Foto: Ministarstvo odbrane,Instagram/milosvucevic

Zastavnik Mijodrag Tošković nastradao je, dok je stariji vodnik Branko Vojvodić teško povređen u incidentu koji se dogodio u ponedeljak tokom realizacije redovnih vežbi na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Njegovo telo pronađeno je dan kasnije, a kako je došlo do incidenta, još nije zvanično saopšteno. U međuvremenu, Petar Bošković, bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane ističe da se nikako ne sme dogoditi situacija koju smo imali nakon pogibije starijeg vodnika prve klase Vojske Srbije Dejana Stojkovića na Pešteru.

Nezgoda se dogodila u ponedeljak, kada je elitna 72. brigada za specijalne operacije izvodila svoje redovne vežbe na kanalu Dunav – Tisa – Dunav, kod vojnog poligona „Orešac“ u Deliblatskoj peščari, tokom koje su uvežbavali pokaznu tačku ronilačke jedinice, kada dvojica ronilaca iskaču zajedno iz helikoptera u pokretu.

Vojvodić je tada teško povređen, dok je Tošković nestao i za njim je trajala potraga do utorka prepodne. U potrazi su, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, učestvovale i ronilačke jedinice Žandarmerije i Sektora za vandredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mijodrag Tošković Foto: Instagram/milosvucevic

„Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav“, saopšteno je.

Pročitajte još:

Oni su naveli da je stariji vodnik Branko Vojvodić, koji je teško povređen, prevezen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu gde je u ponedeljak uveče operisan i nakon operacije nalazi se na intenzivnoj nezi.

„Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović formirao je komisiju za ispitivanje događaja, koja ima zadatak da sagleda sve okolnosti i utvrdi uzrok njegovog nastanka. Stručne komisije za ispitivanje događaja formirali su i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO i komandant 72. brigade za specijalne operacije. Na lice mesta izašli su predstavnici Višeg javnog tužilaštva u Pančevu i ovlašćena službena lica vojne policije“, rečeno je.

Kako su istakli, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uputili su telegrame saučešća porodici stradalog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

„Zastavnik Mijodrag Tošković rođen je 1980. godine na Cetinju. U profesionalnoj službi u Vojsci Srbije bio je od 2000. godine. Više puta je odlikovan i nagrađivan za rezultate u službi. Bio je oženjen i otac troje dece“, rekli su o nastradalom specijalcu.

“Deci mogu samo da poručim da moraju biti ponosni”

Komentarišući ovu tragediju, Petar Bošković, bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, ispričao je za list Nova da je lično poznavao nastradalog zastavnka Toškovića koji je bio stari i iskusan ronilaca.

„Prvo želim da izjavim saučešće porodici nastradalog Toškovića. To je čovek koji je imao troje dece. Njima mogu samo da poručim da moraju biti ponosni na svog oca”, kazao je Bošković.

Petar Bošković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Što se tiče same nesreće, kako nam je objasnio Bošković, mi trenutno ne znamo ni iz kog helikpotera su iskakali.

“Prema pravilu službe iskače se sa nekih pet do sedam metara, najtačnije pet. „Gazela“ je jedini helikopter koji može da se spusti na tu visinu bez posledica“, kaže Bošković i objašnjava da su specijalci vezani sajlama, i da je tada neophodno da vojnici budu jako sinhronizovani, zajedno sa pilotom. Ukoliko bi iskočili jedan pre drugog, helikopter bi mogao da se zaljulja, što bi moglo dovesti do nezgode.

„Kada je reč o većim helikopterima, oni su dosta stabilniji ali se piloti koji su manje iskusni ne usuđuju da se spuste na tu visinu, već se skokovi vrše sa nekih devet do deset metara. Elise na tim helikopterima su dosta jake i na nekoj manjoj visini mogle bi da uvuku vodu i onda to izbegavaju. Inače, ronioci na sebi imaju zatvoreni sistem za disanje, koji se nosi na grudima“, rekao je Bošković.

Naglasio je da sa ovim slučajem ne sme da se ponove propousti koji su se dogodili nakon smrti starijeg vodnika prve klase Vojske Srbije Dejana Stojkovića.

Redovna obuka skakanja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav Foto: Ministarstvo odbrane

„Tošković je otac troje dece, ovde ne sme da se dogodi da se ponovi situacija kao nakon nesreće na Pešteru. Nikako ne može da dođe do toga da komisija nije u mogućnosti da se ustanovi ko je odgovoran“, podvukao je Bošković.

Uzrok nejasan

Redakcija lista Nova poslala je tokom jučerašnjeg dana pitanja Ministarstva odbrane u vezi sa bližim detaljima nesreće, ali do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare