Na osnovu tužbi dve žene, ginekolog iz Užica Rade Marković prvostepeno je osuđen uslovno na dve godine zatvora, a potom je Viši sud preinačio odluku na osam meseci kućnog zatvora.

Prvo krivično delo počinje na početku aprila 2018. godine, a drugo krajem decembra 2020. godine, ali su ova dva slučaja objedinjena.

„Sve je počelo mojim dolaskom kod dotičnog u ordinaciju. Bio je napadan, nekako nametljiv odmah prilikom mog ulaska. U toku pregleda mi je dodirivao noge govoreći mnoge stvari kao što su: „Lepa si, divna si i zgodna žena, sa tobom bi trebalo jako nežno“. Nakon toga je želeo da mi objasni na šta tačno misli kada govori o nežnosti i tom prilikom se svojim polnimm organom naslonio na mene pokušavajući da uradi i pokaže to na šta je mislio. Ja sam u više navrata viknula govoreći da se pomeri od mene, što očigledno nije shvatio ozbiljno već mi se prilikom završetka pregleda ponovo približio, zagrlio me i na silu privukao i poljubio u masku koja se tada nosila, uhvatio za zadnjicu i rekao kako se uzbudio“, deo je izjave jedne od oštećenih žena.

Pročitajte još:

Tužilaštvo je Markovića prvobitno optužilo za nedozvoljene polne radnje, ali se pokazalo da nema elemenata toga vel dela polnog uznemiravanja.

„Polno uznemiravanje kao obavezan deo optužnice u početku nije stavljen u optužni akt, tek nakon moje intervencije to je dodato u optužnicu koja je izmenjena 14. decembra 2021. godine. Jeste javni tužilac ostao do kraja za delo nedozvoljene polne radnje, koje je teže delo od polnog uznemiravanja, ali da nije uvedena ta radnja da bi sud po mom uverenju morao da oslobodi okrivljenog tako što je došlo do pogrešnog okrivljenja“, rekao je advokat Mirko Filipović koji zastupa oštećene žene.

Nova S je kontaktirala ginekologa Markovića, ali on nije želeo da komentariše presudu.

Marković i dalje radi u privatnoj ordinaciji i tako će biti sve dok ne dođe momenat odsluženja njegove kazne.

BONUS VIDEO: Akušersko nasilje -gošće Brana Antović I Milica Filipović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar