Foto:Newsmax Adria

Predrag Milovanović, član Udruženja tužilaca i zamenik tužioca Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu, prilikom gostovanja u "Pregledu dana" na televiziji Nova S govorio je o vakcinisanja koje je organizovalo Republičko javno tužilaštva, a o kome je nedavno pisao portal Nova.rs. Milovanović je u programu istakao da on nije vakcinisan, ali da je čuo vest o pomenutom vakcinisanju, za koju je mislio da su neistine, sve dok se u subotu nije pojavila informaciju o tome.

Kako je istakao tužilac, informaciji o vakcinisanju nije davao značaj, međutim, nakon što je portal Nova.rs pisao o tome da je republički javni tužilac Zagorka Dolovac organizovala vakcinisanje, to mu je izazvalo određene sumnje. Ipak, on je najpre upitan da li je on primio vakcinu.

Pročitajte još...

„Nisam, čekam svoj redosled, naspram plana vakcinacije. Koliko sam video iz medija juče, mi smo iza lekara i iza onih kategorija stanovništva koji bi trebalo da budu ispred mene i nas, tako da čekam svoj redosled. Ja sam za tu informaciju o vakcinisanju čuo još u petak i stvarno ne dajem nešto na značaj kuloarskim, tračerskim informacijama. Zaista sam pomislio da se radi o nekom aberu. Međutim, posle toga je usledila i ta vest, u subotu, koju su objavili određeni mediji, i ja sam se u tom trenutku zapitao da li je to još neka potvrda ono što sam čuo od određenih ljudi, i opet nisam mogao da verujem“, rekao je Milovanović.

Kako je dobio, dodatnu sumnju da je informacija, ipak, možda tačna, izazvala mu je poruku koju je primio nedugo nakon objavljivanja pomenute vesti.

„Međutim, u subotu sam dobio poruku da se izjasnim o tome da li sam spreman da primim tu vakcinu, što me je iznenadilo. To je bilo u subotu u poslepodnevnim časovima, otprilike dva sata nakon što je ta vest osvanula u medijima. Tada sam već ozbiljnije posumnjao da se tako nešto zaista dogodilo, jer je trebalo da se izjasnimo o tome da li smo spremni da primimo vakcinu do nedelje u 11 časova“, rekao je Milovanović u emisiji „Pregleda dana“.

On je istakao i da je njegov odgovor bio jedini koji je moguć u ovakvoj situaciji.

„Moj odgovor koji sam dao jeste da prihvatam da primim vakcinu, ali tek nakon što je prime svi oni kojima je ona neophodnija, nego što je to meni u tom trenutku. I pozvao sam na društvenu solidarnost svih, jer smatram da je to nužno, a slušajući vesti koje su prethodile mom dolasku ovde, video sam jednu tužnu sliku da, malo po malo, pročitamo da je neko od lekara preminuo, što me zaista deprimira“, istakao je član Udruženje tužilaca i novoizabran član Državnog veća tužilaca (DVT) i dodao:

Pročitajte još...

„Danas sam video sam i saopštenje republičkog tužilaštva, koje se oglasilo povodom toga, i opet izražavam sumnja da li je to samo podozrenje ili se tu zaista nešto dogodilo, i to treba proveriti. Ukoliko se tako nešto dogodilo, a da je to urađeno pre zvaničnog plana vakcinacije, onda oni koji su primili tu vakcinu bi trebalo, sa moralnog i etičkog aspekta, da objasne naciji, pogotovo lekarima i svima onima koji svakodnevnog u kovid sistemu i koji su na braniku otadžbine“, rekao je Milovanović.

Između ostalog, Milovanović je upitan tokom gostovanja za slučaj paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, a za koje se sumnjiči bivši prvi čovek opštine Grocka Dragoljub Simonović, međutim, kako je on postupajući tužilac u pomenutom postupku – nije želeo da govori o tome. Sa druge strane, osvrnuo se i na napade na tužioca Sašu Drecenu, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“ Predraga Koluvije, na kome je krajem 2019. godine zaplenjena rekordna količina opojne droge.

Drecuna je Koluvija optužio da mu je nudio da za sve okrivi Andreja Vučića, brate predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i kontroverznog biznismena s Kosova Zvonka Veselinovića. Milovanović je upitan da li bi trebalo da se Drecun u javnosti izjasni o napadima.

„To je pitanje za gospodina Drecuna. Da li bi o tome trebalo da se oglase samo strukovna udruženje ili i neke insitucije, kao što je krovna institucija za tužioce – Državno veće tužilaca, ali i Republičko tužilaštvo, mislim da bi to bila još snažnija poruka. Što se tiče konkrektnog slučaja, to je izazov za sve tužioce. Zbog toga je potrebno da se solidarišemo i bodrimo, da dođemo do kraja. Potpuno sam svestan tereta koji nosi postupajući tužilac, kao i pritiska“, rekao je on.

Podsetimo, kako je portal Nova.rs pisao u subotu, Dolovac je prošlog ponedeljka, u sedištu Republičkog javnog tužilaštva, organizovala vakcinisanje za „podobne“ tužioce njoj, ali i aktuelnog vlasti. Tako pojedini tužioci nisu ni znali da je vakcinisanje organizovano.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram