Milena Božović Foto: Insajder

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je da je predmet u fazi istrage protiv V. G. i M .D, osumnjičenih za krivično delo "teško ubistvo" MMA reprezentativca S. S. dodeljen drugom javnom tužiocu, "jer je prethodni javni tužilac narušio poverenje javnosti".

Kako se navodi u saopštenju VJT, odluka je, između ostalog, doneta jer je prethodni tužilac Milena Božović neovlašćeno gostovala u emisiji „Iza vesti“ 13. marta na televiziji N1.

Tužiteljka Božović komentarisala je odluku VJT-a i za N1 rekla da se o razlozima zašto je njen slučaj dodeljen drugome informiše iz režimskih medija.

„Na moju veliku žalost, a i na žalost građana Srbije, izgleda da glavni javni tužilac Nenad Stefanović nije pročitao ustavne amandmane ni nov Zakon o javnom tužilaštvu, i ne zna da mi nije potrebno nikakvo ovlašćenje da bih gostovala na televiziji“, kaže Božovićeva.

Milena Božović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ona ističe da je postupala profesionalno i savesno.

„Glavni javni tužilac nije ovlašćen da ocenjuje moj rad, već isključivo Visoki savet tužilaštva (VST) i to piše u novom Zakonu. I opet je prekršio Zakon o javnom tužilaštvu jer mi je bez ikakvog pravnog osnova oduzeo predmet. Najtragičnije od svega je što se o razlozima informišem iz režimskih medija i iz saopštenja za medije na sajtu VJT-a, čime se svesno i namerno kalja moj ugled“, ističe tužiteljka Milena Božović za naš portal.

Podsetimo, kako se navodi u saopštenju VJT-a, predmet o ubistvu MMA reprezentativca dodeljen je u rad drugom javnom tužiocu i zbog navoda u dnevnom listu „Kurir“ od 26. februara 2024. godine o tome da javni tužilac nije izašla na uviđaj, kao i jer je prilikom podnošenja predloga za određivanje pritvora osumnjičenima načinila propust izostavljajući dva osnova za njegovo određivanje navodeći samo tačke 1. i 3. člana 211 ct. 1 ZKP, (a izostavljajući tačke 2. i 4.) iako egzistiraju sva četiri osnova za određivanje pritvora.

Propust je, navodi VJT, otklonjen nakon intervencije rukovodstva Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Prema važećem Pravilniku o upravi u javnim tužilaštvima („Sl.glasnik RS“, br. 110/2009, 87/2010, 5/2012, 54/2017, 14/2018 i 57/2019) u članu 42. propisano je da sada glavni javni tužilac vrši dodelu predmeta.

O ovoj odluci obavešteno je Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar