Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Da u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu već izvesno vreme nešto ne štima, nesumnjivo je jasno na osnovu poslednjih događaja u toj instituciji nakon što je tužiteljka Željka Nikolaidis, nekada bliska saradnica višeg tužioca Nenada Stefanovića, zatražila da bude razrešena sa mesta rukovodioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije. Ovaj potez Nikolaidis, koji bi mogao da se shvati kao sukob sa Stefanovićem, Više tužilaštvo je još jednom pokušalo da opravda saopštenje da je reč o organizacionim pitanjima u tužilaštvu, a koje je, po svemu sudeći, daleko od istine.

Ovo nije prvi put da VJT koristi ovakvu demagogiju u nameri da opravda dešavanja u tužilaštvu u kome već izvesno vreme stvari ne funcionišu onako kako bi trebalo. Tužilaštvo, po svaku cenu, nastoji da javnosti predstavi da nema neslaganja i sukoba u toj instituciji, iako je zapravo situacija potpuno suprotna.

Foto:privatna arhiva/facebook

Iako motivi zbog kojih je Željka Nikolaidis zatražila svoje razrešenje nisu poznati, pogotovo iz razloga jer je bila najbliža saradnica Stefanovića i bespogovorno slušala njegova naređenja, viši javni tužilac je ponovo pokušao da javnosti predstavi da je zapravo sve „pod kontrolom“.

Pročitajte još:

Dok je VJT u svom reagovanju za Danas navelo da se u slučaju razrešenja Nikolaidis radi o unutrašnjim organizacionim pitanjima rada, kao i u svakom drugom javnom tužilaštvu, kada je bilo reči o slučaju hrabrih tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović viši javni tužilac je otišao korak dalje.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Naime, poteklih meseci više tužiteljki se javno usprotivilo Stefanoviću i njegovom postupanju, među kojima su upravo Savović i Paunović.

Dok je tužiteljka Savović sklonjena iz koruptivnog odeljenja u opšti kriminal nakon što je izdala nalog da se uhapsi šest osoba zbog zloupotreba u EPS, druga, Paunović, je jer se otvoreno suprotstavila Nenadu Stefanoviću.

Pročitajte još:

U njihovim slučajevima, tužilaštvo se koristilo potezima koji su stručnu javnosti ostavili u šoku. Tada su iz VJT objavili da nije tačno da je Savović smenjena i da joj je oduzet predmet EPS, već je „po sopstvenoj, ranije izraženoj želji“ premeštena u drugo odeljenje.

Nakon što je Savović opovrgla da je tražila bilo kakav premeštaj, Više tužilaštvo je načinilo još jedan skandalozni potez – demantovalo je samo sebe. Naveli su da tužilaštvo „nikada nije ni saopštilo da je zamenica javnog tužioca Bojana Savović ‘tražila premeštaj’, kako se to interpretira u javnosti“.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, dosad je u javnosti nekoliko tužioca govorilo o samovolji Nenada Stefanovića, ali i kako izgleda kada se višem tužiocu kaže „Ne“. Stefanović je karijeru zamenika tužioca započeo u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, gde je, između ostalih, zastupao optužnicu protiv Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg prvog svedoka saradnika u postupcima protiv „zemunskog klana“.

Iz Trećeg tužilaštva je ubrzo prešao u VJT, u kome je trenutno šef.

VIDEO: Tužilac Nenad Stefanović na pitanje odgovara pitanjem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar