Foto:Screenshot/Instagram/192_rs/Facebook/Danijel Lazovic/Preuzeto sa Sandžak Danas

Danijel Lazović (33) i njegovo troje dece uzrasta deset, sedam i jedne godine, kao i njihova komšinica Dijana Kutlačić (27), poginuli su u stravičnom sudaru automobila i vojnog oklopnog vozila PASARS u subotu na putu Raška – Kraljevo. Majka Mirjana (32), koja je sa porodicom bila u automobilu, je zadobila povrede, a vozač vojnog vozila je uhapšen i utvrđeno je da je vozio pod dejstvom alkohola.

Stravična saobraćajna nesreća dogodila se u subotu, malo posle 13.00 časova, kada su Lazovići sa komšinicom Dijanom Kutlačić krenuli ka manastiru Studenica. Na putu Raška – Kraljevo, kod sela Ušće, došlo je do sudara sa vojnim vozilom PASARS koje se kretalo u pratnji.

Kako je tačno došlo do saobraćajne nezgode još nije zvanično saopšteno, premda fotografije sa lica mesta ukazuju na to da je vojno vozilo izašlo iz svoje i prešlo u suprotnu kolovoznu traku i bukvalno pregazilo automobil „ford“ u kom je bila porodica.

Foto:Facebook/Danijel Lazovic

Prizori su na licu mesta bili jezivi jer je vojvno vozilo bukalno prešlo preko automobila, zbog čega je putničko vozilo morala da izvlači teška mehanizacija. Vozač Lazović, njegovo troje dece i komšinica Dijana Kutlačić su od zadobijenih povreda stradali na licu mesta, a hitne službe su Mirjanu Lazoviću, majku stradale dece, iz smrskanog vozila izvlačili satima.

Nastradala Dijana K u nezgodi Foto:Preuzeto sa Sandžak Danas

„Putnički automobil bio je potpuno poklopljen vojnim vozilom, skroz smrskan. Na lice mesta došle su ekipe vatrogasaca-spasilaca. Uspeli su nekako da podignu vojno vozilo i pomere ga. Prizor koji nas je zatekao je strašan, ovo je prava tragedija“, ispričao je jedan od očevidaca nesreće.

Nakon što su uspeli da izvuku nesrećnu ženu, ona je sa povredama prevezena u Opštu bolnicu u Kraljevu gde je zbrinuta sa povredama podlaktice i posekotinom na glavi. Ona je dan nakon nesreće puštena na kučno lečenje, na sopstveni zahtev.

Vozač vojnog vozila uhapšen, imao alkohol u krvi

Iako zvaničnih saopštenja o tome kako se dogodila nesreća još nema, iz Ministarstva unutrašnjih poslova su saopštili da je vozač vojnog vozila M. V. (54) priveden.

„Zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, policija je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Kraljevu zadržala vozača M. V. (1970). Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu na dalje postupanje“, saopštila je policija.

Foto:Screenshot/Instagram/192_rs

Pored toga, pojedini beogradski mediji su objavili i da je vozač M. V. upravljao vojnim vozilom pod dejstvom alkohola, odnosno da je u njegovoj krvi nakon nesreće izmereno više od 0,20 promila alkohola. Podsećanja radi, pripadnicima Vojske Srbije, kao i svim profesionalnim vozačima, nije dozvoljeno da imaju alkohol u krvi, odnosno rezultat na alko-testu mora pokazati 0.

Redakcija lista i portala Nova je juče uputila Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu pitanja u vezi sa osumnjičenim ali do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Ministar uputio saučešće ali ni reči o pijanom vojniku

Dan nakon tragedije oglasio se i ministar odbrane Bratislav Gašić i to telegramom kojim je uputio saučešće porodicama stradalih u ovoj nesreći. Međutim, Gašić se nije osvrtao na to što je pripadnik Ministarstva odbrane na čijem je čelu pijan skrivio saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom.

Foto:Screenshot/Instagram/192_rs

„Ja vam se obraćam, pre svega kao otac i deda, a tek onda kao ministar odbrane. U ovim teškim trenucima primite najiskrenije i najdublje saučešće u moje ime, kao i u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“, naveo je Gašić u telegramu upućenom porodici stradalog Lazovića.

Na identičan način se oglasio i ministar policije Ivica Dačić, rekavši da kada su on i njegove kolege iz policije videli fotografiju sa lica mesta, nisu verovali da je iko preživeo.

„To je velika katastrofa, građani Srbije davno nisu videli teže slike. Kada sam prvi put video sliku, mislim svi u policiji smo odmah rekli da je nemoguće da je tu bilo ko preživeo“, izjavio je Dačić i dodao da su posledice užasne, a da se uzroci sudara ispituju.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

I nastradali Lazović zaposlen u Vojsci Srbije

Prijatelji nastradalog Danijela Lazovića otkrili su, što su ministri Gašić i Dačić potvrdili, da je i Lazović bio zaposlen u Vojsci Srbije, tačnije bio je pripadnik Druge brigade Kopnene vojske. Prema istim informacijama, upravo zaposlenje u Vojsci je bilo razlog da se sa porodicom pre nekoliko godina iz Novog Pazara preseli u Rašku.

Foto:Facebook/Danijel Lazovic

“Dan pre nesreće bio je na vojnoj paradi u Batajnici, bio je srećan. Voleo je vojsku, uniformu je obukao neke 2013, 2014. godine i bio je izuzetan i pošten, porodičan čovek“, rekao je jedan od njegovih prijatelja, koji je otkrio da je porodica Lazović sa komšinicom Dijanom kobnoh dana krenula u manastir zbog obeležavanja praznika Mala Gospojina.

Ponoš: „Vučiću, jesi li i juče bio vrhovni komandant“

Povodom stravične tragedije se oglasio i bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš, obraćajući se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i drugim visokim funkcionerima u Vojsci Srbije.

„Neobučena i neorganizovana vojska je opasnost za sebe i za svoje okruženje, čak i kada se angažuje samo za slikanje. Odgovornost 54-godišnjeg vozača utvrdiće istraga. Ali on u nesreći nije učestvovao kao privatno lice. Šta je sa komandnom odgovornošću, moralnom? Sistem ponovo nije zakazao? Gašiću, Mojsiloviću? Vučiću, jesi li i juče bio „vrhovni komandant“ ili si to samo kad razdrljen vršiš smotru“, upitao je Ponoš i dodao:

Zdravko Ponoš Foto:Aleksandar Barda/FoNet

„Nakon što ste razvalili sistem i vojsku doveli u situaciju da počiva na trećepozivcima, sada biste da vam se poveri omladina na 75 dana. Treba vam za slikanje?“

Šta je vojno vozilo PASARS?

PASARS je vojno vozilo koje se koristi u protivvazduhoplovnoj odbranu Vojske Srbije i njegovo ime predstavlja skraćenicu za protivvazdušni artiljerijsko-raketni sistem. Kako je Danas objavio, glavna namena PASARS vozila je zaštita jedinica Vojske Srbije od niskoletećih aviona, bespilotnih letelica, krstarećih raketa, ali i od ciljeva na zemlji i vodi.

Ovo vozilo može dejstvovati na ciljeve do 4 km udaljenosti sa topom i do 12 km sa raketama. Zbog svoje mobilnosti i postao je ključni deo protivvazdušne odbrane Srbije, posebno u borbi protiv dronova i bespilotnih letelica.

Bonus video: Uništavanja granate u Deliblatskoj peščari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare