Dragoljub Simonovic
Dragoljub Simonovic bivši predsednik opštine Grocka ispred Palate pravde Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Obrana u postupku protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, kojem se sudi za optužbe da je druge okrivljene podstrekavao da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića, danas je na suđenju zatražila izuzeće jednog od postpajućih tužilaca Predraga Milovanovića.

Advokat Aleksandra Zlatić je na početku suđenja u Drugom osnovnom sudu u Beogradu stavila zahtev za izuzeće Milovanovića jer, kako je obrazložila, postoji opravdana sumnja u njegovu pristrasnost u ovom predmetu.

Zlatić je rekla i da Milovanović nije prirodno došao na poziciju tužioca u ovom predmetu, već je nametnut, kao i da je izabran za člana Državnog veća tužilaca, a da Drugo osnovno javno tužilaštvo ima dovoljno zamenika koji mogu da postupaju u ovom predmetu.

Takođe je navela da je Milovanović predložen od strane odbrane kao svedok jer se sastajao sa jednim okrivljenim, a o kom predlogu sud još nije odlučio.

Sudija je nakon ovog zahteva odlučio da odloži suđenje do odluke o izuzeću.

Odluku treba da donese javni tužilac Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Sledece suđenje zakazano je za 16. januar.

U ovom predmetu pored Simonovića optuženi su Vladimir Mihajlović, Aleksandar Mirković, i Vladimir Novaković.

Postupajući sudija je na prethodnom ročištu spojila predmet protiv Novakovića sa ovim postupkom, pošto je Apelacioni sud nedavno ukinuo prvostepenu presudu kojom je Novaković bio osuđen na četiri godine i vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Nakon ukidanja prvostepene presude kojom su Simonović, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju.

Predmet je međutim dobio da vodi i novi tužilac uz asistenciju prethodnog Predraga Milovanovića kojem je to na lični zahtev odobrilo Državno veće tužilaca čiji je član.

Marinkoviću, koji se tereti kao direktni izvršilac krivicnog dela, sudi se u odsustvu jer je od 2020. godine u bekstvu, i za njim je raspisana medunarodna poternica.

Svi se terete za krivično delo “izazivanje opšte opasnosti”. Simonović od početka procesa kategorički negirao optužbe, Jovanović tvrdi da je napadnut iskljucivo zbog svog pisanja o aferama predsednika opštine.

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanoviceve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće.

U požaru je pricinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

U ovom predmetu odmah na pocetku istrage, pevačica Bojana Cvetkovic Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osudena na šest meseci kućnog zatvora i novcanu kaznu od 50.000 dinara.

Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

Bonus video; Hapšenje Šarićevih ljudi u Hrvatskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar