Zorana Mihajlović Foto: MRE/NIKOLA MLADENOVIC

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je potrebno sprovesti nadzor, istragu i kontrolu rada institucija u vezi sa tragedijom u Vršcu, kako bi se sprečili slični propusti u centrima za socijalni rad.

„To je lična, porodična i društvena tragedija i moje saučešće majci i porodici. Država je uradila mnogo toga, pre svega kada je reč o unapređenju zakonskog okvira, obuke svih u lancu koji se bave borbom protiv nasilja u porodici, mislim na policiju, sudove, centre za socijalni rad. Nažalost, pokazuje se da postoje propusti u centrima za socijalni rad i ovo nije prvi put. Sećamo se kada je pre nekoliko godina otac bacio dete na beton u Rakovici. I tada i sada se vidi da postoje propusti i neophodno je da oni koji rade svoj posao, odgovaraju za ono što rade. Nije jednostavno, ima mnogo centara za socijalni rad, podeljena je i nadležnost između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, ali su neophodni nadzor i istraga da bi se utvrdilo ko je zakazao i kako da te propuste+ ispravimo kako se više ne bi ponavljalo da se izgubi još jedan dečji život. To je obaveza države, da javnost sazna da li postoji i čija odgovornost“, rekla je ona, odgovarajući na pitanja novinara, prenosi „Telegraf„.

Pročitajte još:

Mihajlovićeva je rekla da je ekonomska samostalnost žena ključna za borbu protiv nasilja.

„Jedan od razloga zašto je Koordinaciono telo formirano 2014. godine jeste borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama, to je bila inicijalna kapisla i to je posao svih nas, Vlade, medija, nevladinog sektora, privrede. Da vidimo šta možemo da promenimo kada je reč o zakonima i tu smo uradili sve što možemo, ali da nastavimo da radimo na osnaživanju žena, da im pomognemo da se dodatno obrazuju, da se zaposle“.

„Ekonomsko osnaživanje znači i da se doškoluju, da počnu da rade. To znači njihovu samostalnost“, izjavila je ona.

BONUS VIDEO: Zorana Mihajlović o zabrani da govori za Novu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar