Kazneno popravni zavod za žene Požarevac Foto:UIKS

Osuđenice koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu završile su sertifikovanu obuku za pokretanje posla po isteku kazne koju je u saradnji sa ovim zavodom organizovala Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, saopšteno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

„Osuđenice su stekle neophodno znanje o regulativi za osnivanje firme, o izradi biznis plana sa kojim treba da se obrate državnim i nevladinim organizacijama koje mogu da im budu podrška da se finansijski osamostal“, rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

Pročitajte još:

On je naveo da je među osuđenicama bilo i onih koje su se po prvi put susrele sa ovom materijom, ali i nemali broj onih sa iskustvom u poslovanju stečenim pre dolaska na izdržavanje kazne tako da im je ova obuka omogućila da svoje znanje i veštine još više unaprede.

Kazneno popravni zavod za žene Požarevac Foto:UIKS

„Posebno je ranjiva kategorija osuđenica koje su po prvi put izgradile svoje radne navike i veštine u ovom zavodu, na osnovu čega su stekle i sertifikate za deficitarna zanimanja poput onih za poslove krojača, manikira, pedikira, zatim na poslovima uzgajanja povrća i cveća u plasteniku”, rekao je Carević.

Direktor Uprave je naglasio da svi programi u kazneno-popravnim zavodima imaju za cilj da olakšaju povratak bivših osuđenih lica u zajednicu koja sa, druge strane, treba da im ukaže poverenje i pruži priliku da se zaposle na osnovu stečenog znanja i radnog iskustva na traženim i vrlo zahtevnim poslovima, kao što je posao varioca.

Kazneno popravni zavod za žene Požarevac Foto:UIKS

“Mnoge bivše osuđenice su obavestile zavod da su se zaposlile u krojačkim pogonima i kozmetičkim salonima ili da su sa članovima svoje porodice pokrenule proizvodnju cveća u plastenicima zbog čega ćemo i dalje nastaviti da sprovodimo programe koji su dali konkretne rezultate u praksi”, rekao je on.

Kazneno popravni zavod za žene Požarevac Foto:UIKS

Carević je poručio da je na poslodavcima da prepoznaju koliki je značaj ovih programa jer, kako je istakao, zapošljavanjem jedne potencijalno marginalizovane osobe finansijsku sigurnost dobija cela porodica u kojoj najčešće žive i deca.

BONUS VIDEO: Hapšenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare