Ekološki ustanak i stranka ZAJEDNO će podneti krivičnu prijavu i prijavu unutrašnjoj kontroli MUP protiv policijskog službenika Aleksandra Dokića iz PS Majdanpek i još jednog NN policijskog službenika zbog policijske torture prilikom pokušaja iznude priznanja i nanošenja lakše telesne povrede gospodinu Dragana Dmitrovića iz Majdanpeka. Dmitrović tvrdi da je pod policijskom prisilom i nasiljem potpisao iznuđeni iskaz, kao i da su ga u stanici inspektori udarali šakama u leđa i glavu, a navodi i da mu je prećeno.

„Prilikom saslušanja gospodina Dmitrovića u svojstvu građanina u utorak 27. septembra, koji je inače srčani bolesnik, što je i predočio policajcima, nakon više udaraca otvorenom šakom u predelu glave i lica, naterali su ga da potpiše zapisnik sa neistinitom sadržinom i unapred unetim priznajem“, navodi se u saopštenju.

Aktivista iz Majdanpeka je rekao kako je 27. septembra prvo davao izjavu u policijskoj stanici koju je potpisao i sve završio, a onda su mu rekli da sačeka.

„Pošto mi je bilo loše i nisam imao vazduha jer sam srčani bolesnik, ja sam onda dva sata sedeo dole, a nakon dva sata su me pozvali najzad gore. Kada sam ušao u kancelariju dva inspektora su počeli odmah da me biju da priznam nešto, iako ne znam šta da priznam.“

On tvrdi da su ga „udarali i sa leve i sa desne strane“, a da se on „branio koliko je mogao“.

Ističe da su ga ovi inspektori udarali „šakama u leđa i glavu“.

„Jedan je rekao da će da me ubije – ‘Možeš da umreš ovde, baš me briga’…. Ne znam njihova imena ali mogu da ih prepoznam, nisu iz Majdanpeka. Mislim da je jedan iz Kladova, drugi ne znam odakle“, ispričao je Dmitrović.

On navodi kako su mu oni u jednom trenutku pokazali snimak Nenada Miladinovića, drugog aktiviste, te da se na tom snimku videlo da je Miladinović „bio maltretiran“.

„Taj snimak mi nije bio jasan, on je bio na tom snimku i vidi se da je bio crven, verovatno maltretiran. Ja ne znam o čemu se radi i šta treba da kažem i onda su doveli njega u kancelariju dok su me tukli, ja sam vikao, a me je molio: ‘Komšo, kaži, komšo kaži’, pošto živimo u istoj ulici. ‘Kaži im, ti si bolestan čovek’, ja sam mu rekao samo šta treba da kažem, jer ja stvarno ne znam i onda mi je on naveo imena koja treba da kažem i ja sam to rekao, nisam mogao više da izdržim tu torturu, spomenuo je za Mladena, njega i Jovanovića, a Božića nije,“ rekao je Dmitrović.

Dmitrović je, kako ističe, morao da prizna da ih je navodno „vozio negde oko pet sati na Staricu“.

„I to sam morao da potpišem i posle su me pustili“, rekao je on, a za Nenada kaže da je ostao u stanici, a za koga kaže da je bio „crven, uplašen i izbezumljen“.

Dmtirović je naveo da lično i dalje oseća strah, te da se plaši da će da ga opet pozovu ili možda „odvezu za Negotin“.

„Pošto mi je jedan od njih pretio da će da me ubije“, rekao je on i dodao da je negde oko pola dva došao u stanicu, a da je izašao iz nje negde oko pola osam.

Dmitrović na kraju klipa je još jednom demantovao da je tu trojicu vozio na Staricu.

„Nisam ih vozio“, poručuje aktivista.

Inače, Ekološki ustanak i stranka Zajedno su ocenili da je „očigledno vlast prešla u novu fazu zastrašivanja aktivista i građana, koja uključuje i policijsku torturu, što je uvek poslednja faza pred pucanje diktature“.

„Zato poručujemo svim činovnicima države da ne rade protiv zakona i protiv svojih građana, jer će svi do jednoga za to i odgovarati, a prvi na red će doći policajci koji su tukli i primoravali građane na lažna priznanja u Majdanpeku. Pozivamo sve građane na solidarnost i otpor ovoj otvorenoj represiji. Ovo je slobodna zemlja i slobodna mora i ostati“, poručuju iz stranke Zajedno i Ekološkog ustanka.

****

BONUS VIDEO – Ćuta najavio nove proteste: Aktiviste premlaćuju u Majdanpeku, Vulina briga za građane Srbije, on zastupa kineske interese

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar