Foto:Screenshot/Youtube/TV Hram

Mitropolit Porfirije izjavio je za portal Nova.rs da studentkinji, koja je optužila prodekana za nastavu Pravoslavnog bogoslavskog fakulteta Vladimira Vukašinovića za silovanje, nije zabranjivao odlazak kod psihoterapeuta, kako je ona tvrdila u ispovesti objavljenom na našem portalu.

Studentkinja Bogoslovije, koja tvrdi da je seksualno napastvovana, izjavila je u svoj ispovesti da joj je Porfirije „zabranio da traži pomoć od psihoterapeuta, jer je smatrao da to nije potrebno“.

„Mislila sam kako on predaje Pastirsku psihologiju, a i episkop je – ako mi on ne pomogne, ko će? Ali, kod episkopa Porfirija ne nalazim elementarnu pomoć“, napisala je ona.

Ipak, mitropolit Porfirije negira za naš portal ove navode i tvrdi da je upravo suprotno postupio, odnosno da je pomenutu devojku uputio na svaku adresu na kojoj je mogla da potraži pomoć.

„Etička komisija fakulteta, čiji je predsednik bio episkop zapadno-američki Maksim, članovi protojerej Vladan Perišić i moja malenkost, јednoglasno se složila da u okvirima svojih nadležnosti ne može da utvrdi da li je priča o kojoj pišete istinita. Prema tome, ni ja ne znam da li je istinita, ili ne. I tadašnji dekan, episkop braničevski Ignjatije, saglasio se sa odlukom Еtičke komisije, jer u svakoj civilizovanoj zemlji u ovako delikatnim temama najpre, odlučuju druge odgovarajuće ustanove, a potom fakulteti. Tvrdnja, pak da sam branio da se obraća psihoterapeutu, jednostavno ne odgovara istini, i pri tom je i nelogična. Ne znam kako sam mogao zabraniti?! Naprotiv, upućivao sam je na svaku adresu na kojoj je smatrala da može dobiti pomoć“, rekao je za naš portal mitropolit Porfirije.

Podsetimo, naš portal je ranije objavio da se Vladimir Vukašinović u prethodnom periodu suočavao sa optužbama da je seksualno uznemiravao nekoliko svojih studentkinja, od kojih se jedna javno obratila upravi fakulteta, tražeći zaštitu. Prema rečima zaposlenih sa PBF, ime ovog profesora se više od dvadeset godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje pomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskredituju.