Foto: Printscreen/YouTube/Црква Ружица и Капела Свете Петке

Iako ga je nekoliko studentkinja optužilo za silovanje, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović nikada se povodom ovih navoda nije izjašnjavao pred nadležnim crkvenim sudom, a kao jedan od razloga ističe se to što je upravo on godinama na funkciji tužioca u ovom crkvenom telu.

„Bilo bi čudno da Vukašinović tuži samog sebe. Iako su nedela za koja se sumnjiči nešto što je pod nadležnošću Crkvenog suda Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, teško je očekivati da će se tu išta dogoditi, posebno jer je on na mestu tužioca. Gotovo dvadeset godina za njega se vezuju optužbe za silovanje, ali to ga ni malo nije omelo u napretku u crkvi. Tako smo došli u situaciju da on kao tužilac vodi procese pred sudom protiv sveštenika koji se terete za daleko manje stvari u odnosu na ono za šta se on sumnjiči“, navodi izvor Nova.rs blizak vrhu Srpske pravoslavne crkve i dodaje da je nedavno upravo Vukašinović bio deo procesa u kojem je osuđen jedan beogradski sveštenik zbog bliskih odnosa sa maloletnicama.

„Sveštenik koji je osuđen u postupku gde je Vukašinović bio tužilac je zaista zaslužio kaznu. Nije samo odnos sa maloletnim licima bio razlog zbog čega se taj čovek našao pred sudom, već je tu bilo još nekih problema. Ono što ipak brine jeste činjenica da je upravo Vladimir Vukašinović, sveštenik kojeg su studentkinje optužile za silovanje, bio taj koji je učestvovao u ovom procesu. Sa stanovišta morala, ovo je veoma porazno za crkvu“, navodi naš izvor.

Zvanični šematizam, Kalendar Crkva 2019/ foto Nova.rs

Podsetimo, portal Nova.rs  je objavio seriju tekstova o svedočenjima studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koje su tvrdile da su bile žrtve prodekana Vladimira Vukašinovića. U jednoj od ispovesti, jedna od devojaka navela je da ju je Vukašinović silovao u više navrata, te da se zbog toga obraćala patrijarhu Irineju i drugim crkvenim velikodostojnicima, ali da nikakvu pomoć nije dobila. Nedavno je naš portal objavio i pismo oca ove devojke upućeno patrijarhu, gde ga moli za prijem, navodeći da ne bi smeo da “zataškava zlo”.

Pored nadležnih u SPC,  informacije o slučajevima silovanja prosleđene su i Ministarstvu prosvete, Univerzitetu u Beogradu, kancelariji Poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsednici Skupštine Srbije u prošlom sazivu Maji Gojković, kao i potpredsednici tehničke vlade, ministarki i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

Zbog navedenih optužbi, Više tužilaštvo u Kraljevu naložilo je policiji da ispita i jedan konkretan slučaj napastvovanja koji se dogodio na njihovoj teritoriji – u manastiru Studenica. Tekst „Silovana u Studenici, pa završila na psihijatriji“, koji je ekskluzivno objavljen na našem portalu, uznemirio je čitavu javnost, zbog čega je tužilaštvo moralo da reaguje po službenoj dužnosti. Takođe, posle pisanja Nova.rs, Univerzitet u Beogradu je obavestio nadležno tužilaštvo o ovom slučaju i priložio materijal koji je studenktinja dostavila ovoj viskoobrazovnoj instituciji.

Portal Nova.rs ranije je, povodom navednih optužbi, kontaktirao i profesora Vladimira Vukašinovića. On je poručio da je sve što je imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, ističući da je reč o najobičnijim klevetama.

“Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do poslednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja”, rekao je on za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare