Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Univerzitet u Beogradu, kojem je prethodnog dana upućeno pismo studentkinje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koja tvrdi da ju je silovao prodekan te ustavnove Vladimir Vukašinović, obavestio je nadležno tužilaštvo o ovom slučaju i priložio materijal koji je studenktinja dostavila ovoj viskoobrazovnoj instituciji. Rektorka Ivanka Popović za Nova.rs ističe da ovaj slučaj nije u nadležnosti Univerziteta, ali da će, ukoliko se utvrdi krivična odgovornost, Vukašinović automatski izgubiti posao.

„Univerzitet je saznanja koja je dobio prosledio nadležnim organima na kojima da dalje utvrde da li će to istraživati ili ne“, izjavila je Popović za Nova.rs.

Napomenuvši da se ovaj slučaj nije u nadležnosti ustanove na čijem je čelu, ona je dodala da će u slučaju utvrđivanja krivičnog dela, Vukašinović neće moći da radi u obrazovnim institucijama Univerziteta.

„Ako se utvrdi krivična odgovornost, on automatski gubi posao“, poručila je rektorka.

Povodom tvrdnji studentkinje da ju je silovao profesor i prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, danas se zvanično oglasio Univerzitet u Beogradu koji je obavestio javnost da je sve informacije koje raspolaže o ovom slučaju uputio nadležnom tužilaštvu na razmatranje.

„Organi Univerziteta (rektor, ombudsman i predsednik Saveta) su, putem elektronske pošte, primili nekoliko pisama (uz prateći materijal) u kojima se tvrdi da je jedan od profesora Univerziteta u Beogradu izvršio više krivičnih dela protiv polne slobode prema studentkinjama fakulteta na kom je zaposlen. Ovi navodi su preneti i u domaćim medijima, a upućeni su i na adrese drugih institucija. Univerzitet je, u skladu sa zakonom i drugim propisima, o iznetim tvrdnjama pismeno obavestio nadležno javno tužilaštvo u Beogradu i priložio dobijeni materijal, kako bi se utvrdilo da li su navodi verovatni i ima li osnova za dalje postupanje“, navodi se na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Podsetimo, studentkinja Pravoslavno bogoslovskog fakulteta optužila je prodekana te ustanove Vladimira Vukašinovića da ju je silovao u više navrata, te da se zbog toga obraćala za pomoć patrijarhu Irineju i drugim crkvenim velikodostojnicima, ali da nikakvu pomoć nije dobila. Nedavno je naš portal objavio i pismo oca ove devojke upućeno patrijarhu, gde ga moli za prijem, navodeći da ne bi smeo da “zataškava zlo”.

Portal Nova.rs ranije je kontaktirao profesora Vladimira Vukašinovića. On je poručio da je sve što je imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji PBF, ističući da je reč o najobičnijim klevetama.

“Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do poslednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja”, rekao je on za Nova.rs.

Ivana Spasić, profesorka sociologije Filozofskog fakulteta i zamenik Veća za društveno humanističke studije, za Nova.rs ističe da je poznato da se tek mali deo slučajeva silovanja i zlostavljanja biva prijavljen, jer žrtve strahuju od dodatne traumatizacije i nemilih posledica.

„Zbog toga se svakoj potencijalnoj žrtvi i svakom iskazu mora pristupiti s najvećom pažnjom i ozbiljnošću i sve ispitati najpoštenije što je moguće. Posebno to važi za institucije, koje treba da odgovore brzo, adekvatno i s razumevanjem, kako bi žrtve osetile da mogu da imaju poverenja u zvanične procedure i ohrabrile se da istupe. A to sve postaje još važnije i još hitnije kada je u pitanju akademski kontekst i odnos profesora i studenata, koji je s jedne strane odnos autoriteta, gde postoji jasna razlika u moći, a s druge je i pedagoški odnos, odnos podučavanja i uticanja na mladu osobu, i utoliko povlači ogromnu odgovornost onoga ko je u poziciji učitelja“, istakla je ona, dodajući da je veoma loše za Univerzitet da postoje ovakve sumnje u vezi profesora koji mu pripadaju.

Loše je da i oni ovoliko dugo ostaju nerazrešeni. Naša regulativa, doduše, kaska u odnosu na standarde koji već neko vreme postoje u drugim sredinama, ali i ovo čime raspolažemo je dovoljno. Najvažnije je da li se ima volje i senzibiliteta, i da li se toj stvari želi pristupiti pošteno, bez namere da se ružne činjenice prikriju, a moćni pojedinci zaštite. Mislim da je krajnje vreme za to“, naglašava Spasić.

Dubravka Stojanović: Univerzitet da ne bude sigurna kuća za silovatelje

Slučaj silovanja na Pravoslavno bogoslosvkom fakultetu, o kojem je prethodnih dana pisao naš portal, prema oceni Stojanović, predstavlja priliku za Univerzitet u Beogradu da reaguje i da pokaže kako štiti ugrožene. Prema njenim rečima, ta ustanova bi morala da ohrabruje prijavljivanje slučajeva poput ovog.

Foto: Vesna Lalić

“To je interes Univerziteta, svakog fakulteta, a u ovom slučaju i Srpske pravoslavne crkve. Pre svega, potrebno je da se pokrenu sudski postupci i da se takvi incidenti krivično osude. Univerzitet je veoma osetljivo mesto zbog specificnosti odnosa između profesora i studenata, kao i zbog visokog stepena podređenosti studenata. Zbog toga dolazi do oklevanja da se slučajevi seksualnog uznemiravanja i silovanja prijave. Zato takve ustavnove predstavljaju ‘sigurne kuće’ za nasilnike koji veruju da su svemoćni i da se niko neće usuditi da ih prijavi zbog njihove moćne pozicije”, ističe Stojanović, dodajući da su poslednjih godina crkve pod posebnom pažnjom nakon niza otrkića seksualnih prestupa.

“Mislim da je vrhunski interes svake crkve da seksualne prestupnike kažnjava kako bi zadržala svoj autoritet. Imamo primer da je bitno opao autoritet Katoličke crkve upravo zato što nije reagovala na seksualne prestupe u svom okirlju. Takođe, akademska zajednica mora vrlo jedinstveno da nastupi u ovakvim slučajevima, jer time brani svoja osnovna načela. Brani i svakog pojedinca, koji je deo obrazovnog procesa, od nasilnika. Upravo Univerzitet mora da bude institucija koja će pokazati kako društvo treba da se ophodi u ovakvim slučajevima kako nam se ne bi dešavale, ne samo Jutke, nego i oni građani koji su pred sudom navijali za njega i vređali žrtvu”, navela je ona, napominjući da “ta vrsta izopačene sveti treba da se iskorenjuje”.

“Zbog toga Crkva, zajedno sa Univerzitetom, može da da odličan primer”, zaključuje Dubravka Stojanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram