Foto: Printscreen/YouTube/Црква Ружица и Капела Свете Петке

Studentkinja Bogoslovije, koja optužuje da ju je silovao sveštenik i prodekan Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović, u svojoj ispovesti piše da je posle strašnog događaja, kad je seksulano napastvovao u njenom stanu, pokušala da razgovara sa profesorom, ali da je on umesto toga pokušao da je ponovo siluje.

Drugi put to se dogodilo u jednoj beogradskoj crkvi, gde ju je, prema njenim rečima, Vukašinović pozvao kako bi razgovarali.

„U 9 časova sam došla do crkve, a on me je zamolio da skuvam kafu za njega i neke ljude, jer nije bilo nijedne žene koja je radila u kuhinji. Onda se desio isti čin, kad sam ušla u kancelariju. Nemam potpuno sećanje na događaj, pokušala sam da ga rekonstruišem sa svojim psihoterapeutom, ali se sećam da je u jednom trenutku izvadio polni organi i stavio mi ga u usta. Pobegla sam i dugo ga nisam videla nakon toga“, tvrdi ona.

Kako je napisala, pored seksualnog nasilja, profesor Vukašinović je zloupotrebljavao svoj položaj, jer je bio njen duhovnik, stoga je insistirao da se kod njega ispoveda, nakon čega je čak tražio da svoje ispovedi navede pismeno i da mu donese da on pogleda.

Foto: Nova.rs

„Moja rekacija na to je bila da sam se zatvorila na pet meseci u stan. Potom sam išla od crkve do crkve, ispovedala se i pričešćivala. Sve sam udaljila od sebe. Samo sam jednoj osobi uspela da kažem šta sam doživela. Ja sam tamo vodila i svoje drugarice da se ispovedaju. Kasnije sam bila uplašena da neku od njh ne unakazi. Mislila sam da sam ja izazvala njega, jer je on čovek koji ima divnu ženu i četvoro dece. Bila sam veoma slaba telom, umom i duhom. Uticao je na moje misli i preokrenuo sve“, objašnjava ona.

Kako kaže, zbog toga što nije odmah govorila o svom problemu, njena porodica je verovala da je bila zaljubljena u Vukašinovića i da zbog toga pati:

„Mojim roditeljima i bratu sam sve rekla nakon osam godina ćutanja. Danas znaju skoro sve“.

Posle nekoliko manastira i crkava koje je obišla i razgovora sa sveštenstvom, ona navodi da se oporavila, te da se naposletku vratila i na fakultet.

Porfirije mi je zabranio da tražim pomoć od psihoterapeuta

Ona dalje navodi da se za pomoć obraćala i mitropolitu, a tada episkopu, Porfiriju, koji je smatrao, prema njenim rečima, da joj pomoć psihoterapeuta nije potrebna.

„Mislila sam kako on predaje Pastirsku psihologiju, a i episkop je – ako mi on ne pomogne, ko će? Ali, kod episkopa Porfirija ne nalazim elementarnu pomoć“, navodi se u pismu i dodaje da joj je Porfirije zabranjivao da se obrati za stručnu pomoć zbog toga što je smatrao da to nije potrebno.

Foto: Nova.rs

 

Povodom navedenih tvrdnji , portal Nova.rs je pokušao da stupi u kontakt sa mitropolitom Porfirijem, kako bi proverili da li je tačno da je sprečavao studentkinju da se javi za pomoć psihoterapeutu, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

SMS Vladiki Porfiriju

Doživela sam smrt na javi

Kako kaže, kad je naposletku ipak počela da posećuje psihoterapeuta, saznala je da je doživela „smrt na javi“.

„Bila sam kao dete bespomoćno koje traži pomoć od jednog do drugog sveštenika. Bila sam jednom nogom u stvarnosti, na ivici psihoze zbog disfunkcije života, odbijanja prijateljstva, nemogućnosti da ponovo verujem ljudima. Pogotovo sveštenicima. Uništeno mi je 12 godina života, od kojih sam četiri provela u nekoj vrsti aktivne smrti. O intelektualnom uništavanju ne želim ni da govorim“, piše ona.

Portal Nova.rs ranije je kontaktirao profesora Vladimira Vukašinovića. On je poručio da je sve što je imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji PBF, ističući da je reč o najobičnijim klevetama.

“Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do poslednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja”, rekao je on za Nova.rs, nakon čega nas je pozvao njegov advokat kako bi nas obavestio o eventualnim pravnim posledicama zbog objavljivanja ovog teksta.

Irinej za Nova.rs o slučaju silovanja: Ta stvar je završena

Na pitanje da li je upoznat sa optužbama da je prodekan za nastavu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović silovao studentkinju i da li je preduzeo nešto po tom pitanju, patrijarh Irinej za Nova.rs kaže da je proveravao slučaj, ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za pomenute tvrdnje.

“Ja sam načuo neke stvari, proveravao sam, ali nisam mogao da dobijem dovoljno potvrda za to”, istakao je Irinej.

Na naše pitanje zbog čega nije odgovorio na pismo porodice i njihovu molbu da razgovaraju sa njim, Irinej je odgovorio da je ta priča gotova i nije postojala potreba za razgovorom.

“Ta stvar je završena, nema potrebe da razgovaramo o tome. Bilo je samo nekih priča, ali direktnih stvari nije bilo i ja nisam bio uključen u to”, poručio je za naš portal patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Kako nam je rečeno iz porodice ove studentkinje, oni su ranije obavestili patrijarha Irineja o ovom slučaju, ali nikakve reakcije nije bilo. Pre nekoliko dana informacije o ovom slučaju su prosleđene Ministarstvu prosvete, Univerzitetu u Beogradu, kancelariji Poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, potpredsednici Vlade Srbije, ministarki i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare