Vladika Ignjatije Midić Foto: Printscreen/YouTube/Марко Ђурђевић

Komentarišući tvrdnje studentkinje koja je optužila prodekana Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Vladimira Vukašinovća za silovanje, bivši dekan ove obrazovne ustanove, vladika Ignatije Midić je za Nova.rs naveo da samo državni organi imaju pravo da istražuju ovaj slučaj, i da on ne može da se meša u njega zbog toga što Vukašinović ne pripada njegovoj eparhiji.

„U svojstvu jednog episkopa Crkve Božje, podsećam bas da pomenuti sveštenik ne pripada Braničevskoj eparhiji, tako da nam je nemoguće da se mešamo u stvari, radnje i odluke drugih eparhijskih arhijereja. Jedino državni organi imaju prava da istražuju i utvrđuju eventualne krivice svih građana Srbije“, kratko je glasio odgovor vladike i bivšeg dekana na pitanja koje mu je naš portal uputio povodom ovog slučaja.

Podsetimo, za vreme dok je dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta bio Ignatije Midić, na toj ustanovi je pokrenut postupak pred Etičkom komisijom zbog navoda jedne studentkinje, koja je tvrdila da ju je silovao profesor Vladimir Vukašinović.

Prema rečima zaposlenih sa PBF, ime ovog profesora se više od dvadeset godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje pomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskredituju.

Kako se navodi u dokumentima u koje dobio na uvid portal Nova.rs, pomenuta devojka je odlučila da izađe sa informacijama kad je i u kom periodu trpela seksualno zlostavljanje. Kako saznajemo, ona je prvobitno tražila pomoć unutar Crkve, a nedavno je, pošto odgovor iz vrha SPC nije stigao, apel za pomoć uputila i van crkvenih krugova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram