Foto: Printscreen, BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

U nastavku suđenja Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" na kome je krajem prošle godine zaplenjeno oko četiri tone opojne droge, prvooptuženi se tokom iznošenja odbrane osvrnuo na trenutak hapšenja, odnosno kada su mu novembra 2019. na auto-putu stavljene lisice na ruke, kao i na to da su mu se u policiji, na neki način, podsmevali i rekli mu da "zove tadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića dok još može".

On je najpre istakao da je tog dana, kada je priveden, krenuo u Makedoniju na sastanak s bitnim klijentom, te da je zbog toga promenio automobil „škodu“ za „audi“, a sve to kako bi pokazao svoj status.

„Nenamerno smo tada izašli iz moje garaže na drugi izlaz. Krenuli smo ka auto-putu, gde su dva automobila, BMW i audi, išli u levoj traci, sporo, kao da nekog čekaju. Ubrzo smo na putu prošli pored BMW-a i video sam da se osoba, koja je sedela u njemu, iznenadila kad nas je videla i uprla prstom u nas. Potom smo zaustavljeni, iza nas je stao sivi audi, a ispred BMW. Pokazali su da imaju pištolje i značke oko vrata i pretresli su nas. Mene je pretresao Milan Isakov, a među policajcima je bio i inspektor Slobodan Milenković. Milenković je nakon pretresa rekao da nam stave lisice na ruke i odveli su nas u stanicu“, rekao je Koluvija i dodao:

„Kad smo došli u stanicu, policajci su bili dosta neprijatni, maltene su se podsmevali i imali su neke interne fore između sebe. U jednom trenutku, jedan od prisutnih policajaca rekao mi je da zovem Nebojšu Stefanovića dok još mogu. Ne znam šta je to trebalo da znači, ja nisam prijatelj s njim“, rekao je Koluvija.

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Kako je istakao, u stanicu je potom došao još jedan inspektor, koji je rekao da je njega lično zvao Nebojša Stefanović, aktuelni ministar odbrane, a koji se u trenutku otkrivanja afere „Jovanjica“ nalazio na mestu ministra policije.

„Takođe, tokom jednog od razgovora između policajaca u stanici čuo sam da su rekli i da će neko morati da odgovora za ovu glupost, ali ne znam na šta su mislili“, dodao je Koluvija.

Koluvija se potom osvrnuo i na to kada su ga odveli na poljoprivredno gazdinstvo „Jovanjica“, tokom policijskog pretresa.

„Ubrzo se tamo i tužiteljka pojavila, a mene su samo odjednom zgrabili i odveli u prostoriju na samom kraju imanja, u mušku svlačionicu, samo da me tužiteljka ne nađe“, rekao je on.

Prvooptuženi Koluvija je tokom iznošenje odbrane istakao da je tokom saslušanja u policiji upitan za političare i funkcionere Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Babića i Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova.

„Pokazivali su mi u policiji sliku Zorana Babića i pitali da li ga znam, kao i šta je radio na imanju, na šta sam ja rekao da ga nisam znao pre obilaska imanja. Posle su mi pokazivali sliku Aleksandra Vulina i pitali me šta petljam s njim, a činilo mi se kao da je inspektor dobijao instrukcije preko telefona šta da me pita. Rekao sam da je došao jer smo mi preko biroa tražili sezonske radnike, a da je on tada bio ministar za rad“, rekao je Koluvija.

Kako je dodao, tada su ga upitali i za Bezbednosno-informativnu agenciju.

„Pitali su me i šta ja petljam s njima. Pominjali su direktora BIA i da li ja njemu nosim pare. Potom je u prostoriju ušao i inspektor Slobodan Milenković, a, između ostalog, pitali su me i kako je načelnik beogradskog centra za bezbednost znao za mene i tražio da samnom tada razgovara. Ubrzo je Milenković dobio poziv ili poruku, ne mogu da se setim i šapnuo Dušanu Mitiću, koji mi je najviše pitanja postavljao, da je tužilac Saša Drecun ispred kancelarije i da treba da idem s njim“, rekao je Koluvija.

Koluvija u svojoj odbrani tvrdi i da mu je pomenuti inspektor Mitić, inače načelnik operative u MUP, nudio da sarađuje sa policijom, da postane njihov saradnik i da prizna da je radio sa Andrejom Vučićem i Zvonkom Veselinovićem. Prvooptuženi je istakao i da nije hteo da pristane da lažno svedoči protiv protiv Andreja Vučića.

Između ostalog, on je izrazio sumnju i u to da je informaciju o njegovom hapšenju imao narodni poslanik Miroslav Aleksić i to čak i pre njegove sestre, aludirajući na to da je jasno da mu je cela afera montirana i to politički.

Kum Drecuna urgirao da dobije slučaj

Koluvija je prilikom iznošenja odbrane istakao i da je dobio saznanja da je tužilac u ovom postupku, Saša Drecun, ovaj slučaj dobio nakon što je njegov kum, inače direktor regionalnog centra BIA, urgirao. Kako je istakao, ovaj predmet je na postupanje dodeljen zameniku tužioca Saši Drecunu, koji je nedavno iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu upućen u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare