Naši Anđeli Foto:os-ribnikar.edu.rs; Dragan Mujan/Nova.rs

Na današnji dan, pre godinu dana, Beograd je zanemeo. Dogodilo se zločin kao nikada ranije, dete je pobilo decu. Učenik osnovne škole "Vldislav Ribnikar" K. K. ubio je devetoro drugarica i drugova i čuvara škole, ranio još dece i jednu nastavnicu. Simbolično, prva godišnjica pada baš na pravoslavni Veliki petak, dan stradanja i najtužniji dan u hrišćanstvu.

Tog 3. maja 2023. godine tada trinaestogodišnji K.K. je u svojoj đačkoj torbi umesto knjiga poneo oružje – pištolje koje je uzeo od svog oca Vladimira Kecmanovića. Ubijanje je počeo još u hodniku, kad su stradale dežurne učenice i čuvar Dragan Vlahović. Pucanje je nastavio u učionici, gde je masakr završen, a zatim je otišao u školsko dvorište i mirno sačekao policiju kojoj se predao bez otpora. Iza njega je ostalo ubijeno 8 devojčica, jedan dečak i jedan čovek. Ranjeno je još petoro dece i nastavnica istorije. Najviše žrtava bilo je baš u odeljenju u koje je dečak-ubica išao, pucao je u decu s kojom je provodio najviše vremena.

Pročitajte još:

Istraga o samom zločinu nije bila prevelik izazov za policiju, pronađeno je oružje, bilo je i snimaka kamera za video-nadzor, svedoka pucnjave… Ali, mnogo je teže utvrditi motive ovog, u istoriji Srbije, nezabeleženog zločina. U prvom trenutku ni javnost ni policija nisu mogli da pojme da je krivično neodgovorno dete moglo da uradi tako nešto, da pobije drugu decu. Načelnik beogradske policije je na televiziji pokazao spisak koji je maloletni izvršilac napravio, a na kome su bila imena dece koje je označio kao mete.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Javnost je zahtevala objašnjenje kako je nešto tako strašno moglo da se dogodi, ali do danas nisu poznati svi detalji ove tragedije, pa i dalje ima mnogo više pitanja nego odgovora.

Hapšenje se nije završilo samo na dečaku-ubici, uhapšen je i njegov otac, Vladimir Kecmanović, kome se na teret stavlja teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je najviša zaprećena zatvorska kazna od 12 godina. Njemu se na teret stavlja da nije dovoljno dobro obezbedio kasu sa šifrom u kojoj je držao oružje iz kog je njegov sin pucao u učenike. Vladimir Kecmanović se u pritvoru nalazi već godinu dana, a na suđenju je negirao delo koje mu se stavlja na teret.

Veran Matić, Slobodan Negić, Milanka Negić, Branko Anđelković, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Optužena je i majka dečaka, Miljana Kecmanovć, kojoj se takođe na teret stavlja teško delo protiv opšte sigurnosti, jer je na jednoj od čaura nađen njen DNK. Zanimljivo je da je ona sudski veštak upravo za biološke tragove, tako da će sama moći da objasni kako je to moglo da se dogodi.

Pored oca i majke dečaka, na optuženičkoj klupi su se našle još dve osobe, vlasnik i instruktor streljačkog kluba „Partizan“ u koji je Vladimir Kecmanović vodio svog sina da vežba pucanje. To je jedan od razloga kako je dečak, koji je tad imao 13 goidna, mogao tako hladnokrvno da puca u školske drugove i da je u celom masakru bilo više mrtvih nego ranjenih.

Veselin Milić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

I dok je mesto gde se nalazi Vladimir Kecmanović tačno zna – Okružni zatvor u Beogradu, mesto gde je smešten njegov sin nije poznato. U pitanju je ustanova zatvorenog tipa, a vrlo je moguće da će dečak, koji je bio krivično neodgovoran u vreme izvršenja dela i ne može da mu se sudi, u toj ustanovi provesti mnogo godina.

Doduše, već je „oborena“ jedna prijava u slučaju „Ribnikar“, a to je prijava protiv načelnika Policijske uprave Beograd Veselina Milića koji je pokazao spisak koji je sačinio dečak, a na kome su bila imena „meta“, dece koju je hteo da ubije. Taj spisak i ta imena mogli su svi da vide, ali je, makar je takav stav nadležnih, bio da nije kriv Milić što je javno pokazao taj snimak, koji je i dokaz, već kamerman koji je spisak zumirao.

BONUS VIDEO: Suđenje roditeljima dečaka ubice iz „Ribnikara“ zatvoreno za javnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare