Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Sram vas bilo! Došlo je do kraja! Obrukali ste tužilaštvo, sve nas! Obrukali ste Narodnu skupštinu koja Vas je izabrala! Ne možete više ovako!" u glas je povikalo nekoliko zamenika tužilaca iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na današnjem kolegijumu i poručilo šefu Nenadu Stefanoviću da će stati iza koleginica Bojane Savović i Jasmine Paunović, kojima je oteo predmet u slučaju zloupotreba u EPS i proterao iz Posebnog odeljenja za korupciju.

Kako saznaje portal Nova.rs, Stefanović je danas sazvao kolegijum zbog aktulenih događaja i bure u javnosti koju je izazvala njegova odluka da smeni dve postupajuće zamenice iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, koje godinu i više dana rade na slučaju zloupotreba u EPS. Ne samo što je obe degradirao na niža radna mesta u trenutku kada je uhapšeno šestoro osumnjičenih za ove zloupotrebe, već je i javnost danima pokušavao da obmane lažnim tvrdnjama o njihovim navodnim željama za premeštajem u druga odeljenja tužilaštva i neosnovanim optužbama da su odugovlačile postupak.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Nakon što su tužiteljke Paunović i Savović javno istupile, javnost se dodatno uzburkala, a Stefanović je svojim saopoštenjima nastavio da se dodatno upetljava u ono što su obe njegove zamenice nazvale čistom laži.

Kako za „Novu“ otkriva dobro obavešten izvor, Stefanović je danas sazvao kolegijum kako bi izneo niz novih naredbi svojim zaminicima, ali ga je međutim, dočekalo iznenađenje.

„Odmah je rekao da se ukidaju vajber-grupe koje su koristili za međusobnu komunikaciju, što je nekoliko zamnenika odmah prokomentarisdalo namerom da ubuduće ne ostavlje nikakve tragove u komunikaciji. Svi koji su se javljali za rečp kritikovali su d aje ovo prvi kolegijum kojhi Stefanović vodi po Pravilniku, jer je prethodno držao isključivo monologe. Potom su se osvrnuli na prethodne događaje i činjenicu da se o VJT nedeljama unazad govori loše u javnosti i da se tom najznačajnijem tužilaštvu u zemlji i njegovom ugledu nanosi nepopravljiva šteta. Najednom je počelo komešanje, a potom je usledila vika“, kazao je za „Nova.rs“ dobro obavešten izvor.

Nekoliko vidno iznerviranih zamenika je potom ustalo i jasno poručilo Stefanoviću da više neće moći da se ponaša na način na koji je navikao.

Pročitajte još:

„Došlo je do kraja! Obrukali ste tužilaštvo, sve nas! Obrukali ste Narodnu skupštinu koja Vas je izabrala! Ne možete više ovako!“, vikalo je nekoliko zamenika, kojima su sporadično počele da se priključuju i druge prisutne kolege.

„Sram vas bilo! Šta će ljudi misliti o nama posle svega što se desilo! Ne možete više da smenjujete i kadrirate kako vam padne na pamet“, nastavilo je složno nekoliko zamenika da dobacuje, kada se potom prolomio grmoglasni aplauz kao podrška Savović i Paunović koje su smenjene.

„Brojni prisutni, uglavnom Stefanovićevi zamenici koje je on doveo u tužilaštvo nemo su posmatrali čitavu scenu, a situacija je dodatno postala uznemirujuća kada se rasplakala zamenica koja je nedeljama unazad trpela progon i šikanu – jer je Stefanovićevu saradnicu uhvatila kako joj krade novac iz novčanika, a potom o svemu tome obavestiula Republičko tužilaštvo i Državno veće tužilaca“, dodaje naš sagovornik.

Pomenuta tužiteljka Ljiljana Mauković se kroz suze obratila Stefanoviću, njegovoj zamenici Brankici Marić, ali i ostalim kolegama koji su nemo posmatrali šta se dešava.

„Sram vas bilo kako ste se ophodili prema meni i drugim kolegama. A vi, kolege, nezaboravite da vas je izabrala skupština da budete to što jeste, a ne marićka i Stefanović“, kazala je tužiteljka Mauzković, prema rečima našeg izvora.

O slučaju džeparenja u VJT, „Nova rs“ je pre nekoliko nedelja prva pisala, kao i o progonu oštećene tužiuteljke i šikaniranja od strane Stefanovića koje je usledilo.

„Jedna koleginica ga je podsetila da su i zamenici dužni da čuvaju svoju samostalnost , da su predmeti po Pravilniku takođe njihovi i da su oni ti koji za njih odgovaraju“, dodao je naš izvor napominjući da je svaka kritika protiv Stefanovića ispraćena aplauzom.

Podsetimo, o današnjoj pobuni u VJT izvestila je narodna poslanica SSP marinika Tepić na Tviteru.

Smena tužitzeljki ui VJT izazvala je buru i u tužilačkim krugovima, pa je juče 37 zamenika iz Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu potpisalo peticiju da se Stefanovićem pozabavi Državno veće tužilaca.

Takođe, Radomir Lazovic iz Udruženja tužilaca Srbije izjavio je za N1 da je šestoro zamenika tužioca za ratne zločine sastavilo inicijativu kojom se traži da Državno veće tužilaca reaguje i preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Pročitajte još:

On je pojasnio da je ovo telo nadležno i obavezno da ispita da li postoje slučajevi kršenja etičkog kodeksa preko Etičkog odbora.

„Državno veće ima mogućnost da utvrdi da li nekoga treba pozvati na disciplinsku odgovornost i da li ima disciplinskog prekršaja u postupanju aktera ovih događaja“, precizirao je Lazić.

BONUS VIDEO: Sudija Majić o Nenadu Stefanoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare