Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Suđenje Darku Šariću i 16 optuženih, koji se terete za pranje novca stečenog švercom kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ponovo je odloženo danas u Specijalnom sudu u Beogradu zbog izostanka dvojice advokata i jednog od okrivljenih. Ovo možda i ne bi bilo tako čudno da ovo nije čak 24. odlaganje u postupku protiv Šarića, a da od septembra prošle godine nijedan pretres nije održan. Kako portal Nova.rs saznaje, i pored redovnog kažnjavanja advokata odbrane zbog izostanaka, sudu ide u prilog što se odugovlači s ovim postupkom, jer suđenje Šariću za šverc droge, koje je usko povezano sa ovim, još uvek nije pravosnažno okončano.

Darku Šariću, narko-bosu iz Pljevalja, sudi se da je oprao 22 miliona evra stečenog dilovanje droge, koje je potom preveo u legalne tokove ulaganjem u hotele. Pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv Šarića se vodio još jedan postupak, zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a u kojem je decembra 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora. Ipak, ovaj postupak se trenutno nalazi na apelaciji, odnosno Apelacioni sud u Beogradu će početkom juna nastaviti da zaseda po pitanju žalbi koje je odbrana Šarića, ali i ostalih optuženih, podnela na pomenutu presudu.

Današnje suđenje, koje traje osam godina, odloženo je po 24. put zbog izostanka dvojice advokata i jednog od okrivljenih, te se iznošenje završnih reči ponovo pomerilo. Interesatno je i da se od septembra prošle godine pokušava sa iznošenjem završnih reči, a po svemu sudeći, presuda u ovom postupku neće biti skoro doneta. I pored redovnog kažnjavanja advokata, koji, kako se čini, namerno opstruišu postupak, čini se da ovakva praksa odlaganja pretresa najviše ide u korist sudu.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

„Presuda za drogu protiv Šarića i ostalih optuženih može biti osnov za ovo suđenje, gde im se sudi za pranje para, jer bi njome bio dokazan izvor tog novca. Odnosno, da je u tom prvom postupku pravosnažna presuda, onda bi bio dokazan izvor novca koji je u ovom postupku predmet pranja, to jest, da je stečen od prodaje narkotika kako tužilaštvo navodi u optužnici. To je razlog što i sudu i tužiocu odgovora to što se u ovom postupku toliko odugovlači i što ovo suđenje za pranje novca sporije ide, jer postupak za šverc droge nije pravosnažno okončan. To znači da sud i tužilaštvo na njega mogu da se pozivaju tek kada presuda bude pravosnažna. Mogu oni da presude u ovom postupku, ali će presuda biti na mnogo čvršćim nogama ukoliko imaju pravosnažnu odluku za ovo predikatno krivično delo, odnosno šverc kokaina“, kaže izvor našeg portala.

Advokat i bivši sudija Denis Bećirić, takođe, kaže za portal Nova.rs da je teoretski i pravno moguće doneti presudu u ovom postupku, jer je nezavistan, ali da bi logičnije bilo najpre sačekati konačnu odluku za prvobitni postupak, jer je praktično reč o „istoj firmi.“

„Teoretski može da se desi da mu se presudi u ovom postupku, a da drugi nije gotov, jer su to dva nezavisna postupka. Tužilac dokazuje i u jednom i u drugom postupku, te se može desiti da u jednom ne dokaže svoje tvrdnje, dok ih u drugom dokaže. Ipak, po mom mišljenju, logičnije bi bilo i pravno i životno da se prvo sačeka odluka u prvom, pa da se onda presudi u drugom postupku, jer se ovde radi o povezanim delima“, kaže advokat.

Inače, ovo suđenje, koji je danas odloženo po 24. put, proteklih godina obeležila su brojna odlaganja, izuzeća, izostanci okrivljenih i advokata, ali i otkazivanja punomćja braniocima, pa se stiče utisak kao da je reč o namernom odugovlačenju postupka.

Podsetimo, Darko Šarić predao se srpskim vlastima 18. marta 2014. godine, nakon višegodišnjeg bekstva. Pored njega, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović. Optužnica okrivljene tereti da su novac od prodaje kokaina, koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, prebacivali u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivali na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta, mahom hotela.

Brat u Crnoj Gori oslobođen za isto delo

Podsetimo, Vrhovni sud Crne Gore oslobodio je 2018. godine Duška Šarića, brata  optuženog Darka Šarića, i Jovicu Lončara optužbi za pranje više od 19,3 miliona evra za koje je tužilaštvo tvrdilo da potiču od šverca kokaina. Tom odlukom potvrđena je presuda Apelacionog suda Crne Gore iz septembra prošle godine. Duško Šarić i njegov saradnik Jovica Lončar bili su optuženi da su od decembra 2007. do kraja 2010. godine preko firme „Mat company“ iz Pljevalja oprali više od 19,3 miliona evra.Tada se sumnjalo da je novac, stečen švercom droge, stizao na pljevaljsku kompaniju sa ofšor destinacija firmi iz Delavera i Sejšela. Oni su sklapali fiktivne ugovore, davali lažne pozajmice svojim firmama i tako prikrili poreklo novca. Šarić je uhapšen 16. novembra 2010. godine u Pljevljima nakon što su italijanske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje u međunarodnoj akciji „Loptice“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram