Slučaj tužiteljki Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojane Savović i Jasmine Paunović, podigao je veliku buru u javnosti. Bes je dodatno potpirila i činjenica da je šef tog tužilaštva Nenad Stefanović bez obrazloženja sklonio tužiteljke sa predmeta u kom su istraživale korupciju u "Elektrodistribuciji Srbije". Upravo zbog toga otvoreno je pitanje i na koji način je Stefanović došao na poziciju na kojoj se nalazi i da li odluka da se nađe na čelu jednog od najvažnijih tužilaštava u državi politički obojena. Odgovor na to pitanje dala je pravnica pravnica CEPRIS-a Sofija Mandić.

Gostujući u Utisku nedelje, Sofija Mandić je ukazala na to da se najpre treba postaviti pitanje kako je izabran viši javni tužilac, da bi mogao „da radi sve ovo što radi“, a zatim i detaljno opisala kako je tekao put Nenada Stefanovića do fotelje višeg javnog tužioca u Beogradu.

Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Izabran je tako što ga je Vlada Srbije predložila i tako što ga je izabrala Narodna skupština u decembru 2021. godine. Dakle, u jednom paketu, pratkično u Skupštinu ulazi Akt o promeni Ustava, Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i ulazi Nenad Stefanović kao kandidat za višeg tužioca“, objasnila je Mandić, a zatim nastavila:

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Kako se to dešava? Iz Državnog veća tužilaca, koje ima neku vrstu prava predpredloga, jer je po ustavnom starom rešenju Vlada Srbije predlagač šefova tužilaštava, dostavlja se rang lista. Jedan predkorak čini Veće koje rangira kandidate i pošalje ih Vladi Srbije. Gospodin Stefanović je na toj rang listi bio treći, dakle nije imao najveći broj bodova. Ocenjuju se njegov prethodni rad i ima bodove sa razgovora u Držvnom veću. Oni tu rang listu šalju, a onda Vlada Republike Srbije njega sa trećeg mesta, stavlja na prvo, njega jedinog šalju u Skupštinu i tamo biva izabra“.

Kako je Mandić objasnila, to je dosta relevantan dokaz o njegovoj povezanosti sa vlašću, pojašnjavajući da su prva dva kandidata su bila bolje ocenjena.

Podsećanja radi, tužiteljke Savović i Paunović našle su se u žiži javnosti nakon što je otkriveno da su pratkično sklonjene sa predmeta u kom se istraživala korupcija u „Elektrodistribuciji Srbije“. Odmah nakon toga, Više javno tužilaštvo je saopštilo da su obe otišle na drugu funkciju po sopstvenom zahtevu, što su tužiteljke demantovale, a potom je isto učinilo u Udruženje tužilaca.

Bonus video: Javljanje tužiteljke Zorane Ćurčić u Utisku Nedelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare