Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Novi skandal potresao je Više tužilaštvo u Beogradu (VJT), nakon što je pre nekoliko dana, tužilačka saradnica K. M. uhavćena u službenim prostorijama kako krade novčanik jedne koleginice. Kako saznaje "Nova", osumnjičena saradnica je nedavno, na zahtev i preporuku višeg tužioca Nenada Stefanovića, prebačena iz Trećeg osnovnog tužilaštva u VJT, a potom je, takođe njegovom odlukom, vraćena nazad kako bi se čitav slučaj zataškao.

Kako za „Novu“ otkriva dobro obavešten izvor, tužilačka saradnica K. M. našla se u VJT odlukom tužioca Stefanovića, kao jedan od istaknutih članova njegovog fantomskog Udruženja sudija i tužilaca.

„Stefanović već mesecima pokušava da svoje ljude rasporedi po VJT kako bi imao potpunu kontrolu, ali očigledno da kuburi sa profesionalnim, odgovornim i moralnim  kadrovima. Saradnica koju je među poslednjima prebacio u VJT uhvaćena je u krađi, što je izazvalo nezapamćen skandal među zaposlenima u tužilaštvu. Zamenica tužioca koja je umalo bila žrtva pljačke zatekla je mlađu koleginicu kako pokušava da joj ukrade novčanik. Šokirana, ona je o svemu obavestila Stefanovića i upravu tužilaštva, koji su iz mesta pokušali sve da zataškaju“, kazao je za „Novu“ izvor iz Palate pravde.

On dodaje da je o svemu načinjena službena beleška, ali da žrtva razbojnice nije imala nameru da dopusti da se slučaj na tome zaustavi.

Pročitajte još:

„Insistirala je da se podnese krivična prijava i pokrenu sve zakonom propisane radnje, ali u tome nije naišla na Stefanoviću podršku. Svestan da bi ovaj skandal mogao i njemu ozbiljno da naškodi, Stefanović je svojim najbližim saradnicima naredio da slučaj ne sme da „izađe“ iz VJT i da će sve rešiti u svom dvorištu. Žrtvi je rekao da sačini belešku, a potom je odmah kontaktirao Treće OJT kako bi K. M. vratio nazad. Međutim, tu je nastupio problem“, kaže naš izvor.

Očekivano, vest o kradljivici u VJT ubrzo se proširila i po drugim tužilaštvima, a posebno u Trećem OJT gde je prethodno radila.

„Ispostavilo se i da su tamo prijavljivane krađe, od vrednijih stvari, pa sve do sitnica koje su nestajale po kancelarijama, slatkiša ili toalet papira. Na Stefanovićev zahtev da se K. M. vrati nazad, tamošnja tužiteljka je rekla da je to nemoguće jer je njeno mesto u međuvremenu popunjeno. Zbog toga je druga saradnica upućena u VJT, dok se K. M. na posletku vratila“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Stefanović je u međuvremenu uspeo da uđe u klinč sa koleginicom koja je prijavila krađu, revoltiran što je bez njegovog znanja obavestila Apelaciono i Republičko tužilaštvo o ovom događaju. Zapretio je da će protiv nje zbog toga podneti disciplinsku prijavu, dok je jedna od najbližih saradnica napala oštećenu koleginicu jer je „ocrnila kradljivicu o službenoj belešci koju je sastavila“. Ona je pak rekla da ukoliko Stefanović ne podnese prijhavu, da će je podneti ona. Uspeo je od žene koja je žrtva u ovom slučaju da napravi negativca, kako bi zaštito kradljivicu jer je njegov kadar. To je nedopustivo“, završava naš sagovornik.

„Nova“ je pokušala da dobije komentar iz Višeg tužilaštva u Beogradu, ali odgovor na pitanja poslata mejlom nismo dobili do obajvljivanja teksta.

Podsećamo, ovo je treći skandal koji u poslednjih desetak dana potresa Više tužilaštvo u Beogradu. Prethodno, Stefanović je na hodniku verbalno napao zamenika iz Drugog OJT i člana Državnog veća tužilaca Predraga Milovanovića, a potom tražio od sudske straže da ga izbace iz Palate pravde – jer mu se nije javio na hodniku. Potom je preko režimnskih tabloida počeo sa njim da se obračunava da bi na kraju, podneo disciplinsku prijavu.

Takođe, njegova sradnica i šefica Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Željka Nikolaidis izazvala je saobraćajnu nesreću u centru Beograda, kada je na pešačkom prelazu pokosila i teško povrediula starijeg muškarca. I ovaj slučaj je ostao zataškan i do danas se ne zna da li je protiv nje podneta krivična prijava.

Bonus video: Šapić o zagađenju vazduha s novinarom Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare