Foto:BETAPHOTO DRAGAN GOJIC; Goran Srdanov/Nova.rs; EPA EFE Andrej Čukić; STARSPORT; Vesna lalić/Nova.rs

Damjan Šobić, nekadašnji vođa navijačke grupe Alkatraz, uprkos prepunom dosijeu postao je član upravnog odbora u Futsal klubu Partizan. Nažalost, ovo nije prvi, a po svemu sudeći ni poslednji put, da osobe koje su godinama u sukobu sa zakonom dođu do funkcija i radnih mesta u klubovima za koje navijaju.

Navijači, posle uprave, u srpskom sportu jedan su od najvažnijih aktera u upravljanju klubom i donošenju važnih odluka. Nažalost, veliki broj njih u sprezi je sa kriminalom, a svoj uticaj u klubu i bogatstvo mahom stečeno ilegalnim radnjama, koriste kako bi se dočepali funkcija, dok se klupski čelnici ne obaziru na njihovu prošlosti i debele dosijee.

Pročitajte još:

Šobić, od narkotika do uprave kluba

Najskoriji primer je Damjan Šobić, nekadašnji vođa Partizanove navijačke grupe koji je postao je poznat još 2008. godine kada je učestvovao u sukobu na utakmici između OFK Beograd i Partizana. Nakon toga je pobegao na Kosovo i Metohiju, gde je uhapšen 2012. godine, u severnom delu Kosovske Mitovice, kada je došao u sukob sa policajcima u civilu. Za njim je poternica raspisana 2011. godine. Ponovo je stranice crne hronike punio 2017. godine kada je uhapšen na Dorćolu jer je kod sebe imao pištolj i municiju.

Danilo Vučić sa Damjanom Šobićem Foto: Pokret Oslobođenje

Nakon toga, on je 2021. godine uhapšen, kada ga je, prema pisanju beogradskih medija, tadašanja partnerka prijavila da je nasilan prema njoj, ali da ga se plaši jer u stanu ima oružje. Međutim, Šobić tada nije želeo da pusti pripadnike MUP u stan, pa su morali da provale vrata. Tada je zaplenjeno nekoliko vozila, od kojih je i jedno sa blinkerima. Poslednji put, našao se u centru pažnje javnosti kada je uhapšen početkom prošle godine i tada mu je pronađena droga u vrednosti većoj od tri miliona dinara.

Veljko Belivuk

Ipak, jedan od onih koji se odavno ne mogu nazvati navijačima, već kriminalcem koji tribinu i navijačku grupu koristi kao paravan za svoje ilegalne poslove, svakako je Veljko Belivuk, koji je za jedno sa svojim najbližim saradnikom Markom Miljkovićem, ispostaviće se, predvodio pravu organizovanu kriminalnu grupu, sada optuženu za monstruozna ubistva.

Veljko Belivuk hapšenje
Veljko Belivuk Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

Prilikom jednog od saslušanja u tužilaštvu, potpredsednik kluba i porfesor na Prvnom faklutetu u Beogradu Vladimir Vuletić ispričao je da su Belivuk i Miljković bili u Skupštini kluba, ali da za tu funkciju nisu bili plaćani. Nešto ranije, Veljko Belivuk je ispričao u tužilaštvu da je radio kao prodavac karata na stadionu Partizana i da je živeo od plate koju je na taj način zarađivao i koja je iznosila između 30.000 i 40.000 dinara.

I drugi pripadnici ove kriminalne grupe su na različite načine povezivani sa Partizanom, pa je tako nekolicina njih radila u restoranu, koji se u medijima još nazivao i bunker ove kriminalne grupe, a za koji su optuženi tvrdili da je ugostiteljski lokal u koji svako može da svrati.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

Podsećanja radi, suđenje ovom klanu krenulo je nedavno od početka, jer je sudija otišla u penziju. Njima se na teret stavljaju brojna krivična dela, među kojima su ubistva, otmice, posedovanje oružja bez dozvole, trgovine narkoticima, silovanje i druga. Ova grupa blisko je sarađivala sa kavačkim klanom iz Crne Gore.

Sale Mutavi

Ipak, Aleksandar Stanković, poznatiji pod nadimkom Sale Mutavi, bio je jedan od uticajnijih ličnostu u Partizanu i svakako jedan od najmoćnijih na južnoj tribini. Iako su ga poznavaoci prilika na tribini i u Partizanu dobro znali, šira javnost je imala prilike da ga vidi kada se 2016. godine pojavio snimak brutalnog napada na direktora Partizana Miloša Vazuru, prilikom čega je brutalno pretučeno njegovo obezbeđenje. Stankovića su tada kamere uslikale sa njegovim naslednikom, Veljkom Belivukom.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

On je osuđen 2014. godine na zatvorsku kaznu zbog narkotika, ali je vešto izbegavao čak 12 puta. On je jednom prilikom naveo, što je kasnije i utvrđeno, da je radio zvanično kao trener u Partizanu. Bio je na čelu navijačke grupe Janjičari, a ubijen je 2016. godine u oktobru, kada je na njega u Bačvanskoj ulici, nedaleko od ulaza u Centralni zatvor ispaljen rafal iz dva kalašnjikova u pokretu.

Slobodan Milutinović Snajper

Slobodan Milutinović, poznatiji kao Sloba Snajper, novosadski je kriminalac i osoba vrlo bliska današnjem premijeru Srbije, a nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada, Milošu Vučeviću. Hapšen je nedavno u Španiji, po poternici iz Srbije, odakle je pobegao iz kućnog pritvora 2023. nakon što je osuđen zbog nasilja nad partnerkom. Bio je hapšen i 2021. godine u Republici Srpskoj.

Krajem 2020. godine Slobodan Milutinović Snajper postavljen je za člana Upravnog odbora FK Vojvodina. Prethodno je vodio FK Kabel, koji je te godine kažnjen sa oduzimanjem deset bodova i novčanom kaznom tri miliona dinara zbog nameštanja utakmica. Milutinović je 2017. godine kao vođa navijača, napao igrača Vojvodine, nakon poraza u evropskom takmičenju.

Foto: Starsportphoto

Samo nekoliko meseci od dolaska na ovu funckiju pod pritiskom javnosti morao je da je napusti. Afere su se nizale, napadi, incidenti. On je tada naveo u saopštenju da klub napušta zbog ljubavi prema istom i zbog nesnovanih spekulacija medija.

Inače, na njega je nekoliko puta pokušan atentat i zapaljeno mu je nekoliko vozila.

Marko Bosanac

U redovima sportskih upravnih odbora našli su se i pojedini kontroverzni biznismeni. Tako je Marko Bosanac Boske iz Novog Sada, koji je više puta privlačio pažnju javnosti, krajem jula ove godine postao je član upravnog odbora FK Vojvodina. Portal Nova.rs je u više navrata pisao o firmama koje se povezuju sa Bosketom i Srpskom naprednom strankom dobijaju atraktivne poslove u Novom Sadu.

Bosanac je, podsetimo, osumnjičen da je 2021. godine predvodio grupu koja je napala ljude koji su protestovali zbog Rio Tinta, a tužilaštvo je prošle godine odbacilo ove optužbe.

Miting izborne liste „Aleksandar Vucic – Novi Sad sutra“ odrzan je danas u hali JP „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ (SPENS) u Novom Sadu Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ipak, da voli navijačko pevanje, bilo je jasno kada je predvodio skandiranje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na predizbornom mitingu u hali Spens u decembru 2023. godine.

Takođe, nalazi se u istrazi protiv bivšeg načenika novosadske polciije Slobodana Malešića, jer je Bosketova firma stipendirala Malešićevog sina.

Žandarm kao vođa huligana

Da ovaj ciklus nekada može ići i u suprotnom svetu, pokazuje slučaj Nenada Vučkovića Vučka, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji je uspeo da svoje mesto u Žandarmeriji sačuva uprkos brojnim vezama sa kriminalcima. Radno mesto u MUP nije mogao ni da poljulja snimak, koji je objavio KRIK, a na kom se nesporno čuje kako reorganizuje grupu huligana koja radi na vratima beogradskih klubova.

Nenad Vučković Vučko Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nenad Vučković se u tom razgovoru, između ostalog, osvrnuo na ubistvo Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog, uz objašnjenje koje su ga greške koštale života, ali i kako preostali Stankovićevi sledbenici treba da se ponašaju u narednom periodu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar