Patrijarh srpski gospodin Irinej Foto:Nemanja Jovanović

Na pitanje da li je upoznat sa optužbama da je prodekan za nastavu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović silovao studentkinju i da li je preduzeo nešto po tom pitanju, patrijarh Irinej za Nova.rs kaže da je proveravao slučaj, ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za pomenute tvrdnje.

„Ja sam načuo neke stvari, proveravao sam, ali nisam mogao da dobijem dovoljno potvrda za to“, istakao je Irinej.

Na naše pitanje zbog čega nije odgovorio na pismo porodice i njihovu molbu da razgovaraju sa njim, Irinej je odgovorio da je ta priča gotova i nije postojala potreba za razgovorom.

„Ta stvar je završena, nema potrebe da razgovaramo o tome. Bilo je samo nekih priča, ali direktnih stvari nije bilo i ja nisam bio uključen u to“, poručio je za naš portal patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Kako nam je rečeno iz porodice ove studentkinje, oni su ranije obavestili patrijarha Irineja o ovom slučaju, ali nikakve reakcije nije bilo. Pre nekoliko dana informacije o ovom slučaju su prosleđene Ministarstvu prosvete, Univerzitetu u Beogradu, kancelariji Poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, potpredsednici Vlade Srbije, ministarki i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

Odgovarajući na tvrdnje da je sveštenik Milorad Sredojević kažnjen zato što ga je na sastanku Prvog beogradskog namesništva upitao ovom slučaju, Irinej je rekao da to nije istina i da je Sredojević kažnjen zbog odnosa prema poslu.

“Drugi su razlozi zbog čega je on kažnjen, reč je o njegovom odnosu prema poslu i kolektivu. Aposlutno to pominjanje Vukašinovića nije bio razlog njegove kazne“, rekao je on.

Podsetimo, naš portal je ranije objavio da se Vladimir Vukašinović u prethodnom periodu suočavao sa optužbama da je seksualno uznemiravao nekoliko svojih studentkinja, od kojih se jedna javno obratila upravi fakulteta, tražeći zaštitu. Prema rečima zaposlenih sa PBF, ime ovog profesora se više od dvadeset godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje pomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskredituju.

Pre gotovo dve godine Etička komisija fakulteta bavila se prijavom o povredi etičkog kodeksa koju je izvršio sveštenik i prodekan Vukašinović, optužen da je seksualno uznemiravao svoju studentkinju.

Kako se navodi u dokumentima u koje dobio na uvid portal Nova.rs, pomenuta devojka je odlučila da izađe sa informacijama kad je i u kom periodu trpela seksualno zlostavljanje. Kako saznajemo, ona je prvobitno tražila pomoć unutar Crkve, a nedavno je, pošto odgovor iz vrha SPC nije stigao, apel za pomoć uputila i van crkvenih krugova.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram