Foto: Nova.rs/Video

Vučićeva današnja reakcija na sankcije koje su uvedene šefu BIA Aleksandru Vulinu je jedina moguća, nervozan je, spominje kokain u Beloj kući i to mu nije ni malo pametan potez, rekao je za N1 advokat Božo Prelević.

Prelević je u emisiji Iza vesti rekao da je Vučiću sada jako teško jer ne zna šta će sa svojim izabranikom Vulinom koji je trebalo da štiti državu i da ako ga sada ostavi neće moći da objasni da i sam nije umešan u sve.
„Ova je optužba mnogo veća nego što Vučić želi da je prikaže. Ona ne gađa samo Vulina već sam vrh vlasti koji je Vulina postavio za šefa BIA. To je takođe i žuti karton za ministra policije Gašića. I sada se Vučić pita, hoće li Gašić biti sledeći ili ga možda štiti činjenica da njegovu ostavku traže građani sa protesta pa SAD nisu želele da se stvari poklope. Kako god Vučić mora da smeni Vulina jer će u suprotnom izolovati celu obaveštajnu bezbednosnu zajdnicu Srbije od svih obaveštajnih zapadnih agencija. I to se neće zaustaviti na tome, već će tek postati veliki problem“, rekao je Prelević.

Pročitajte još:

On je naveo i da zbog sankcija Vulinu ali i rekacija Srbije na tu odluku SAD, država može snositi i političke posledice.

„Sasvim sigurno možemo snositi i politčke posledice. Jer ako oni vide da je za direktora BIA ovde najbolji neko ko ima veze sa kriminalom, ko je povezan sa Rusijom, sa Tešićem koji se i sam od ranije nalazi na toj listi, onda vide i da vlast ne želi da raskine te i takve odnose. Vide i da se ti odnosi neće raskinuti i onda svakako mogu pomisliti da i predsednik ima neki interes u tome. Ovo je jako neprijatna situacija i to ne samo za Vučića već i za celu Srbiju“, objasnio je advokat.

Prelević smatra i da se predsednik Vučić „najviše boji da ovo neće biti poslednja poruka“.

Aleksandar Vulin Foto: Beta/Miloš Miškov

„To se desilo i devedesetih godina prošlog veka kada su mnogi stavljani na crnu listu SAD, pa i Vučić i Toma Nikolić. Nisam siguran da su tada baš dobro prošli. Oni su tada sve radili kako bi bili skinuti sa te liste“, podsetio je advokat.

On misli i da se predsednik Vučić mogao naći na nekoj crnoj listi ali da se to nije desilo „zbog obaveza koje je preuzeoe prema Kosovu“.

„Vlast hoće u EU, da zadrži dobre pozicije u Savetu Evrope u UN. Pa to ne može ako se vrh vlasti povezuje sa organizovanim kriminalom, to bi onda bio neki latino-američki scenario. Mislim da je Vučić pametan i vidi da tok ove priče vodi na dole i da ćemo biti izopšteni. On mora dokazati da se borimo protiv kriminala jer samo ako to radite možete imati podršku EU, fondova, asocijacija. A kada imate Srbiju koja ima veliki dug i koja je vezana za EU, onda ona ima puno opcija da tako kriminalnu Srbiju disciplinuje“, objasnio je Prelević.

Prelević je siguran da će SAD sigurno dostaviti dosta obaveštajnih podataka o Vulinu i tome šta znaju.

„Zamislite sada tužioca koji kaže da radi sve protiv organizovanog kriminala, a sa druge strane imate suđenje, na primer, za Jovanjicu, a koje obezbeđuje BIA. I kako može da se tužilac bori protiv organizovanog kriminala ako je Vulin direktor BIA? To znači da je on pod Vulinovom kapom. Isto tako se ne može shvatiti ne reagovanje tužilaštva u vezi Tešića sve ove godine. Kada se ovako nešto desilo sa Sanaderom u Hrvatskoj, on je odmah morao da bude sklonjen, jer ili ste za kriminal ili protiv – ne, ne možete bit malo trudni“, zaključio je Prelević.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar