Foto: Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić ponovo je u subotu uveče na “Pinku”, televiziji sa nacionalnom frekvencijom, mahao slikama iskasapljenih žrtava vođe navijača Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i govoreći o tome da je Srbija bezbedna zemlja, istakao da je tokom prošle godine bilo samo pet mafijaških likvidacija. Ipak, predsednika Srbije je u ovoj konstataciji demantovala činjenica da je tokom prošle godine u našoj zemlji, sem pet nestalih lica za koja je izvesno da ubijena, bilo još pet mafijaških ubistava.

Vučić je tokom gostovanja istakao da smo u 2019. imali šest mafijaških likvidacija, a da u maju prošle godine, odnosno nakon ranjavanja šefa “kavačkog klana” Radoja Zvicera, koji se povezuje s Belivukom, dolazi do prelomnog trenutka.

Pročitajte još:

„Onda imamo krvavi sled događaja potpunu ludnicu u kojoj vam nestaju ljudi. Počinju svi da pričaju o tome jer se ti bolesnici hvale snimcima šalju ih svima“, rekao je Vučić i dodao da je u 2020. godini bilo pet mafijaških ubistava i da su to sve bili oni koji su nestali, što su slučajevi koji su nakon hapšenja Belivukove grupe u februaru ove godine „svi rešeni“.

Ipak, statistika likvidacija tokom prošle godine demantuje ove tvrdnje predsednika, kada je reč o bezbednosti građana u našoj zemlji. Sem petoro ubijenih muškaraca, koji su se vodili kao nestali, u Srbiji je od januara do decembra 2020. godine, bilo još pet likvidacija, od kojih se većina vezuje upravo za rat između “kavačkog klana”, bliskog Belivuku, i “škaljarske grupe”.

Najpre je januara prošle godine ubijen Marko Vuković (41), rodom iz Kotora, čije je ubistvo policija rešila i uhapsila osumnjičenog Petra Jovanović. Vuković je ubijen 17. januara u večernjim satima ispred Osnovne škole na Bežanijskoj kosi, i to pred decom i ženom.

Osumnjičeni za ovu likvidaciju, Jovanović, bio je van domašaja srpskih istražitelja sve do 28. maja, kada je uhapšen u okolini Odese. On je samo nekoliko sati pre hapšenje, sa Nišlijom Milanom Brankovićem (31), Crnogorcima Stefanom Đukićem (30) i Emilom Tuzovićem (30), pokušao da u Kijevu ubije Zvicera.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Hapšenje Jovanovića dodatno je podrilo sumnju da je u slučaju Vukovića reč o mafijaškoj likvidaciji.

Maja 2020. javnost Srbije potresla je vest o ubistvu navijača Partizana Aleksandra Halabrina, čije je telo nađeno s prostrelnom ranom u jami u selu kod Sopota. Halabrin se vodi kao jedna od žrtava klana Veljka Belivuka, a o čemu je njegova majka Mara u više navrata u javnosti govorila.

Pročitajte još:

Mara Halabrin govorila je u javnosti s kojim je ljudima njen sin bio blizak, ali i o poslovima koje je radio.

Još jedna brutalna likvidacija dogodila se na ulicama Beograda 13. septembra prošle godine, kada je dignut u vazduh džip Strahinje Stojanovića, od ranije poznatog policiji.

Stojanović je ubijen u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil u Zemunu.

U centru interesovanja javnosti, Stojanović se našao i avgusta 2018. godine, kada je u zemunskom naselju Galenika eksplodirao njegov automobil marke “audi”, u kojem je u trenutku eksplozije bila bivša misica iz Španije Olat Bilbao Gonzales, odnosno njegova devojka. I tada je meta bio zapravo Stojanović.

Foto: Nova.rs

Njegovo ubistvo, takođe, je dovođeno u vezu s ratom klanova, koji proteklih godina bukti u Srbiji i zemljama u okruženju.

Mesec dana kasnije, odnosno 17. oktobra u garaži TC “Ušće” na Novom Beogradu, smrtno je ranjen Aleksandar Šarac, navodni pripadnik ozloglašene grupe “Pink panteri”.

Ubica je Šarca pogodio sa dva metka u glavu, a žrtva je povredama podlegla deset dana kasnije. Za ubistvo se sumnjiči Lazar Ilić, koji je uhapšen 22. januara u Budvi zbog sumnje da je pripremao likvidaciju bezbedonosno interesentne osobe iz te opštine.

Šarac je tri puta bio na meti ubica. Prvo je 2012. godine na njegovu kuću na Banovom brdu bačena bomba, a sličan pokušaj njegovog ubistva odigrao se i 2018. godine.

Inače, mesec dana pre pucnjave u garaži TC „Ušće“ u kojoj je smrtno ranjen, na društvenoj mreži Instagram, na nalogu „Južna strana“, koji je blizak jednoj navijačkoj grupi FK Partizan, osvanula je gotovo preteća poruka upućena ubijenom “Pink panteru”.

Aleksandar Šarac Foto: Instagram/duh.grobarstva

“Imate zaštićene i nezaštićene svedoke-saradnike. Danas vam predstavljamo jednog običnog cinkaroša tj. nezaštićenog Aleksandra Šarca”, pisalo je u objavi, a potom se dodalo da će se u narednom periodu pozabaviti pomenutim “pevačem”.

Još jedna mafijaška likvidacija dogodila se novembra 2020., kada je ubijen Vedran Repčić (41), u Ulici braće Jerković na Voždovcu. Vedran je sin čuvenog fudbalera Crvene zvezde Srebrenka Repčića, a već se nalazio na meti napadača.

Iza sebe je imao poduži dosije, a odslužio je i kaznu za ubistvo.

Poslednja mafijaška likvidacija prošle godine dogodila se u decembru u novobeogradskom naselju Belvil, kada je ubijen Bojan Mirković. Da je reč o mafijaškoj likvidaciji nesumnjivo su podrile informacije, koje su se nakon zločina pojavile u javnosti – da je Mirković u periodu pre ubistva praćen, te da je navodno bio blizak “škaljarskom klanu”.

Policija, uviđaj, uvidjaj
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Po svemu sudeći, sem ubistva Lazara Vukićevića, Aleksandra Gligorijevića, Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića I Gorana Veličkovića Goksija, u Srbiji je bilo još mafijaških likvidacija, te se postavlja pitanje koliko je zaista stopa kriminaliteta smanjena u odnosu na ranije godine.

Podsetimo, likvidacije petorice muškaraca, koji su se do nedavno vodili kao nestali, stavljaju se na teret klanu uhapšenih vođa navijača Partizana, Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

BONUS video: Snimak dovođenja Belivuka na JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare