Foto: minrzs.gov.org.

Suđenje većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" Predragu Koluviji i ostalim optuženim za nedozvoljenu proizvodnju i uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu iznošenjem odbrane okrivljenih. Prvooptuženi Predrag Koluvija osporio je sve navode optužnica, tvrdeći da iza ovog stoje određene interesne grupe.

„Što se tiče moje odbrane, poprilično sam siguran da drugi postupak koji se vodi protiv mene nastoji da utiče na mene da ne iznosim odbranu. Želim da kažem da me ne prekidate dok budem iznosio neka imena, jer to radim s razlogom, što ćete i videti. Osporavam da sam neovlašćeno držao i proizvodio opojnu drogu, osporavam da sam organizovao kriminalnu grupu, osporavam da sam bio vođa pomenute grupe, da sam izdavao zadatke i naređenja. Naša firma se bavila organoskom proizvodnjom konoplje i za sve smo posedovali dozvole Ministarstva pravda, poljoprivrede, ali i MUP, o svemu su bili obavešteni. Iza ovog stoje određene interesne grupe, ovaj slučaj imao je za cilj urušavanje bezbednosnih struktura u Srbiji“, rekao je Koluvija.

On je dodao i da je on iskorišćen, a ne recimo firma „Superior“ sa kojom su sarađivali, jer je imao kontakte sa političarima i ambasadama, koji su dolazi kod njega.

Koluvija se na početku iznošenja odbrane osvrnuo na to da je rođen i odrastao u Nemačkoj, kao i da je osnovao „Jovanjicu“ da bi mnogo prepoznali ono što rade i da bi ljude vratio na selo da se bave proizvodnjom.

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

„Vaspitan sam da za svoju državu život dajem, oženio sam se Srpkinjom, zbog nje sam i ostao u Srbji. Informisao sam se koje su sve prepreke u Srbiji a proizvodnju konoplje, želeo sam da doprinesem da se vratim ljude na selo. Konoplju u Srbiji analizira samo MUP. Kontaktirao sam jednu osobu nekoliko puta, a potom sam imao sastanak i sa sekretarom MUP Milisavom Miličkovićem, on je tada rekao da mu pošaljem dopis u kome ću navesti šta bih da radim, ali nisam dobio odgovor na taj dopis“, rekao je Koluvija.

Pročitajte još:

On je ponovo istakao da je imao sve neophodne dozvole za uzgajanje konoplje, da je započeo saradnju sa firmom „Superior“. Koluvija je istakao i da je odbrana dostavila sve dokaze o tome da se proizvodnja na „Jovanjici“ obavljana na zakonit način.

„Mi smo dostavili sve dokaze, a tužilaštvo tvrdi da nismo. Prilikom pretresa policijskoj krajem prošle godine, između ostalog, zaplenjeno je smeće za otpad, biljni otpad. I to je policija predstavila kao veliki uspeh MUP. Evo, vidite ove crno-bele slike, mislim da su namerno takve da se ne bi videlo da je reč o biljnom otpadu“, rekao je Koluvija.

Kako je istakao, „Jovanjica“ je imala 11 projekata u Mađarkoj, a osam u Grčkoj.

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” Predrag Koluvija uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanović.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare