Protest roditelja dece ubijene u školi "Ribnikar" Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sudsko veće Višeg suda u Beogradu odlučilo je da postupak protiv Vladimira i Miljane Kecmanović, roditelja dečaka koji je izvršio masakr u školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine, zatvori za javnost, a ova odluka naišla je na podeljena mišljenja. Većina roditelja dece stradale u "Ribnikaru" smatra da suđenje treba da bude javno, a među njima je i Ninela Radičević, majka učenice Ane Božović, koja u razgovoru za Nova.rs objašnjava zbog čega pretres treba otvoriti za javnost.

Dok sa jedne strane pojedini roditelji smatraju da suđenje treba da bude zatvoreno za javnost kako bi se, kako su istakli „sprečio cirkus“ koji su roditelji dečaka-ubice počeli da prave, većina je onih koji žele da suđenje bude javno jer je jako važno da se i dalje govori o tragediji koja se desila u „Ribnikaru“ kako nikada ne bi taj događaj bio zaboravljen.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Među njima je i Ninela Radičević, majka stradale učenice Ane Božović.

„Apsolutno smo za javno suđenje. U suprotnom, odbrana plasira informacije koje veličaju počinioce i priprema njihovo oslobađanje, a mi ne smemo da odgovorimo. Curenje informacija od strane odbrane je krivično delo, tako da bi sud morao da ovezbedi potpuno zatvoreno suđenje bez iznošenja bilo kakvih informacija u javnost ili da suđenje bude otvoreno. Ovo što se sada dešava je čist cirkus i odbrani itekako ide na ruku. Veličanje optuženih i izjednačavanje njihovih suza sa našim je nedopustivo“, rekla je za Nova.rs Ninela Radičević.

Foto:Nova.rs

Njeno mišljenje podržali su i drugi roditelji.

„Prisustvo medija bi omogućilo da nemamo nagađanja i curenje informacije iz suda. Prisustvom medija, kao i u parničnom postupku, mediji bi omogućili da se o našoj deci priča više, a o tom počiniocu manje, jer o njemu od prvog dana svi mediji i tabloidi bruje. Maltene znamo i šta radi iza zatvorenih vrata. Mediji bi imali priliku, kao i mi, da čujemo šta roditelji tog deteta imaju da kažu, ovako, svodiće se sve na ‘rekla-kazala’“, rekli su pojedini roditelji za naš portal.

Čeka se konačna odluka

Bura oko zatvaranja suđenja za javnost i dalje ne jenjava. 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što je u ponedeljak, na prvom ročištu, doneta odluka da se pretres zatvori za javnost, oštećeni, ali i odbrana, zahtevali su da se ta odluka promeni. Pretres je tada zatvoren za javnost na predlog tužilaštvo zbog zaštite maloletnika.

Narednog dana je došlo do promene, a nakon što se odustalo od ispitivanja posebno osetljivih svedoka, i tužilaštvo i odbrana su zahtevali da suđenje bude javno. Viši sud će u narednom periodu doneti odluku o ovom zahtevu.

Negirali krivicu

Podsetimo, optuženi Kecmanovići, kao i predsednik streljačkog kluba „Partizan practical shooting“ Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M, negirali su u ponedeljak krivicu, a jučerašnje suđenje bilo je najavljeno iznošenje odbrana, međutim, zbog predloga zastupnika porodica ubijene dece, da sud razmotri mogućnost da se roditeljima dozvoli da iz sudnice prate iznošenje odbrana optuženih, ročište je odloženo.

Sudsko veće najavilo je da će naknadno doneti odluku o tome, te je nastavak suđenja zakazan za 29. februar i 1. mart.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare