Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC; Vesna Lalić/Nova.rs; Irfan Ličina/Nova.rs

Jutrošnja tragedija u kojoj je četvoro dece nastradalo u stravičnom požaru koji je rano jutros izbio u stanu u Novom Pazaru, prestravio je Srbiju. Mališani su, prema prvim informacijama načelnika odeljenja za vanredne situacije MUP-a u Novom Pazaru Darka Belića, najverovatnije stradali od ugljenmonoksida, a njihovi roditelji su trenutno u bolnici. U međuvremenu saznaje se da je četvoro mališana nađeno u jednoj prostoriji, dok su njihovi roditelji bili u drugoj sobi.

Iako se u ovom trenutku još ne može sa sigurnošću reći šta je dovelo do smrti četvoro mališana, na licu mesta kolaju dve verzije događaja – prema jednoj do požara je došlo usled nemara, navodno jer je porodica koristila nesigurne uređaje za grejanje na kojima je sušila stvari. Prema drugoj, vatra je buknula usled neispravnih električnih instalacija.

Prema rečima komšija koje smo zatekli na licu mesta, vatrogasne jedinice i policija su jutros stigli na vreme, ali na veliku žalost za decu je bilo već kasno. Jedan od njih nam je rekao da je čuo najpre buku, a tek onda video požar.

„Čuo sam galamu, veliku buku, izašao na hodnik i video plamen, počeo sam da vičem, porodicu sklonio do terase, za svaki slučaj jer u hodnik nije moglo da se izađe. Dvojica momaka su nekako razbili vrata da probaju da pomognu, ali za decu je već bilo kasno“, prepričao je komšija. Komšije su, prema njegovim rečima, zajedno sa vatrogascima uspeli da ugase požar i na taj način spreče da se požar raširi na druge stanove i tako ova ogromna tragedija postane još veća.

Komšije sa kojima smo razgovorali na licu mesta vrlo malo znaju o porodici čija su deca stradala. Jedan od njih za Nova.rs kaže da čak nije znao ni da imaju decu.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Ja živim dva stana od njih i retko kada sam ih viđao, stradalu decu nisam nikada ni video. Bili su malo čudni, u poslednje vreme su često imali porodične rasprave“, kaže on. Nikada nisu pravili većih problema, osim što su komšije poslednjih godinu dana svedočile raspravama koje su imali muž i žena.

Na licu mesta bili su pristuni i predstavnici Gradske uprave Novi Pazar, štaba za vanredne situacije kao i ministar turizma Husein Memić. Poseta ministra Tomislava Momirovića koja je bila zakazana za danas, otkazana je zbog tragedije.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Deca pronađena u jednoj, roditelji u drugoj prostoriji

Kako je naveo načelnik odeljenja za vanredne situacije MUP u Novom Pazaru Darko Belić, četvoro dece pronađeno u jednoj prostoriji dok je dvoje starijih, koji su spašeni, bilo u drugoj. Precizira da su vatrogasci – spasioci dojavu požara dobili u 7.24 sti, te da su na lice mesta stigli za četiri minuta gde su istovremeno gasili požar i evakuisali ljude iz požara koji je bio u razbuktaloj fazi.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Roditelji u bolnici

Roditelji su prevezeni u bolnicu sa teškim opekotinama. Otac ima opekotine drugog, trećeg i četvrtog stepena na više od 50 odsto tela, dok je majka zadobila opekotine drugog i trećeg stepena.

„Otac ima preko 50 odsto opečenih površina, oštećenje disajanih puteva, intubiran je i transportovan u KCS u Beogradu, u Centar za opekotine“, rekao je za RTS načelnik hirurškog odelenja Opšte bolnice u Novom Pazaru Šefket Hajrović. Dodao je da majka po čelu i rukama ima lakše opekotine i da će biti smeštena na hirurgiji bolnice u Novom Pazaru.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uputilo je saučešće povodom tragedije u Novom Pazaru, piše RTS.

Bonus video: Četvoro dece smrtno stradalo u požaru u Novom Pazaru – Izjava očevica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar