Foto: Printscreen minrzs.gov.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Odbrana Predraga Koluvije, većinskog vlasnika imanja "Jovanjica" na kome je prošle godine zaplenjena rekordna količina opojne droge, izazvala je veliku pažnju javnosti, toliku da se čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić o njoj oglašavao. Pitanja koja od samog početka more građane su da li je Koluvija po hapšenju zvao Andreja Vučića, predsednikovog brata, kao i da li bi trebalo da bude poligrafski saslušan zbog konstatnih navoda o umešanosti u aferu. Ipak, dok ovo pitanje "lebdi" u vazduhu proteklih godinu dana, predsednik se bavi time da li bi trebalo da se ponovo poligrafski ispitaju policijci koji su razootkrili imanje "Jovanjica", jer i pored ranijih obećanja da su njegov brat i on spremni na poligraf - nisu se do sada podvrgli poligrafskom ispitivanju.

Od samog početka izbijanja afere nameće se pitanje da li je Koluvija nakon hapšenja zvao brata predsednika Srbije, kao i da li je moguće da se proizvodnja na „Jovanjici“ obavljala bez znanja državnog vrha. Andrej Vučić nije nikad saslušan povodom ovih tvrdnji, i pored krivične prijave koju je protiv njega podneo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a sve u cilju dokazivanja nevinosti brata predsednika.

Andrej Vučić Foto:E-Stock_milos_rafailovic

Vučić je početkom prošle godine, upravo zbog konstantnih navoda o povezanosti njegove porodice sa „Jovanjicom“, istakao da su njegov brat i on spremni na poligraf, kako bi se utvrdile sve činjenice.

„Niko, nikada iz porodice Vučić nije bio u kontaktu sa tim čovekom. Fabrikovana je afera. I moj brat i ja smo spremni za poligaraf“, rekao je predsednik početkom januara 2020. godine.

Ipak i pored pompeznog najavljivanja o poligrafu, do ispitivanja još uvek nije došlo.

Sa druge strane, dok je saslušanje predsednikovog brata i dalje pod znakom pitanja, Vučić u medijima na poligraf poziva policajce koji su učestvovali u hapšenju Koluvije i koji su razotkrili aferu „Jovanjica“.

Foto:Screenshot/Mup.rs

„Pokušavaju dva dana da prave od dvojice policajaca heroje. Videćemo šta su oni govorili istinu, a šta nisu, na stvarnom poligrafskom ispitivanju i sa stvarnim poligrafskim pitanjima, iako to nije dovoljno dokazno sredstvo za bilo šta. Tek ćete videti koga je zapravo zvao Koluvija, verujem da će se svi iznenaditi“, rekao je Vučić pre nekoliko dana.

Ono što je posebno interesantno jeste da se i sam više puta pozivao na verodostojnost poligrafskog ispitivanja, a jedanput se, navodno, čak i testirao, u trenutku kada ga je jedan beogradski tabloid optuživao da je ucenjivao njegovog direktora i nudio mu povlastice da lažno svedoči protiv vlasnika tog lista.

Sličan stav o poligrafu dele i njegovi partijski sledbenici, pa ja tako, aktuelni ambasador u SAD Marko Đurić, nebrojano puta ponovo da je u slučaju istrage ubistva Olivera Ivanovića, kontroverzni biznismen sa Kosova, Milan Radojičić, prošao poligraf .

Podsetimo, Koluvija je nedavno, prilikom iznošenja odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu, istakao da su mu policajci, nakon hapšenja, nudili saradnju i da kaže da je radio sa Andrejom Vučićem i Zvonkom Veselinovićem.

Pročitajte još...

Ipak, on je to odbio, jer, kako je tvrdio, nije želeo da lažno optuži brata predsednika Srbije.

Dodatnu sumnju u to da li je Andrej povezan s „Jovanjicom“ izaziva i činjenica da, baš u trenutku kada se ponovo poteže pitanje njegovog učešća, Vučić, uz pomoć prorežimskim tabloida, iznosi i najavljuje nova saznanja o ovoj aferi iako je suđenje uveliko u toku.

„Gde je onaj poziv sa Koluvijom? A je li ćete možda na iznenađenje svih uskoro da čujete da su neki drugi razgovarali sa Koluvijom? Čini mi se da će biti iznenađenih. Interesantne stvari“, rekao je predsednik Srbije.

Postavlja se pitanje zašto predsednik Srbije ranije nije govorio o novim okolnostima, već u trenutku kada se pominje njegov brat.

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa. Ubrzo je u javnosti procurela informacija i da je ovo imanje dobilo najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra.

Foto Printscreen minrzs.gov.rs/Ministar policije Aleksandar Vulin

Takođe, otkriveno je i da su “Jovanjicu” često posećivali pojedini politički funkcioneri, među kojima je bio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zatim Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić, ali i Dragan Sikimić, koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Afera “Jovanjica” ugledala je svetlost dana krajem prošle godine kada je narodni poslanik Miroslav Aleksić, na konferenciji u Narodnoj skupštini, ukazao na to da se MUP Srbije nije oglasio povodom rekordne zaplene droge pronađene kod Stare Pazove.

Pročitajte još...

Istakao je da ima saznanja da je uhapšeni Koluvija nakon privođenje zvao brata predsednika Srbije. Ipak, ova informacija do sad nije potvrđena, čak ju je demantovalo i naknadno veštačenje telefona okrivljenog, navodilo je tužilaštvo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare