde se trenutno nalazi čovek za koga mnogi tvrde da je mozak jedne od najozloglašenijih kriminalnih organizacija u Evropi.

Za Radojem Zvicerom, navodnim vođom kavačkog klana, nekoliko država raspisalo je poternicu zbog sumnje da je umešan u niz najtežih krivičnih dela – od trgovine tonama kokaina koji ova kriminalna organizacija iz Južne Amerike švercuje u Zapadnu Evropu, do niza ubistava, ranjavanja i drugih zlodela. Viši sud u Podgorici, u njegovoj rodnoj Crnoj Gori, naložio je u junu 2022. godine raspisivanje poternice za Radojem Zvicerom i njegovim policajcem Ljubom Milovićem, pošto su od Europola dobili Skaj komunikaciju pripadnika kavačkog klana, u kome se pominje i Kotoranin Radoje Zvicer.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Poternicu je za Radojem Zvicerom raspisala i Srbije, tačnije Viši sud u Beogradu, zbog sumnje da je deo kriminalne organizacije koja se bavila švercom kokaina, pranjem novca i ubistvima, a njega terete za organizovanje i podstrekavanje. Ova, najnovija poternica za Zvicerom od strane srpskih organa, raspisana je u aprilu ove godine.

Zanimljivo je, međutim, da na zvaninom sajtu Interpola, na spisku ljudi za kojima je raspisana crvena poternica, Radoja Zvicera nema.

Radoje Zvicer Foto: Printscreen/SKY

Regionalne policije i mediji već godinama kao vođe kavačkog klana označavaju Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, a upravo je Zvicer navodno čovek oko koga se sve vrti, koji organizuje i poslove šverca kokaina ali i likvidacije protivnika. Ali, konkretnih akcija skoro da nije bilo.

Radoje Zvicer prvi put je pravosnažno osuđen u Srbiji u februaru ove godine, naravno, u odsustvu, za relativno benigno delo, falsifikovanje isprava. Naime, njega je Apelacioni sud u Novom Sadu osudio na 29 meseci zatvora jer je, uz pomoć policajaca iz tog grada, izvadio lažna dokumenta. Zapravo, Radoje Zvicer, lisica kavačkog klana, ukrao je identitet izvesnog Slobodana Zeca, koji već godinama živi u inostranstvu i nikada nije vadio srpska dokumenta.

Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Ovo nije jedini „ukradeni“ identitet za koji se zna da ga je koristio Kotoranin. On je takođe putovao Evropom 2019. godine sa pasošem na ime Josipa Babića, iz Orašja u Bosni i Hercegovini. I tu je, uz pomoć policajaca te države, preuzeo identiet čoveka koji godinama živi u inostranstvu i nikada nije vadio bosanskohercegovačka dokumenta.

U medijima se redovno pojavljivala priča o lukavom Kavčaninu koji je neuhvatljiv jer ima šesto čulo i uvek uspeva da izmakne policiji „za dlaku“. Tako je, navodno, boravio u „štek“ stanu u Prištini, gde je kosovska policija uhapsila egzekutora ove kriminalne organizacije Marija Miloševića. Zvicer je navodno, dva, tri dana pre toga otputovao iz Prištine. Slično je, navodno, bilo i u Beču, gde je, takođe, policija u stanu u kome je navodno boravio zatekla „topao krevet“, ali ne i vođu kavačkog klana.

Mario Milošević Foto:Savo Prelević/Vijesti

Iako su ga na papiru tražile srpska i crnogorska policija, one ga nisu našle, a i da su ga našle, ne bi znali šta da rade sa njim. Ali, našli su ga članovi suparničkog, škaljarskog klana. Dok se špekulisalo gde može da se nalazi Radoje Zvicer, on je boravio u elitnom delu glavnog grada Ukrajine, Kijevu. Tu je njegova supruga imala firmu na svoje ime i živeli su normalno dok jednog jutra, 26. maja 2020. godine, kada je kretao na trčanje, Kotoranina nisu sačekale ubice.

Na njega je ispaljeno nekoliko metaka, Radoje je teško ranjen, ali pre nego što su napadači uspeli da ga dokrajče, na njih je vatru otvorila Tamara Zvicer i tako svom suprugu spasila život. Zbunjeni napadači su pobegli i kasnije su pohapšeni. Tamara i Radoje su iz Ukrajine proterani u Crnu Goru.

Tamara Zvicer Foto: Detective-info.com.ua

U Crnoj Gori se Zvicer nije baš krio, čak je na svoju slavu pozvao i uvažene goste iz Beograda, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Koliko je on  „neuhvatljiv“ za srpske organe gonjenja govori i podatak da je, kako se navodi u jednoj od optužnica koje je protiv Zvicera podiglo Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, piše da je u vreme hapšenja njegovih saradnika iz Srbije, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru 2021. godine , vođa kavačkog klana bio u Beogradu.

Pročitajte još:

„Glave“ mu došao Skaj

Ali, situacija se za Zvicera bitno promenila zbog dve stvari, prvo je razbijanje Skaj aplikacije, koja je srpskoj i crnogorskoj policiji pružila nepobitne dokaze, za koje su znali i Europol i sve ostale evropske policije, da je Radoje Zvicer umešan i u šverc kokaina i u ubistva. Osim toga, zahvaljujući kompromitujućim porukama identifikovani su policajci i u Srbiji i u Crnoj Gori koji su bili na platnom spisku Radoja Zvicera i kavačkog klana.

Pride, u Crnoj Gori je promenjena vlast, pa se pojavila politička volja za obračun sa organizovanim kriminalom, a iza brave su se našli tužioci, sudije, policajci, ceo sistem koji je pomagao Radoju Zviceru da bude neuhvatljiv.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

U Srbiji su takođe pohapšeni njegovi saradnici, kao i neki policajci i pripadnici BIA koji su bili na vezi sa Zvicerom i njegovimm plaćenim policajcima iz Crne Gore. Takođe su iz službe isterani pojedini policajci za koje je bilo više nego jasno da štite Zvicerove interese u Srbiji tako što su štitili Veljka Belivuka i Marka MIljkovića. Ipak, za razliku od Crne Gore, Srbija prema svojim korumpiranim policajcima postupa vrlo humano, brzo ih pušta iz pritvora, optužuje za minorna krivična dela iz nadležnosti Višeg, a ne Specijalnog suda. I saradnici kavačkog klana u Srbiji pohapšeni su posle provaljivanja Skaj aplikacije, i dokaza koji su stigli iz inostranstva.

Poslednje što se čulo o Radoju Zviceru je da je upucan u Panami, ali se naknadno ispostavilo da je u pitanju lažna vest. Pominju se Južna Amerika, Južna Afrika i druge egzotične destinacije. Ipak, pre će biti da negde po regionu putuje gospodin sa regularnim pasošem, koji nije ni Josip Babić ni Slobodan Zec, a neverovatno liči na begunca Radoja Zvicera.

BONUS VIDEO: Crnogorski policajci u akciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar